Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης / Ελεύθεροι οι συλληφθέντες φοιτητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης / Ελεύθεροι οι συλληφθέντες φοιτητές

Φοιτητές στη Θεσσαλονίκη
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ )

Στις 14.00 περίπου βγήκαν από το κτίριο, χαιρετώντας το πλήθος που βρίσκεται στο χώρο επί αρκετές ώρες. Όπως έγινε γνωστόσο, ορίστηκε ρητή δικάσιμος για την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 12.00, σε σχέση με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν εις βάρος του μετά την εισβολή της Αστυνομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

https://twitter.com/loveaekhatefcsm/status/1364191552587849729

Σημειώνεται ότι για την συγκεκριμένη ημέρα ήταν ήδη προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του «νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» για την εκπαίδευση και την αστυνόμευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο άγαλμα Βενιζέλου.

Η δεύτερη ημέρα μαζικής φοιτητικής κινητοποίησης ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τρίτης. Χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο χώρο του υπό κατάληψη κτιρίου της Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά τις 11 το πρωί, ξεκίνησε η πορεία προς τα Δικαστήρια, όπου οδηγήθηκαν οι 31 συλληφθέντες κατά την αστυνομική εισβολή της Δευτέρας για να απολογηθούν στον εισαγγελέα με βάση τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν εναντίον τους. 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΡΕΙΑ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΡΕΙΑ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΡΕΙΑ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

 

 

https://twitter.com/chris_avramidis/status/1364159331692929025

 

https://twitter.com/chris_avramidis/status/1364147010002124800

 

https://twitter.com/chris_avramidis/status/1364146151650435073

 

Την συγκέντρωση «χρωμάτισε» και η κίνηση καθηγητή να γράψει πολλές φορές την λέξη «ντροπή» στο χώρο όπου ένα 24ωρο πριν είχε εξελιχθεί το όργιο αστυνομικής βίας κατά των διαμαρτυρόμενων φοιτητών.

μικρή ανάλυση Alterthess ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΘ
Alterthess

Την ίδια ώρα, φοιτητές κινητοποιούνται και στην Αθήνα, συμπαραστεκόμενοι στους συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης και με τα ίδια αιτήματα κατά του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, κυριαρχούν συνθήματα όπως «με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία».

Η επιδεικτική και πρωτοφανής αστυνομική βία εντός των χώρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την Δευτέρα ήταν η απάντηση του κρατικού μηχανισμού και των πρυτανικών Αρχών στην φοιτητική κατάληψη του κτιρίου της Διοίκησης αντιδρώντας στον «νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» για τα ΑΕΙ και την αστυνομοκρατία που εισάγει στην ανώτατη δημόσια εκπαίδευση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΑΠΘ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΑΤ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Μετά από εβδομάδες κατά τις οποίες τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη έκαναν παρέλαση στα κανάλια με δηλώσεις περί επιβολής της νομιμότητας και άλλες χουντικής έμπνευσεις τοποθετήσεις, η μετατροπή την Δευτέρα το βράδυ των προσαγωγών 31 φοιτητών σε συλλήψεις, είχε ως αιτιολογία και την παράβαση μέτρων κατά του κορωνοϊού (με επιβολή προστίμων 300 ευρώ στους συλληφθέντες). Οι φοιτητές που αντιδρούν στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη «φορτώθηκαν» και «διατάραξη λειτουργίας υπηρεσιών», «παράνομη βία», «φθορά ξένης ιδιοκτησίας», «διατάραξη οικιακής ειρήνης», «απόπειρα σωματικής βλάβης», «απείθεια», «βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων (αντίσταση)», «παράβαση του νόμου περί όπλων». Κατά την ΕΛΑΣ, τον πολιτικό της προϊστάμενο και την κυβέρνηση Μητσοτάκη συνολικά, η βίαιη και επιδεικτική απογύμνωση νέων ανθρώπων από τα ρούχα μπροστά στις κάμερες, το να σύρονται στο έδαφος δεμένοι σαν ζώα προς σφαγή, είναι μεταξύ άλλων και μέτρο προστασίας από την πανδημία...

https://www.youtube.com/watch?v=sjfPVJZXdGE

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η θέση των πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ που φόρεσαν και αυτές στολή και με μία ανακοίνωση 462 λέξεων μίλησαν για «παρανομία», «παραβατικά στοιχεία», «παραβάσεις του κοινού ποινικού δικαίου», «βίαιη κατάληψη», «βάρβαρες παραβιάσεις», «βάναυσες διακοπές», «χυδαίους προπηλακισμούς», «ομηρίες», «οργανωμένες περιθωριακές ομάδες», «εκδηλώσεις βίας», «πρακτικές του όχλου», «αποτρόπαιες επιθέσεις», «απειλές της σωματικής ακεραιότητας», «βία», «απειλή χρήσης βίας», «κατάληψη του δημόσιου χώρου». Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «Παιδεία», η «εκπαίδευση», η «καλλιέργεια», η «γνώση»... (και φυσικά ούτε η πανδημία και τα μέτρα για την παράβαση των οποίων "τιμωρήθηκαν" οι φοιτητές...).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΑΠΘ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Το απόγευμα της Δευτέρας ήδη έγινε η πρώτη κινητοποίηση αλληλεγγύης, από φοιτητικούς συλλόγους που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ζητώντας την απελευθέρωσή των προσαχθέντων και την απόσυρση των κατηγοριών. Κλούβες και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απέκλεισαν τον δρόμο. Η πορεία τελικά στράφηκε προς τα ΚΤΕΛ όπου και οι φοιτητές αποχώρησαν.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΠΛΟΚΟ
MOTIONTEAM / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Σημειώνεται ότι η μεθοδική κλιμάκωση της κοινωνικής έντασης στα ΑΕΙ εν μέσω lockdown με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και την πρωτοφανή αστυνομική καταστολή στο ΑΠΘ, έρχεται την ίδια ώρα με την μεθόδευση της κατάρρευσης από την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα που διεκδικεί το δικαίωμα που ο νόμος του παρέχει να επιστρέψει στον Κορυδαλλό. Η δημιουργία σημείων μεγάλης έντασης μοιάζει «κομένη και ραμένη» στα μέτρα των επικοινωνιακών αναγκών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα για την αρχική συγκάλυψη της υπόθεσης Λιγνάδη και τα όσα ακολούθησαν.

Πολιτικές Επιστήμες ΑΠΘ: Μετά την ψήφιση του 4777/2021 άρχισε η σκληρή εφαρμογή

«Δυστυχώς σήμερα ζήσαμε μια θλιβερή μέρα για το ΑΠΘ, με την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην κατάληψη του Κτιρίου Διοίκησης και στον περιβάλλοντα χώρο, με ρίψεις χημικών, με βία και έκτροπα από τα ΜΑΤ εναντίον φοιτητών και φοιτητριών. Είναι προφανές ότι μετά την ψήφιση του νόμου 4777/2021 για τα Πανεπιστήμια (νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη) άρχισε αμέσως η σκληρή εφαρμογή του, σε μια επίδειξη ισχύος, για την οποία φέρουν ευθύνη και οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ. Έγιναν 30 προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητών και φοιτητριών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και 3 φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Όλοι/ες κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Εμείς, ως Καθηγητές και λοιπό προσωπικό του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, επιθυμούμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στις συλληφθείσες φοιτήτριές μας. Επειδή ο Πρόεδρος του Τμήματος ήταν αυτόπτης μάρτυρας των επεισοδίων, μπορούμε να πούμε ότι οι εν λόγω φοιτήτριες συνελήφθησαν αναίτια, απλώς επειδή συμμετείχαν στη φοιτητική διαμαρτυρία. Επίσης, δηλώνουμε ότι η μία εκ των τριών λιποθύμησε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο πρώτα στο ΑΧΕΠΑ και από εκεί με περιπολικό στη ΓΑΔΘ, βεβαιώνουμε ότι τις γνωρίζουμε καλά, ότι πρόκειται για εξαιρετικούς χαρακτήρες και καλές φοιτήτριες, ότι συμμετέχουν στα μαθήματα και στην εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος, ανταποκρινόμενες με επιτυχία στις εξετάσεις. Γι’ αυτό και ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή τους, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διδάσκοντες Παιδαγωγικού: «Ζοφερές προοπτικές για την ακαδημαϊκή ζωή»

«Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθήσαμε την κατασταλτική δράση της αστυνομίας εναντίον φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ. Εικόνες όπως αυτή του φοιτητή που σέρνεται στο κράσπεδο από τους άνδρες των ΜΑΤ μάς προκαλούν αποτροπιασμό, ενώ αμαυρώνουν αφάνταστα το πανεπιστήμιό μας. Η αντίληψη ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του φοιτητικού κινήματος μπορούν να αντιμετωπίζονται με δυνάμεις καταστολής και προσαγωγές μελών των φοιτητικών συλλόγων ανοίγει το δρόμο σε πολύ ζοφερές προοπτικές για την ακαδημαϊκή ζωή. Οι αστυνομικές λογικές και πρακτικές όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ, αλλά αντιθέτως τα επιδεινώνουν, προσθέτοντας και άλλα στα ήδη υπάρχοντα. Δεδομένου ότι έγιναν προσαγωγές, ζητούμε να μην ασκηθεί καμία δίωξη εναντίον φοιτητών και φοιτητριών και να αφεθούν όλοι /όλες ελεύθεροι/ελεύθερες!».

Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠαΜακ: «Ακλόνητα δίπλα στους φοιτητές»

«Με φρίκη και αποτροπιασμό παρακολουθούμε την εισβολή, κατόπιν πρόσκλησης του πρύτανη, ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στο ΑΠΘ, το ξύλο, τη ρίψη χημικών, τις προσαγωγές, και τα (καταγεγραμμένα και ειδεχθή) βασανιστήρια φοιτητριών και φοιτητών μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου ... Μέσα από το παράλληλο σύμπαν της «τηλεκπαίδευσης» αναγκαζόμαστε να βλέπουμε σε ζωντανή σύνδεση τον βιασμό του πανεπιστήμιου από την κυβέρνηση,  που φτάνει πλέον στα όρια της εγκληματικής βίας και της εξώφθαλμης υποκρισίας! ... Μένουμε ακλόνητα δίπλα στις φοιτήτριες και τους φοιτητές που αγωνίζονται. Μαζί θ’ αποτρέψουμε τη σχεδιαζόμενη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου και ολόκληρης της κοινωνίας».

«Θα συνεχίσουμε», «είμαστε αποφασισμένοι», δηλώνουν οι πρυτανικές Αρχές

«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Από το Σεπτέμβριο του 2019 δώσαμε μαζί μια μεγάλη μάχη κατά της παρανομίας και την κερδίσαμε. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι να έχουμε σήμερα το χώρο της πανεπιστημιούπολης απαλλαγμένο από παραβατικά στοιχεία. Χρειάστηκε τότε να συμπέσουν τρεις παράγοντες για να το πετύχουμε αυτό. Πρώτον, η συστηματική συνεργασία του Πανεπιστημίου με τις αστυνομικές αρχές, ώστε να επεμβαίνουν έγκαιρα σε περιπτώσεις παραβάσεων του κοινού ποινικού δικαίου. Δεύτερον, η συνδρομή του νομοθέτη με τη θεσμική αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου στην πραγματική του έννοια, αυτή της προάσπισης των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Τρίτον, η αποφασιστικότητα και ανταπόκρισή μας στο αίτημα σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας, να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ίδιο αποφασισμένοι είμαστε και σήμερα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μαζί μια άλλη παθογένεια που για δεκαετίες βιώνουμε και στο δικό μας Πανεπιστήμιο.

Αυτή, της βίαιης κατάληψης των πανεπιστημιακών χώρων και κτηρίων διοικητικών υπηρεσιών. Τις βάρβαρες παραβιάσεις θυρών και των εισόδων. Τις βάναυσες διακοπές συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων. Τους χυδαίους προπηλακισμούς και τις «ομηρίες» μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από οργανωμένες περιθωριακές ομάδες. Οι ομάδες αυτές συχνά παρεκτρέπονται σε εκδηλώσεις βίας, επιλέγοντας αντί του συντεταγμένου διαλόγου πρακτικές του όχλου. Προβαίνουν σε αποτρόπαιες επιθέσεις και απειλές της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων στην υπηρεσία φύλαξης, των ανθρώπων εκείνων που εργάστηκαν σκληρά για την εμπέδωση της ασφάλειας στην πανεπιστημιούπολη. Όλοι εμείς που ασκούμε διοίκηση και καλούμαστε να διαχειριστούμε τα κοινά και να λάβουμε τις ενδεδειγμένες αποφάσεις στα εργαστήρια, στις κλινικές, στους τομείς, στα τμήματα, στις σχολές και σε κάθε δομή του Πανεπιστημίου μας έχουμε ευθύνη να διαφυλάξουμε τη δημόσια περιουσία και την ακαδημαϊκή λειτουργία του ιδρύματός μας. Λογοδοτούμε στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία που μας παρακολουθεί και μας κρίνει.

Με συναίσθηση της ευθύνης, αλλά και της ηθικής υποχρέωσης απέναντι σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα των μελών της κοινότητάς μας και τις θεσμικές διαδικασίες των οργάνων του Πανεπιστημίου μας. Στο κράτος δικαίου που υπηρετούμε, η προσήλωσή μας στη νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη. Βεβαιώνεται από τις πράξεις μας και την αποφασιστικότητά μας. Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της περιφρούρησης της δημοκρατικής νομιμότητας σε κάθε πτυχή της πανεπιστημιακής ζωής. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στο εξής καμιά άλλη προσβολή στη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας από οποιαδήποτε ομάδα επιχειρήσει με τη βία να παρεμποδίσει την ομαλή λειτουργία του. Η απεργία είναι σεβαστή όπως και η ειρηνική διαμαρτυρία και συνάθροιση. Όλες αυτές οι εκφράσεις διαμαρτυρίας εφόσον προέρχονται από νόμιμες και συλλογικές διαδικασίες, είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας. Είναι σεβαστές και αδιαπραγμάτευτες εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα.

Η βία, όμως, η απειλή χρήσης βίας, η κατάληψη του δημόσιου χώρου σε βάρος άλλων, για την προώθηση οποιονδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, δεν είναι και δε θα γίνουν ποτέ αποδεκτές. Η δέσμευσή μας είναι σταθερή. Θα εφαρμοστεί ο νόμος για την προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

Οι Πρυτανικές Αρχές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL