Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Πανεπιστήμια / Τέταρτη ημέρα κινητοποιήσεων των φοιτητών στην Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανεπιστήμια / Τέταρτη ημέρα κινητοποιήσεων των φοιτητών στην Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το φοιτητικό κίνημα προχωράει την Πέμπτη σε μία ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση κατά των σχεδιασμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Παιδεία και του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που εισάγει αστυνομοκρατία στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ξεκινώντας από το ΑΠΘ και την Θεσσαλονίκη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΘ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΡΕΙΑ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην Θεσσαλονίκη, το κύριο «ραντεβού» δόθηκε την Πέμπτη στις 13.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, ωστόσο δύο ώρες νωρίτερα πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση στις 11.00 μπροστά στην υπό κατάληψη για τέταρτη ημέρα πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το σημείο που όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές αλλά και πανεπιστημιακοί ο πρύτανης καλώντας τις αρχές εκκίνησε την πρωτοφανούς βίας και επιδεικτικότητας αστυνομική καταστολή, οι φοιτητές ξεκίνησαν στις 11.30 περίπου την πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενωθούν με την κύρια συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΡΕΙΑ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΡΕΙΑ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων είναι έντονη, με κλούβες να έχουν μπλοκάρει την Τσιμισκή στο ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος. Η πορεία ήταν προγραμματισμένο να καταλήξει στο υπουργείο Εσωτερικών Μακεδονίας/Θράκης.

Σημειώνεται ότι την ίδια περίπου ώρα, στις 12.00, ήταν ορισμένη η ρητή δικάσιμος για τους 31 συλληφθέντες μετά την αστυνομική εισβολή της Δευτέρας, στα Δικαστήρια και το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Οι πληροφορίες από τους δικηγόρους τους που δημοσιεύουν τοπικά ΜΜΕ θέλουν, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, να αποσύρεται η υπόθεση και να ορίζεται νέα δικάσιμος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

«Δεν πρόλαβε να κλείσει βδομάδα η ψήφιση του νόμου και τα ΜΑΤ εισέβαλλαν στο ΑΠΘ, έδειραν, έριξαν χημικά και συνέλαβαν τους συμφοιτητές μας», τονίζουν στην σχετική ανακοίνωση, «αυτή είναι η "δροσερή πνοή δημοκρατίας" που φέρνει η κυβέρνηση στις σχολές. Καταπατώντας το άσυλο, θέλουν να τρομοκρατήσουν και να υποτάξουν τους φοιτητές που συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στο νόμο-έκτρωμα».

Σε εγρήγορση είναι το φοιτητικό κίνημα και στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε αντίστοιχη κινητοποίηση λίγο πριν τις 13.00 στα Προπύλαια, αλλά και στην Πάτρα, την ίδια ώρα στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Το πλήρες κείμενο του καλέσματος για την Θεσσαλονίκη

«ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 25/2 ΣΤΗ 1ΜΜ ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο αγώνας για την ανατροπή του νόμου συνεχίζεται! Κάτω τα χέρια από το άσυλο και τους αγωνιστές/ριες!

Δεν πρόλαβε να κλείσει βδομάδα η ψήφιση του νόμου και τα ΜΑΤ εισέβαλλαν στο ΑΠΘ, έδειραν, έριξαν χημικά και συνέλαβαν τους συμφοιτητές μας.

Αυτή είναι η "δροσερή πνοή δημοκρατίας" που φέρνει η κυβέρνηση στις σχολές. Καταπατώντας το άσυλο, θέλουν να τρομοκρατήσουν και να υποτάξουν τους φοιτητές που συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στο νόμο-έκτρωμα.

Η εντολή της εισβολής των ΜΑΤ, από τις πρυτανικές αρχές αποδεικνύει για άλλη μια φορά το ρόλο του μεγαλο-καθηγητικού κατεστημένου. Είναι αυτοί που παρέα με τα ΜΑΤ εφαρμόζουν την επίθεση στις σχολές. Είναι αυτοί που εφαρμόζουν τους ψηφισμένους νόμους. Είναι απέναντι στα συμφέροντά μας. Το φοιτητικό κίνημα θα σταθεί στα πόδια του ανεξάρτητο, σε συμπόρευση με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και ευρύτερα με το λαϊκό κίνημα. Ήδη την διαδήλωση της Τρίτης 23/2 την στήριξαν οι υγειονομικοί που είχαν απεργιακές κινητοποιήσεις και το Σ.Τ.Ε.Π.Ε., ενώ στην συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια καλούσαν και οι εκπαιδευτικοί.

Η πολύωρη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια, η προσπάθεια επιστροφής της πορείας στο χώρο του Ασύλου καθώς και η μαζική, δυναμική παρουσία των διαδηλωτών με διάχυτο το αίσθημα αλληλεγγύης και συντροφικότητας που επικράτησε με την απελευθέρωση των συλληφθέντων αποτυπώνουν την αποφασιστικότητα αλλά και την ελπίδα που εναποθέτει η αγωνιζόμενη νεολαία στον αγώνα ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη.

Το γεγονός ότι για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μία εβδομάδα οι κλούβες της αστυνομίας εμπόδισαν την επιστροφή διαδήλωσης στο χώρο του ασύλου, δείχνει και το λόγο που θέλουν να καταργήσουν το άσυλο: για να χτυπήσουν τους αγώνες, να αποτρέψουν την οργάνωση των φοιτητών και να αποστειρώσουν τα πανεπιστήμια.

Η τρομοκρατία δεν μας σταματά, όπως απoδείξαμε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που είμαστε εδώ και δύο μέρες στο δρόμο με συνθήματα ενάντια στην κρατική καταστολή και στο νόμο. Μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες θα βάλουμε φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης. Το αποστειρωμένο πανεπιστήμιο του ταξικου αποκλεισμού και των διδάκτρων που θέλει να φτιάξει, δε θα περάσει.

Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα, έναν αγώνα με διάρκεια, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις μας με κεντρικό αίτημα την ανατροπή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

-Ανατροπή του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη!
-Να αθωωθούν οι 31 συλληφθέντες!
-Κάτω τα χέρια από το άσυλο!
-Κάτω η κρατική τρομοκρατία!
-Κάτω τα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, κάρτες εισόδου, πειθαρχικές διώξεις, χουντο-απαγορεύσεις
-Ούτε διαγραφές φοιτητών - ούτε όρια φοίτησης

Κίνηση φοιτητών-δυνάμεων για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως

Αγωνιστικές Κινήσεις, Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη».

Ανοιχτή επιστολή στον πρύτανη ΑΠΘ από την Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ 

«κ. πρύτανη,

Παρακολουθώντας κατάπληκτοι/ες τις τελευταίες δύο ημέρες, έναν καταιγισμό αστήρικτων έως φημολογούμενων μαρτυριών από μέρους σας στα μέϊλ μας, στα ειδησεογραφικά σάϊτ, σε τηλεοπτικές εκπομπές, που αποσκοπούν στην αιτιολόγηση της πρωτοφανούς αγριότητας δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών σε βάρος των φοιτητών μας, σας δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην μεθόδευση από μέρους σας, που σαν αποτέλεσμα έχει την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο κληθήκατε να υπερασπίσετε από το αξίωμα του πρύτανη. 

Η επιλογή σας να σύρετε το ΑΠΘ όμηρο μίας αυτοεκπληρούμενης προφητείας μαρτυρεί την πρόθεση επιβολής μιας πολιτικής ατζέντας που δεν συνάδει ούτε με τον χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, ούτε με τη στάση της Συγκλήτου, ούτε με την στάση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η ακαδημαϊκή σας ιδιότητα προϋποθέτει την αναζήτηση και υπεράσπιση της αλήθειας και της συνεννόησης, κάτι από το οποίο απομακρυνθήκατε πόρρω και κρίνεστε αναντίστοιχος. 

Η ανάληψη από μέρους σας της ευθύνης για τα έκτροπα που προκαλέσατε στο ΑΠΘ, επιβάλλει να ανασκευάσετε και να ζητήσετε την απαλλαγή των συλληφθέντων. Η δε «αφωνία» σας για τις ανάγκες του ΑΠΘ, τις προκλήσεις της covid και μετα-covid εποχής και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου προκαλούν ερωτηματικά για την καταλληλότητά σας για τη θέση που αναλάβατε. Ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε εσείς με προσωπική ευθύνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL