Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης / Καταγγέλλουν τον ρόλο του πρύτανη οι καταληψίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης / Καταγγέλλουν τον ρόλο του πρύτανη οι καταληψίες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΘ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΑ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συνεχίζεται και την Τετάρτη η κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ και την πρυτανεία, καθώς ούτε η πρωτοφανής αστυνομική εισβολή και άσκηση βίας κατά των φοιτητών (μετά την "ενημέρωση" των Αρχών από τις πρυτανικές αρχές), ούτε οι 31 συλλήψεις, ούτε τα πρόστιμα των 300 ευρώ για παράβαση... των μέτρων κατά της πανδημίας αποθάρρυναν όσους κινητοποιούνται ενάντια στην αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ που επιβάλλει ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. 

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να «αλλάξει την ατζέντα» μετά την κατάρρευση της προσπάθειας συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη δεν μπόρεσε να κάμψει την βούληση της εκπαιδευτικής κοινότητας, που την Τρίτη κινητοποιήθηκε και πάλι δυναμικά. Στην Θεσσαλονίκη, με μαζική πορεία από το ΑΠΘ στα Δικαστήρια όπου και τελικά απελευθερώθηκαν οι συλληφθέντες φοιτητές, αλλά και στην Αθήνα, με συγκέντρωση στα Προπύλαια.

«Δείχνουν» τον πρύτανη

Η συγκέντρωση φοιτητών και πανεπιστημιακών στον χώρο την Τετάρτη έχει μεταξύ άλλων και χαρακτήρα παράστασης διαμαρτυρίας, καθώς ήταν προγραμματισμένη διαδικτυακή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ. Οι φοιτητές ζητούν αφενός να υπάρξει καταδίκη της βίαιης αστυνομικής επέμβασης της Δευτέρας, αλλά και αφετέρου να τους δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία για να καταθέσουν τα αιτήματά τους».

Οι καταληψίες φοιτητές τονίζουν με ανακοίνωσή τους ότι η κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ έγινε με απόφαση των συλλόγων Φυσικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πολιτικών Επιστημών. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου ως τον «πρώτο που ζήτησε ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας», καθώς και αυτόν που ζήτησε την εισαγγελική παρέμβαση στο χώρο του πανεπιστημίου, προσφέροντας «θεσμική κάλυψη για το όργιο της βίας και της καταστολής που εκτυλίχθηκε το πρωί της Δευτέρας». Παράλληλα, καυτηριάζουν και την στη συνέχεια «παρουσία του επί ώρες στη ΓΑΔΘ και το δικαστικό μέγαρο, ώστε να υποδείξει και να ρουφιανέψει φοιτητές, ενώ δήλωνε ότι δεν είχε μπει καν μέσα στο κατειλημμένο κτήριο».

Στην ίδια ανακοίνωση, καλούνται όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι «να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις και να στηρίξουν την κατάληψη πρυτανείας» και μαζί φοιτητές, κοινωνικοί φορείς και σωματεία, πολιτικές συλλογικότητες και κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας «να συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στις βίαιες τακτικές του κράτους, την καταστολή και την επιβολή μέτρων ολοκληρωτισμού».

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη σειρά κινητοποιήσεων ενάντια τόσο στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη όσο και διαμαρτυρίας για την εισβολή της αστυνομίας σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Σήμερα στις 11 το πρωί συγκέντρωση οργανώθηκε στην Καμάρα και στις 12.00 αντίστοιχο κάλεσμα έγινε από την Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ στο χώρο του ΑΠΘ.

Στην σχετική ανακοίνωσή της, η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τονίζει για τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη ότι πρόκειται για «πρωτοφανή στην Ευρώπη από τον 17ο αιώνα νόμο που επιτρέπει στην Αστυνομία να περιδιαβαίνει, να ανακρίνει, να συλλαμβάνει, να ασκεί βία με μόνιμη παρουσία μέσα στα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα» και τονίζουν ότι ήταν «τηλεφώνημα του πρύτανη» αυτό που προηγήθηκε και «κατέκλυσε το πανεπιστήμιο ισχυρή, πάνοπλη αστυνομική δύναμη». «Οι ευθύνες για το έγκλημα αυτό βαρύνουν βέβαια την κυβέρνηση αλλά και τον πρύτανη Νίκο Παπαϊωάννου: Τη στιγμή που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο και η εκπαιδευτική διαδικασία έχει υποβαθμιστεί στη συνθήκη της τηλεκπαίδευσης, η διοίκηση του ΑΠΘ σε εναρμόνιση με τις επιλογές του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση επιλέγει την καταστολή και τη βία ως λύση για τα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου», όπως προστίθεται.

Οι φοιτητές παράλληλα κάλεσαν σε συμμετοχή και στην διαδήλωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντινά που έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Την Πέμπτη ακολουθεί η διαδήλωση ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που έχει προγραμματιστεί για τη 1 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου. Μία ώρα νωρίτερα, στα Δικαστήρια είναι προγραμματισμένη η δικάσιμος για τους 31 συλληφθέντες της Δευτέρας.

«Ενημερώσαμε την εισαγγελία, κανέναν άλλο» λέει ο πρύτανης

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαΐωάννου από την πλευρά του την Τετάρτη προσπάθησε να αποφύγει την σύνδεσή του με την πρόσκληση των αστυνομικών δυνάμεων εντός του ΑΠΘ, καθώς όπως υποστήριξε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open, «ενημερώσαμε την εισαγγελία, κανέναν άλλον. Δεν συζητάμε με κανέναν άλλον». Και πήγε ακόμη παραπέρα στην αποποίηση ευθυνών, λέγοντας ότι «το αν το κράτος εξάντλησε ή όχι» τα όρια στην επιβολή της θέσης του, «δεν είναι κάτι που θα απολογηθούμε εμείς ως πρυτανικές αρχές».

Προχώρησε παράλληλα σε μία παραδοχή για την «συνεργασία» των πρυτανικών αρχών με τους καταληψίες στο παρελθόν, που χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα για την πρόσκληση επέμβασης των αρχών την Δευτέρα. «Παλιότερα, υπήρχε δυνατότητα, όσοι το κατελάμβαναν και ήταν φοιτητές μας, σε συγκεκριμένο σημείο της διοίκησης άφηναν υπάλληλο που είχε τον έλεγχο του campus, των κτιρίων ... όταν υπήρχαν περιπτώσεις τέτοιας διοικητικής εργασίας που έπρεπε οπωσδήποτε να τελειώσει, έστω και για κάποιες ώρες επέτρεπαν σε συναδέλφους διοικητικούς να προβούν σε κάποια εργασία», όπως περιέγραψε ο πρύτανης. Αυτή την φορά, «απομάκρυναν τους πάντες ... όλο το campus ήταν έρμαια όχι σε κάποιο πρόβλημα που θα δημιουργούσαν οι συγκεντρωμένοι, αλλά μία διαρροή νερού, οτιδήποτε. Δεν μπορούσε κανείς να ενημερώσει. Ήμασταν υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε την εισαγγελία ... αυτή έκανε τις δικές της ενέργειες», επανέλαβε. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL