Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Κορωνοϊός / Το φάντασμα της Βόρειας Ελλάδας πλανάται πάνω από την Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Το φάντασμα της Βόρειας Ελλάδας πλανάται πάνω από την Αττική

ΜΕΘ

«Κατάσταση εκτός ελέγχου»: οι τίτλοι που καθημερινά δίνει η ΠΟΕΔΗΝ στα στοιχεία για τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου γίνονται ολοένα και πιο δραματικοί. Γιατί δραματική είναι και η κατάσταση. Στο Ασκληπιείο, όπου χθες το μεσημέρι ήταν γεμάτες και οι 12 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό, πέθανε διασωληνωμένος ασθενής εκτός ΜΕΘ καθώς ήταν αδύνατη η διακομιδή του λόγω της βαρύτητας της κατάστασης.

Η λέξη «γεμάτη» με κεφαλαία γράμματα συνοδεύει σχεδόν σε κάθε μήνυμα της ΠΟΕΔΗΝ την αναφορά στις ΜΕΘ των μεγάλων νοσοκομείων. Χθες το μεσημέρι ήταν διαθέσιμες μόλις 19 κλίνες ΜΕΘ σε ολόκληρη την Αττική: 2 στο ΚΑΤ, 1 στο «Γεννηματάς», 2 στον «Ερυθρό», 3 στο «Σωτηρία», 4 στο «Ιπποκράτειο» και 7 στο «Αττικόν».

Στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, λέει η ΠΟΕΔΗΝ, ακόμα και οι απλές κλίνες είναι ελάχιστες. Η εφημερία ξεκινάει πολλές φορές χωρίς κενά κρεβάτια και η διαχείριση των περιστατικών ενέχει τεράστιους κινδύνους διασποράς του κορωνοϊού.

Για παράδειγμα, στο «Αττικόν», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης το νοσοκομείο, ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται και σε παθολογική κλινική μαζί με ογκολογικά και αιματολογικά περιστατικά, με αποτέλεσμα ήδη να έχουν κολλήσει 9 ασθενείς.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικόν» Μιχάλης Ρίζος περιγράφει καθημερινά τις εικόνες με τα δεκάδες ράντσα που έχουν αναπτυχθεί, κάνοντας λόγο για «κλίνες επικουρικές και φορεία, ούτε καν κρεβάτια, που είναι στοιβαγμένα στους διαδρόμους». Όπως είπε στην ΕΡΤ, τα ράντσα είναι ταπεινωτικά για τον ίδιο τον ασθενή αλλά, σε συνθήκες πανδημίας, είναι και άκρως επικίνδυνα.

Άλλωστε, οι εργαζόμενοι του «Αττικόν» ζήτησαν ήδη από την περασμένη Κυριακή την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών καθώς το νέο «επιχειρησιακό σχέδιο» της κυβέρνησης είναι «καταστροφικό για το νοσοκομείο, επικίνδυνο για τους ασθενείς, απάνθρωπο για το προσωπικό, αδιέξοδο και τελικά αναποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Βαφτίζουν τα πάντα ΜΕΘ για να σώσουν την κατάσταση

Και ποιο είναι αυτό το «σχέδιο»; Οι καθημερινές μετατροπές γενικών ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid, με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, με αναβολή τακτικών χειρουργείων και όλων των άλλων δραστηριοτήτων.

Και επειδή όσες νέες ΜΕΘ για Covid διαμορφώνονται γεμίζουν σε χρόνο - ρεκόρ, αναμένεται να εφαρμοστεί και στην Αττική το «μοντέλο» Βόρειας Ελλάδας (κατά το δεύτερο κύμα της πανδημία), δηλαδή η μετατροπή σε ΜΕΘ Covid νοσοκομειακών χώρων όπου σήμερα λειτουργούν μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ), χειρουργεία και χώροι ανάνηψης.

Για την κάλυψη των αναγκών, «διαρρέει» το υπουργείο Υγείας, υπάρχουν διαθέσιμοι 150 ειδικοί αναπνευστήρες, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν στους συγκεκριμένους χώρους και να υποστηρίξουν άτομα με σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα.

Ωστόσο, η Ελένη Σιώτου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, που έζησε την ίδια ακριβώς κατάσταση το φθινόπωρο, στηλιτεύει μέσω της ΑΥΓΗΣ αυτού του είδους τη διαχείριση. «Ενώ υπήρξε η εμπειρία της Θεσσαλονίκης, δεν προετοιμάστηκαν για το τρίτο κύμα στην Αττική, δεν εκπονήθηκε σχέδιο και αυτές οι μετατροπές ΜΑΦ και χειρουργείων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μίας ΜΕΘ κλίνης, ειδικά για τα πιο βαριά περιστατικά» τονίζει η κ. Σιώτου. Υπενθυμίζει ότι για να λειτουργήσει μία κλίνη ΜΕΘ χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις νοσηλευτές και ένας γιατρός, άρα «δεν μπορείς να βαφτίζεις ΜΕΘ απλώς τις υποδομές που θα λειτουργήσουν με εξουθένωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού».

Η κ. Σιώτου σημειώνει ότι η μετατροπή όλων αυτών των χώρων σε δομές για Covid θα τους στερήσει από όλα τα άλλα περιστατικά και ασθένειες, δηλαδή «οι μετατροπές έχουν σκοπό να στείλουν τη συνήθη νοσηρότητα στον ιδιωτικό τομέα και να 'διαπαιδαγωγήσουν' υγειονομικούς και πολίτες για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, όπου θα πριμοδοτηθούν οι ιδιώτες της Υγείας».

Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή λειτουργούν 300 κλίνες ΜΕΘ Covid στην Αττική, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 40 στο τέλος της εβδομάδας.

Σε περίπτωση που απαιτηθούν περισσότερες, ο ιδιωτικός τομέας θα δώσει 120 κλίνες non Covid (ούτε λέξη για επίταξη), προκειμένου να νοσηλεύσουν ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας (για να παραμείνουν Covid-free οι ιδιωτικές κλινικές) και να διαμορφωθούν περισσότερες κλίνες Covid στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία μετατρέπονται γοργά σε νοσοκομεία μίας νόσου.

99%"γεμάτη"

1. 19 κλίνες ΜΕΘ Covid ήταν διαθέσιμες μέχρι χθες το μεσημέρι σε ολόκληρη την Αττική

2. 300 κλίνες ΜΕΘ Covid διαθέτει το Λεκανοπέδιο

3. 40 ακόμη κλίνες θα προστεθούν μέχρι τέλος της εβδομάδας

4. 120 κλίνες απλών ΜΕΘ θα δώσει ο ιδιωτικός τομέας, αν χρειαστεί

5. 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός χρειάζονται για να λειτουργήσει μια κλίνη ΜΕΘ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL