Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Γιώργος Παυλάκης / Σε κίνδυνο κατάρρευσης η Αττική – «Καμπανάκι» για πάνω από 100 θύματα τη μέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Παυλάκης / Σε κίνδυνο κατάρρευσης η Αττική – «Καμπανάκι» για πάνω από 100 θύματα τη μέρα

lockdown Αθήνα
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Την ανάγκη εφαρμογής αυστηρών περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα, υπογράμμισε ο ιατρός - ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, υποστηρίζοντας ότι είναι «πανεύκολο» να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα ημερησίως. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προειδοποίησε δε ότι η Αττική βρίσκεται ακόμα σε μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης.

«Πολλοί λένε ότι τα μέτρα είναι άδικα και παράλογα, αλλά είναι δύσκολο να βρεις ιδανικές λύσεις, χρειάζονται απλοί κανόνες, απλές λύσεις. Αν έχουμε πόλεμο, πρέπει να έχουμε απλούς κανόνες εφαρμοσμένους απ' όλους. Το ιδανικό ήταν να τα κλείσουμε όλα για 2 με 3 εβδομάδες. Αν είχε γίνει την πρώτη περίοδο της επιδημίας θα είχαμε ησυχάσει όπως η Νέα Ζηλανδία ή το Βιετνάμ» τόνισε.

Κορωνοϊός και σεισμός

«Οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα όπως πρέπει. Έχουμε το σεισμό τώρα και η κυβέρνηση και όλοι οι λογικοί άνθρωποι λένε “βγείτε από τα σπίτια και δεν θα έχουμε θύματα”. Με τον κορωνοϊό έχουμε 20 με 40 θύματα την ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι 60 και παραπάνω, και θα περάσουν τα 100 κάθε μέρα. Δεν έχουμε δει την κορύφωση. Με τόσα θύματα λέμε το απλό, προφυλαχθείτε εφαρμόστε τα μέτρα» σημείωσε. 

Πάντως, ο Γ. Παυλάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε στο ίδιο σημείο (που ήμασταν). Έχουμε αποφύγει την καταστροφή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Έρχονται τα εμβόλια και η άνοιξη. Και στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων». 

«Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα ελπίζω (σε αποκλιμάκωση), αν υπάρχει εφαρμογή. Ελπίζω οι Έλληνες πολίτες να ακούσουν για να αποφύγουμε την καταστροφή. Ελπίζω να διδαχθούν από τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο, έχει αποφύγει ένα τεράστιο τσουνάμι τύπου Μπέργκαμο. Ελπίζω να το αποφύγει τελειωτικά, γιατί τώρα είμαστε στην τελική ευθεία. Στην Αττική, αλλά και  σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς, τις επόμενες δυο εβδομάδες τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ελπίζω ότι στο μέσο της μεθεπόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να δούμε την κορύφωση. Αν δεν δούμε την κορύφωση του κύματος δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Πανεύκολα μπορούμε να δούμε 3.000 κρούσματα την ημέρα. Όπως είχατε μαύρο μήνα με 5.000 νεκρούς μπορείτε να έχετε και μαύρο μήνα με 10.000 νεκρούς. Είναι πιθανότητα, πρέπει να βοηθήσουν όλοι» υπογράμμισε. 

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα ανοίγματος στις 16 Μαρτίου, ο ιατρός-ερευνητής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν βάζουν όρια στον ιό. «Βάλτε και όρια στους σεισμούς στο πόσο θα διαρκέσουν. Δύο εβδομάδες μέτρα, μόνο αν υπάρχει πολύ καλύτερη συμμόρφωση με αυτή την ευκαιρία. Σε δύο εβδομάδες μπορούμε να έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο στην Αττική και να βλέπουμε επιπέδωση. Χρειάζονται περισσότεροι εμβολιασμοί και άνοιγμα με το σταγονόμετρο» υποστήριξε. 

«Πάσχα μαζεμένο μην τυχόν και σώσουμε το καλοκαίρι»

Ο Γ. Παυλάκης εκτίμησε ότι τόσο τα μαγαζιά όσο και τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν τον Απρίλιο. «Από το καλοκαίρι και πέρα ελπίζουμε για μεγάλες ανάσες» είπε. Πάντως, τάχθηκε κατά των μετακινήσεων το Πάσχα εάν η Αθήνα έχει τον κοχλασμό που έχει σήμερα. «Μπορεί να είναι καταστροφή. Με έναν υπερμεταδότη μολύνεται όλο το χωριό» ανέφερε. «Πάσχα μαζεμένο μην τυχόν και σώσουμε το καλοκαίρι» τόνισε. 

Μεταλλάξεις: Σαν τις κατσαρίδες

«Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις. Η Κρήτη που τα πήγαινε μια χαρά έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος από τη μια εβδομάδα στην άλλη. Πρόκειται για νέα πανδημία. Βάζοντας φράγμα στον ιό με εμβόλια και καραντίνα, γλιτώνουμε από τις επόμενες μεταλλάξεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα...» είπε ακόμη, ενώ πρόσθεσε ότι «τα εμβόλια δουλεύουν λίγο λιγότερο σε μεταλλάξεις όπως την αφρικανική».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL