Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
SMS 13033 / Θα ζητούν μέχρι και πιστοποιητικό υγείας για όσους στέλνουν κωδικό 4
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

SMS 13033 / Θα ζητούν μέχρι και πιστοποιητικό υγείας για όσους στέλνουν κωδικό 4

Καραντίνα
Eurokinissi

Διευκρινίσεις προσπάθησε να δώσει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος για τα νέα μέτρα lockdown που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μιλώντας στο Mega κλήθηκε να τοποθετηθεί για τον κωδικό 4 (βοήθεια σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη) που θα στέλνουν οι πολίτες μέσω SMS στο 13033 που πλέον θα «ερευνάται περαιτέρω».

Η απάντηση του εκπροσώπου της αστυνομίας δείχνει ότι πρόκειται για ισχύ ενός μέτρου που αφήνει τον πολίτη εκτεθειμένο στην αυθαιρεσία του αστυνομικού που θα κάνει τον έλεγχο καθιστώντας τον νόμο ουσιαστικά ανεφάρμοστο. Όπως είπε θα πρέπει να δείξουμε στον αστυνομικό έλεγχο «πιστοποιητικό υγείας» του ανθρώπου που βρίσκεται ανήμπορος. Ωστόσο αυτό δεν προβλέπεται από την ΚΥΑ και συνιστά καταχρηστική κίνηση της ΕΛ.ΑΣ..

«Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση και δεν είναι αυτός ο σκοπός μας να περιορίσουμε τέτοιου είδους δραστηριότητες», τόνισε ο Θεόδωρος Χρονόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι οι ελεγκτικές Αρχές θα δείχνουν κατανόηση όσον αφορά τον κωδικό «4» παρά το γεγονός ότι «έχει τύχει ευρείας κατάχρησης».

Παρόλα αυτά σημείωσε ότι θα πρέπει ο πολίτης να επιδείξει κάποιο έγγραφο στον αστυνομικό έλεγχο, καθώς το νούμερο 4 έχει τύχει κατάχρησης από τους πολίτες.

Στις ερωτήσεις τι αποδεικτικό θα πρέπει να επιδείξει ο πολίτης, η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου ήταν ότι  «η κοινή υπουργική απόφαση δεν μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις υποπεριπτώσεις».

Παράλληλα επανέλαβε ότι το πιο ισχυρό χαρτί για να αποφύγει το πρόστιμο ο πολίτης θα ήταν πιστοποιητικό από γιατρό, ή ένα οποιοδήποτε έγγραφο. Αποδεχόμενος εμμέσως το ανεφάρμοστο του μέτρου έκανε λόγω για «ατομική ευθύνη». 

Σχετικά με τον αριθμό «6», η χρήση του επιτρέπεται μόνο μέχρι την απαγόρευση κυκλοφορίας για σωματική άσκηση, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μετά την απαγόρευση μόνο για βόλτα με κατοικίδιο.

Για την αυξημένη κίνηση στους δρόμους ο Θ. Χρονόπουλος τόνισε παραμένει υψηλή η κίνηση, γιατί οι πολίτες επιλέγουν δικό τους μεταφορικό μέσο να πάει στη δουλειά του και όχι τα ΜΜΜ που υπάρχει συνωστισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL