Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Κορωνοϊός / «Έγιναν επιλογές ασθενών στις ΜΕΘ με βάση την ηλικία»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / «Έγιναν επιλογές ασθενών στις ΜΕΘ με βάση την ηλικία»

Γιατροί κορωνοϊός ΜΕΘ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την περίοδο που το σύστημα υγείας είναι υπό πίεση, ανατρέπεται η ηλικιακή κατηγορία των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, επισημαίνει ο επικεφαλής καθηγητής του Εργαστηρίου Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, Βασίλης Τσαουσίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος, κάνει λόγο για ξεκάθαρη διαχείριση των ασθενών με κορωνοϊό ανάλογα με την ηλικία, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για την πανδημία στη χώρα, εντοπίζοντας ότι το διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου (β’ κύμα) που τα κρεβάτια Covid-19 δεν επαρκούσαν, οι ασθενείς 65+ φαίνεται να μένουν εκτός ΜΕΘ, ενώ πριν την περίοδο πίεσης οι +65 ασθενείς είναι η ηλικιακή ομάδα με τους περισσότερους ασθενείς σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και όπως αναφέρει το iatronet.gr, την περίοδο που το σύστημα υγείας δέχεται πίεση, οι ασθενείς ηλικίας 40-65 είναι οι περισσότεροι στις ΜΕΘ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οι ιατρικές αποφάσεις τις οποίες επικαλέστηκε ο υπουργός λαμβάνονταν με βάση τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα αναλυτικότερα στατιστικά για τις υποκατηγορίες στις ηλικίες 65+. Εφόσον δοθούν αυτά στη δημοσιότητα, θα φανεί ακόμη πιο ξεκάθαρα πώς ακριβώς έγινε η ηλικιακή διαχείριση των ασθενών στις ΜΕΘ και πόσο ανεπαρκές ήταν το σύστημα της υγείας, επισημαίνει ο κ. Τσαουσίδης.

Καταλήγοντας, ο ίδιος σημειώνει ότι με βάση τους εμβολιασμούς, η πληθυσμιακή ομάδα 65+ θα έπρεπε να παρουσιάζει αναλογικά μεγαλύτερη ανοσία στον Covid-19 και να αποτυπώνεται στην αναλογία των ασθενών σε ΜΕΘ, η οποία θα έπρεπε να αρχίσει και πάλι να ανατρέπεται. Αυτό δεν συμβαίνει.

Τέλος, ο επικεφαλής καθηγητής του Εργαστηρίου Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διαθέσιμη η ηλικιακή κατανομή των εμβολιασμένων.

Υπενθυμίζεται ότι ίδιος καθηγητής βασιζόμενος στην ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ ανέδειξε στις αρχές Ιανουαρίου ότι άνω του 80% των θανάτων από Covid-19 συνέβη εκτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL