Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Κορωνοϊός / Δραματική κατάσταση στο Τζάνειο - Κινδυνεύουν ασθενείς και εργαζόμενοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Δραματική κατάσταση στο Τζάνειο - Κινδυνεύουν ασθενείς και εργαζόμενοι

ευαγγελισμός νοσοκομείο
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Να αρθεί η «απαράδεκτη απόφαση» για περικοπή κατά 80% των χειρουργείων, στο Τζάνειο ζητούν με ανακοίνωσή τους οι ειδικευόμενοι γιατροί στο εν λόγω νοσοκομείο, ενώ αναφερόμενοι στην κυβερνητική επιλογή μετατροπής του συστήματος Υγείας σε σύστημα υγείας «μίας νόσου» -μείωση έως και 80% των τακτικών χειρουργείων- κάνουν λόγο για «εγκληματική μετατροπή».

Ο ίδιοι με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι δεν υπάρχει πρόνοια για τα σοβαρά χειρουργεία της Χειρουργικής και της Νευροχειρουργικής κλινικής ενώ σημειώνουν ότι την ώρα που δεν υπάρχει πρόβλεψη για προσωπικό και υποδομή «τα περιθώρια ανεύρεσης άλλων εφεδρειών από τον παθολογικό τομέα έχουν εξαντληθεί».

Παράλληλα, οι ειδικευόμενοι ιατροί στο Τζάνειο, περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που βιώνουν στο νοσοκομείο σημειώνουν ότι «καμία παθολογική κλινική δεν αντέχει να δώσει κι άλλους ειδικευόμενους στις κλινικές Covid. Αντίστοιχα, οι υπόλοιπες κλινικές, επίσης αδυνατούν να διαθέσουν ειδικευόμενους γι'αυτόν τον σκοπό, αφού ο φόρτος εργασίας σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου παραμένει αυξημένος».

Ακόμη υπογραμμίζουν ότι οι ελλείψεις σε άκρως απαραίτητο εξοπλισμό για την νοσηλεία ασθενών στις πτέρυγες Covid-19, παραμένουν και προσθέτουν ότι «αντί να ενισχυθεί αποφασιστικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να αναλάβει ένα σοβαρό εμβολιαστικό πλάνο, τον εμβολιασμό καλούνται να στελεχώσουν οι ίδιοι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι».

Καταλήγοντας οι ειδικευόμενοι γιατροί ξεκαθαρίζουν ότι «δεν θα γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας», τονίζοντας ότι θα από εδώ και στο εξής θα κάνουν μέχρι 7 εφημερίες που είναι το ανώτερο όριο ανά μήνα.

Τέλος μεταξύ άλλων, ζητούν να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, τον άμεσο διορισμό ειδικευόμενων που βρίσκονται στις λίστες αναμονής, την απεμπλοκή του προσωπικού του Νοσοκομείου από τον εμβολιασμό, να αρθεί η απόφαση για την περικοπή 80% των χειρουργείων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των γιατρών:

Οι ειδικευόμενοι ιατροί στο Τζάνειο Νοσοκομείο, εδώ και ένα χρόνο βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 και ταυτόχρονα όλων των υπόλοιπων νοσημάτων, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Δηλώνουμε ότι αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε. Καθώς, όμως, βρισκόμαστε στο τρίτο φονικό κύμα της πανδημίας, οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε σε όλους, αρμόδιους και μή, ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθει στο ΓΝΠ Τζάνειο είναι πραγματικά επικίνδυνη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς. Διότι:

1) Από τη μία μέρα στην άλλη, αποφασίζεται η μετατροπή ολόκληρων Τμημάτων σε κλινικές Covid-19, χωρίς καμία πρόβλεψη για προσωπικό και υποδομή.

Το νοσηλευτικό προσωπικό μετακινείται πρόχειρα από τα ήδη υποστελεχωμένα άλλα τμήματα, εξουθενωμένο, με τις διπλές βάρδιες να είναι ο κανόνας. Η λειτουργία των κλινικών covid και η σταδιακή επέκτασή τους μας επιβαρύνουν όλους και κυρίως τους συναδέλφους των παθολογικών ειδικοτήτων και της Γενικής Ιατρικής, καθώς οδηγούμαστε σε υπερεφημέρευση και εξάντληση. Τα περιθώρια ανεύρεσης άλλων εφεδρειών από τον παθολογικό τομέα έχουν εξαντληθεί, καμία παθολογική κλινική δεν αντέχει να δώσει κι άλλους ειδικευόμενους στις κλινικές Covid. Αντίστοιχα, οι υπόλοιπες κλινικές, επίσης αδυνατούν να διαθέσουν ειδικευόμενους γι'αυτόν τον σκοπό, αφού ο φόρτος εργασίας σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου παραμένει αυξημένος.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το Νοσοκομείο με βάση το προσωπικό που διαθέτει έχει συγκεκριμένο όριο χωρητικότητας και δυνατότητας νοσηλείας ασθενών Covid και μη. Δεν είναι αποθήκη να ανοιγοκλείνει θαλάμους, να διώχνει και να μεταφέρει εν μία νυκτί ασθενείς, για να μετατραπούν ολόκληρες πτέρυγες σε τμήματα Covid.

2) Παραμένουν ελλείψεις σε άκρως απαραίτητο εξοπλισμό για την νοσηλεία ασθενών στις πτέρυγες Covid-19, από προβληματικές παροχές οξυγόνου μέχρι έλλειψη σε συστήματα χορήγησης οξυγόνου υψηλής ροής (high flow) που αποδεδειγμένα μειώνουν σημαντικά την ανάγκη διασωλήνωσης. Σημειώνονται ακόμα, ελλείψεις στον βασικό προστατευτικό εξοπλισμό για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς. Η ενδονοσοκομειακή διασπορά είναι εκτεταμένη με αρκετούς συναδέλφους να έχουν νοσήσει.

3) Αντί να ενισχυθεί αποφασιστικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να αναλάβει ένα σοβαρό εμβολιαστικό πλάνο, τον εμβολιασμό καλούνται να στελεχώσουν οι ίδιοι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι που εδώ και μήνες καλύπτουν με ατελείωτες βάρδιες τα κενά στα νοσοκομεία, όπως ακριβώς έγινε και στο Τζάνειο. Με τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, καθίσταται αδύνατη η αξιοποίηση ιατρικού προσωπικού, αφού όλοι εργάζονται και εφημερεύουν πέρα από το μέγιστο επιτρεπτό. Καμία σκέψη για απλήρωτη εργασία σε ένα τέτοιο πόστο, για οποιονδήποτε εργαζόμενο του νοσοκομείου.

4) Συνεχίζεται η εγκληματική μετατροπή του συστήματος Υγείας σε "μίας νόσου" με το κλείσιμο εξωτερικών ιατρείων και τη μείωση έως και 80% των χειρουργείων. Οι επιπλοκές συσσωρεύονται με αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς να προσέχονται τελικά στο ΤΕΠ παραμελημένοι και με αυξημένη νοσηρότητα. Ακόμη και ογκολογικοί ασθενείς χειρουργούνται με μεγάλη καθυστέρηση ή αναβάλλονται λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ με κίνδυνο να κριθούν ανεγχείρητοι τη στιγμή της επέμβασης. Την ίδια ώρα, που εμείς διώχνουμε τους ασθενείς αυτούς, ο ιδιωτικός τομέας φαίνεται ως μόνη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών.

Μόλις πριν 2 ημέρες μάλιστα ανακοινώθηκε σχέδιο, χωρίς καμία ενημέρωση ή διαβούλευση, για την πλήρη κατάργηση της ΜΕΘ και η μετατροπή της σε ΜΕΘ Covid. Συνεχίζεται, δηλαδή, αδιάκοπα η μετατροπή του Τζανείου σε μονοθεματικό νοσοκομείο. Καμία πρόνοια για τα σοβαρά χειρουργεία της Χειρουργικής και της Νευροχειρουργικής. Τι θα γίνουν οι ασθενείς που επιβαρύνονται από τις υπόλοιπες κλινικές; Προφανώς καταδικάζονται σε αργό θάνατο διασωληνωμένοι στο θάλαμο ή να περιφέρονται από ΜΕΘ σε ΜΕΘ.

5) Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες σημειώθηκαν αυταρχισμός και απειλές για προφορικά "εντέλλεσθε" από στελέχη του νοσοκομείου, προς εργαζόμενους και κυρίως ειδικευόμενους που αρνήθηκαν να συναινέσουν στην άθλια αυτή διαμορφωμένη κατάσταση, αναγκάζοντάς τους να εφημερεύσουν από το ένα τμήμα στο άλλο, χωρίς καμία λογική, σχέδιο ή εκπαίδευση. Ας αφήσουμε τις απειλές και ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να έρθει το αναγκαίο προσωπικό στο νοσοκομείο.

Το Τζάνειο υπηρετεί τις ανάγκες του λαού του Πειραιά για πάνω από 100 χρόνια. Οι νέοι γιατροί έχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε να το πράττουμε και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του. Έχουμε ευθύνη να αντισταθούμε σε αυτή τη διαρκή και συνειδητή υποβάθμιση, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του πληθυσμού, ειδικά μέσα στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες της πανδημίας.

Αποφασίζουμε:

- Κανένας ειδικευόμενος ιατρός δε θα εκτελέσει εφημερίες άνω του πλαφόν των 7 εφημεριών το μήνα. Δε θα κατατεθούν προγράμματα εφημεριών με παραπάνω εφημερίες. Δε θα γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας. Γνωστοποιούμε ότι ουδεμία ευθύνη θα φέρει ο ειδικευόμενος για τη μη ασφαλή λειτουργία των κλινικών, εάν σε περίπτωση εξαναγκασμού υπερβεί το όριο του αριθμού εφημεριών μηνιαίως.

Διεκδικούμε:

  • Να διοριστούν άμεσα οι ειδικευόμενοι που είναι στις λίστες αναμονής. Είναι απαράδεκτη η πολύμηνη καθυστέρηση με ευθύνη του Υπ. Υγείας, την ώρα που υπάρχει πληθώρα κενών θέσεων. Νέες θέσεις ειδικευομένων στα τμήματα που έχουν αυξημένες ανάγκες.
  • Να απεμπλακεί το προσωπικό του Νοσοκομείου από τον εμβολιασμό. Ούτε επαρκούμε, ούτε επιτρέπεται μία μέρα να εφημερεύουμε σε Covid και την επόμενη να εμβολιάζουμε υγιή πληθυσμό.
  • Να αρθεί η απαράδεκτη απόφαση για την περικοπή κατά 80% των χειρουργείων και το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι μόνιμες προσλήψεις του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι συνάδελφοι. Καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Νοσοκομείου, προ και κατά τη διάρκεια της πανδημίας
  • Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, να ενταχθεί σε ενιαίο σχεδιασμό και να αναλάβει ισόμετρα βάρος για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL