Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Lockdown / Ο Σωτήρης Τσιόδρας και η διχογνωμία των επιστημόνων για τα μέτρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Ο Σωτήρης Τσιόδρας και η διχογνωμία των επιστημόνων για τα μέτρα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Η επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιλέξει τελικά ημίμετρα για την ανάσχεση του σφοδρότατου τρίτου κύματος της πανδημίας δεν βρίσκει σύμφωνους όλους του επιστήμονες της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ανάμεσά τους και τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αλλά και άλλοι επιστήμονες, φέρονται να ήταν υπέρ της λήψης καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα για, τουλάχιστον,  τρεις εβδομάδες αφού η εκτίμησή τους είναι ότι τα μέτρα που προέκρινε η κυβέρνηση είναι αμφίβολο εάν θα είναι άμεσα αποτελεσματικά.

Ο φόβος του Σωτήρη Τσιόδρα και των άλλων επιστημόνων που ήταν υπέρ της «σκληρής γραμμής» είναι πως η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ πρωτίστως στην Αττική αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας είναι πρωτοφανής και υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει και να μην είναι ούτε υποτυπωδώς διαχειρήσιμη.

Όπως αναφέρει το ieidiseis, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ενημερώσει εδώ και ημέρες προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι επιστήμονες δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα να ληφθούν ημίμετρα.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και οι άλλοι επιστήμονες που διαφωνούν με τα μέτρα που επιλέχθηκαν, έκριναν ότι θα πρέπει για τρεις εβδομάδες να μπει lockdown και σε παραγωγικές δραστηριότητες που παραμένουν ανοικτές και απασχολούν δια ζώσης πάρα πολλούς εργαζομένους.

Το μέτρο αυτό εκτιμούσαν ότι θα μειώσει δραστικά τη μεταδοτικότητα στους εργασιακούς χώρους αλλά και στα ΜΜΜ ενώ θα περιόριζε ουσιαστικά και την κινητικότητα.

Αντίθετα δεν πιστεύουν ότι η αλλαγή της χρήσης του κωδικού έξι με τη χρησιμοποίησή του μόνο για βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο καθώς και ο χιλιομετρικός περιορισμός για την πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες, μπορεί σε αυτή την κρίσιμη φάση να βοηθήσουν στην ανάσχεση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, όμως, εκτίμησε ότι η οικονομική ζημιά από ένα καθολικό και οριζόντιο lockdown θα ήταν πάρα πολύ μεγάλη και επέλεξε ημίμετρα που είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να μειώσουν την μεταδοτικότητα την ίδια ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία και οι υγειονομικοί ασφυκτιούν βρισκόμενοι στα όριά τους.

Αθ. Σκουτέλης: Δεν βλέπω έξυπνες λύσεις - Ατελέσφορα τα μέτρα

Ξεκάθαρα κατά των μέτρων  που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την ημέρα μάλιστα που τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 2.702, άσκησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των επιστημόνων Αθανάσιος Σκουτέλης

«Δεν βλέπω έξυπνες λύσεις. Θεωρώ τα μέτρα εντελώς ατελέσφορα» τόνισε με έμφαση ο καθηγητής, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Δεν νομίζω ότι θα οδηγήσουν πουθενά γιατί δεν χτυπούν το πρόβλημα εκεί που είναι» πρόσθεσε.

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα την ώρα που έχουμε 2000 κρούσματα, γεμάτες τις εντατικές, ανθρώπους να πεθαίνουν και το Σύστημα Υγείας να έχει σχεδόν παραλύσει, εμείς να καθόμαστε και να συζητάμε με τη μεζούρα ή αν το Σάββατο θα απαγορεύεται η κυκλοφορία στις 7 ή στις 6» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Εγώ διαφωνώ διότι νομίζω ότι το πρόβλημα είναι αλλού» δήλωσε απερίφραστα. «Το ξέρουμε όλοι. Δεν είναι στην ενδοοικογενειακή συναναστροφή, είναι στην ενδοπαρεϊκή διασπορά» συμπλήρωσε.Μάλιστα διευκρίνισε ότι δεν εννοεί τους νέους, αλλά τους ηλικιωμένους που συγκεντρώνονται και μεταδίδουν – όπως είπε – τον ιό ο ένας στον άλλον.

«Το εορτολόγιο είναι που καλώς ή κακώς καθορίζει τα μέτρα», ανέφερε ακόμη. «Να δείτε τι θα γίνει σήμερα…», σημείωσε για την Τσικνοπέμπτη, προβλέποντας πως «ό,τι είναι προγραμματισμένο, θα γίνει».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις εικόνες συνωστισμού, που δεν αντιμετωπίζονται με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. «Μην ξεχνάμε τι γίνεται τα στοιβαγμένα άτομα κάθε πρωί στα ΜΜΜ και μην κάνουμε αποδιοπομπαίο τράγο τις μεταλλάξεις», τόνισε. «Δεν μπορούμε να πάμε έτσι, ο κόσμος έχει αγανακτήσει, ίσως θέλει σκληρά μέτρα για να τελειώνουμε» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL