Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
8η Μάρτη / Σπάμε τη σιωπή ενάντια στην έμφυλη βία και την πατριαρχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

8η Μάρτη / Σπάμε τη σιωπή ενάντια στην έμφυλη βία και την πατριαρχία

ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ

Για την 8η Μαρτίου, την ισότητα των φύλων, το ξέσπασμα του κινήματος #metoo η ΑΥΓΗ ζήτησε την άποψη της προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής και βουλεύτριας της Ν.Δ. Άννας Καραμανλή, της α' αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνης Αγαθοπούλου, της αντιπρόεδρου Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen), αναπλ. εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ζέφη Δημαδάμα και του Τομέα Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Άννα Καραμανλή: Μαζί σπάμε τη σιωπή

Βουλεύτρια Ν.Δ. Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, το αίτημα για την πραγματική ισότητα των φύλων παραμένει ισχυρό ζητούμενο. Στο νέο παγκόσμιο ξεκίνημα που διαμορφώνεται από τις συνθήκες της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, οι γυναίκες πρέπει να αποκαταστήσουμε τη θέση μας. Η ισότητα στην εργασία, την αμοιβή και τη σύνταξη, οι ίσες ευκαιρίες στην πρόσληψη, την ιεραρχική εξέλιξη και την ανάληψη θέσεων ευθύνης, η ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή, η προστασία της υγείας μας, το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και, κυρίως, το δικαίωμα στη ζωή με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ποιότητα πρέπει να αποτελούν κεντρικούς στόχους όλων των πολιτικών ενεργειών.

Δυστυχώς, οι ημέρες που διανύουμε επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο πόσο βαθιά ριζωμένα είναι τα σεξιστικά στερεότυπα της κοινωνίας μας και πόση ανάγκη έχουμε για αλήθεια και φως. Μπροστά στο κύμα των αποκαλύψεων για φαινόμενα εξουσιαστικής και σεξουαλικής κακοποίησης σε ευαίσθητους χώρους, όπως του αθλητισμού και της τέχνης, έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε όλοι και όλες, Πολιτεία και πολίτες, με αποφασιστικότητα και τόλμη, για να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, να γιατρέψουμε τις πληγές των θυμάτων, να προστατέψουμε κάθε γυναίκα και κορίτσι, κάθε άνδρα και αγόρι, να αποδώσουμε τους ενόχους στη Δικαιοσύνη και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ισότητας, δικαίου και ελευθερίας.

Σήμερα η αλυσίδα της σιωπής έσπασε και η αλήθεια αναδύεται στο φως. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε την εκμετάλλευση σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και προσωπικής μας ζωής, στη δουλειά, στο σχολείο, στον δρόμο, στο Διαδίκτυο, στο σπίτι. Το ελληνικό #metoo δίνει φωνή σε όλα τα θύματα, ξεσκεπάζει τη συγκάλυψη, αποδεσμεύει από τον φόβο, απελευθερώνει την αλήθεια.

Παράλληλα, εργαζόμαστε για να ξεπεράσουμε τις ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στη γυναικεία ηγεσία, να δυναμώσουμε την γυναικεία επιχειρηματική πρωτοβουλία, να υποστηρίξουμε την παρουσία των γυναικών σε επαγγέλματα STEM, να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και να κάνουμε το περιβάλλον μας ανοιχτό στη διαφορετικότητα.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ήρθε η ώρα να τα καταφέρουμε.

ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Ειρήνη Αγαθοπούλου: Η 8η Μαρτίου αφετηρία νέων αγώνων

Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και α' αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Φέτος η 8η Μαρτίου βρίσκει την ελληνική κοινωνία μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο κίνημα, σε ένα ξέσπασμα οδυνηρών καταγγελιών για όλες τις μορφές της έμφυλης βίας στο σύνολο του κοινωνικού και εργασιακού βίου. Αποτυπώνεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο το εύρος του προβλήματος, αλλά και υποδεικνύονται οι θεσμικές νοοτροπικές αλλαγές που οφείλουν να επέλθουν, ώστε να μην υπάρξει ξανά κανένα θύμα βίας λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, φυλής, θρησκείας.

Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο, η πανδημία ανέδειξε τον πολλαπλό, δυναμικό ρόλο των γυναικών, στη διαχείριση και την αντιμετώπισή της. Ανέδειξε όμως και τις συνέπειες που υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται στην καθημερινότητά τους. Η ανάγκη για στήριξη των γυναικών, για στήριξη όλων όσων η σιωπή τους γίνεται κραυγή όλων μας αυτό το διάστημα, είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Η δημιουργία νέων δομών και ελεγκτικών μηχανισμών εξίσου επιτακτική.

Η φετινή φεμινιστική απεργία της 8ης Μαρτίου είναι μια ευκαιρία να τεθούν ακόμη πιο έντονα στον δημόσιο διάλογο μια σειρά αιτημάτων που αφορούν στο σύνολο της ζωής των γυναικών στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα. Η Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία ως μορφή πάλης και διεκδίκησης θέτει στο κέντρο της τους πολλαπλούς τρόπους καταπίεσης των θηλυκοτήτων, τις πολλαπλές εκφάνσεις της πατριαρχίας στη διασύνδεσή της με τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και την αναπαραγωγή της εκμετάλλευσης, των έμφυλων ανισοτήτων.

Η αρχή έγινε. Η σιωπή, η διαβρωτική δύναμη του φόβου, έσπασε. Τα αιτήματα όλων των γυναικών για δικαιοσύνη και ισότητα παραμένουν αταλάντευτα. Σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται από ακροδεξιές πολιτικές, σε μια Ελλάδα που οι πολιτικές ισότητας των φύλων αποτελούν στοιχείο επικοινωνιακής πολιτικής ενώ στην πράξη απαξιώνονται, ο μόνος δρόμος είναι αυτός της αγωνιστικής διεκδίκησης και της εγρήγορσης. Η 8η Μαρτίου να γίνει για μια ακόμη φορά η αφετηρία των νέων αγώνων των γυναικών, γιατί σίγουρα ένας άλλος κόσμος, φεμινιστικός, αντικαπιταλιστικός, αντιπατριαρχικός, είναι εφικτός. Γυναίκες και άνδρες οφείλουμε να παλέψουμε γι' αυτό.

ΔΗΜΑΔΑΜΑ

Ζέφη Δημαδάμα: Ισότητα των φύλων: Ούτε ένα βήμα πίσω

Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen), αναπλ. εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝ.ΑΛΛ., λέκτορας στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η ισότητα των φύλων αποδεικνύεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, ακόμη και κατά την περίοδο της πανδημίας. Οι γυναίκες, και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, αντιμετωπίζουν σειρά δυσεπίλυτων ζητημάτων, τα οποία δυστυχώς οξύνονται.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου 2021 βρίσκει την κοινωνία εν μέσω της πανδημίας Covid-19 και τις γυναίκες να σηκώνουν νέα “βάρη”. Τα παραδείγματα είναι αρκετά, όπως η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση, η αυξανόμενη ενδοοικογενειακή βια κατά τον εγκλεισμό, αλλά και η ανεργία και το εργασιακό αδιέξοδο.

Γι' αυτό και είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη συντηρητική στροφή της κυβέρνησης της Ν.Δ. εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικοκοινωνικής κρίσης, η οποία προχώρησε σε μετονομασία της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και στη μεταφορά της Γραμματείας στο υπουργείο Εργασίας και όχι στο υπουργείο Εσωτερικών.

Συγχρόνως, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το κίνημα #metoo, το οποίο αναδύθηκε στη χώρα μας. Το “σπάσιμο της σιωπής” εκατοντάδων γυναικών, που άρχισαν να μιλούν για την κακοποίηση, την παρενόχληση, τους βιασμούς που έχουν υποστεί και χρειάζονται σθεναρή στήριξη.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων να επανέλθει δυναμικά, να ενταχθεί στο υπουργείο Εσωτερικών και να επιτελέσει έναν αυτόνομο ρόλο, με πολλαπλές αρμοδιότητες, με οριζόντιες παρεμβάσεις και με δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με την κοινωνία και τις γυναικείες οργανώσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής και οι προοδευτικοί πολίτες δεν θα αφήσουμε την ισότητα των φύλων να υποβαθμιστεί σε μια περίοδο που οι γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν, να πολεμήσουν αναχρονιστικά, πατριαρχικά στερεότυπα και να ξεσκεπάσουν τη βια σε κάθε μορφή της. Ούτε ένα βήμα πίσω.

ΜΕΡΑ 25

ΜέΡΑ25, Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+

Να ανοίξει ο διάλογος γύρω από τη ριζωμένη κουλτούρα της πατριαρχίας

Η Ελλάδα κατέχει ντροπιαστικά την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ισότητα των φύλων. Από αυτή τη θέση και ως αποτέλεσμα αυτής της σκληρής πατριαρχικής συνθήκης βιώνουμε τη σφοδρότητα του κύματος #metoo.

Πρώτο μέλημά μας είναι η φροντίδα προς τα θύματα της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης, όπως και η εξασφάλιση της διαδικασίας της καταγγελίας ώστε εκείνα να μη φοβούνται ή να αποτρέπονται να καταγγέλλουν. Είναι απαραίτητη η δημιουργία μονάδων που θα διαχειρίζονται άμεσα τις καταγγελίες και θα παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα σε κάθε μικρή κοινότητα, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους δήμους και σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

Πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρωτόκολλο στα αστυνομικά τμήματα με υποχρεωτική καταγραφή όλων των περιστατικών, κατάλληλη εκπαίδευση των αστυνομικών σωμάτων και επάρκεια ειδικού ιατροδικαστικού προσωπικού. Εξίσου αναγκαίο είναι να απαγορευτεί θεσμικά ο διασυρμός των θυμάτων στις δικαστικές αίθουσες και στα ΜΜΕ από την υπεράσπιση των θυτών χρησιμοποιώντας ρητορική που εκφοβίζει και ενοχοποιεί τα θύματα, που στιγματίζει τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος.

Είναι σημαντικό να ανοίξει χωρίς καθυστέρηση ο δημόσιος διάλογος γύρω από τη ριζωμένη κουλτούρα της πατριαρχίας και τις καθιερωμένες πρακτικές της που επικρατούν στον οικειακό, τον δημόσιο και τον εργασιακό χώρο, σε ουσιαστική διαβούλευση με τις φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις.

Τέλος, χρειαζόμαστε την επιστροφή και τον προσεκτικό σχεδιασμό της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία ώστε αυτή να συμπεριλάβει σημαντικές έννοιες της θεωρίας του φύλου όπως η συναίνεση στην ερωτική συνεύρεση, το κοινωνικό φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και την ανοχή στη διαφορετικότητα.

Αυτά θεωρούμε ότι είναι εν συντομία ο απολογισμός και οι στόχοι που πρέπει να μας απασχολήσουν σε σχέση με την έμφυλη διάκριση και βία σε τούτη την κρίσιμη 8η Μαρτίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL