Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Κορωνοϊός / Υπουργείο κλειστό για τους «ήρωες» της δημόσιας Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Υπουργείο κλειστό για τους «ήρωες» της δημόσιας Υγείας

ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Τα χειροκροτήματα μάλλον έχουν στερέψει πλέον για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους άλλους «εργάτες της Υγείας», όπως εύστοχα τους «αποκαλούσε» ένα από τα πανό της χθεσινής απεργιακής διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας. Οι πόρτες του υπουργείου Υγείας ήταν ξανά καλά περιφρουρημένες από αστυνομικές δυνάμεις και οι αρμόδιοι υπουργοί αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνάντηση.

«Έναν χρόνο τώρα, βρίσκουμε κλειστές τις πόρτες του υπουργείου και η ηγεσία του μας απαξιώνει», λέει στην ΑΥΓΗ ο Τάκης Παντέλης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος βρέθηκε στο συλλαλητήριο της Τρίτης.

Τονίζει ότι, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των υγειονομικών για προσλήψεις, νέες μονάδες και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση το έχει αφήσει εντελώς ανοχύρωτο. «Ειδικά στην Αττική δεν έχει εκπονηθεί κανένα σχέδιο από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα και τώρα το υπουργείο κινείται στη λογική 'βλέποντας και κάνοντας', ενώ κλείνει κλινικές 'σπρώχνοντας' ορθοπεδικά, νευροχειρουργικά, οφθαλμολογικά και άλλα περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα», επισημαίνει ο Τ. Παντέλης.

Εμπαιγμός με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία στηλιτεύει την άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει την προσφορά των υγειονομικών εντάσσοντάς τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Θυμίζουμε ότι η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Εργασίας έχει εκδώσει το πόρισμά της υπέρ της ένταξης στα ΒΑΕ των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων από τον περασμένο Νοέμβριο (ΑΥΓΗ, 24.12.2020), αλλά η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Η ΠΟΕΔΗΝ απέσπασε τη δέσμευση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου, ότι θα υπάρξει συνάντηση το επόμενο διάστημα. Σε πρόσφατη απάντησή του στη Βουλή, ο κ. Τσακλόγλου απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση, δεν δεσμεύτηκε για τη σύγκληση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης (το οποίο πρέπει να γνωμοδοτήσει σχετικά) και σχολίασε ότι για τη ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ θα εξεταστούν και άλλες παράμετροι, όπως «οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και η στελεχιακή επάρκεια του ΕΣΥ».

Γιατροί στα όρια της εξουθένωσης

Την ίδια ώρα, οι γιατροί αντιμετωπίζονται ως πασπαρτού, καθώς το υπουργείο Υγείας μετατρέπει γενικές ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid, μετακινεί γιατρούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και ανακυκλώνει το ήδη εξαντλημένο προσωπικό.

Το ΕΣΥ, μας λένε υγειονομικοί που συναντήσαμε στην κινητοποίηση, έχει μετατραπεί σε μονοθεματικό σύστημα Υγείας, με αποτέλεσμα η κοινή νοσηρότητα να μπαίνει στο περιθώριο και η δημόσια υγεία να απειλείται (ΑΥΓΗ, 20.2.2020).

«Ζητάμε ξανά μαζικές προσλήψεις με προκήρυξη όλων των κενών θέσεων, καθώς και την άμεση διεκπεραίωση των κρίσεων για την οποία κωλυσιεργεί η κυβέρνηση, απαιτούμε αυξήσεις στους μισθούς και στην αμοιβή της εφημερίας», υπογράμμισε στην ΑΥΓΗ ο Κώστας Λιβαδάς, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ.

Η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών έχει απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Υγείας από τις 9 Φεβρουαρίου ζητώντας τηλεδιάσκεψη μαζί τους και μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία απολύτως απάντηση...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL