Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Επιχειρούν εκφασισμό του αθλητισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιχειρούν εκφασισμό του αθλητισμού

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, διά του υφυπουργού Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, αποτελούν ολοφάνερη απόδειξη προσπάθειας εκφασισμού του αθλητισμού που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία με στόχο να ελέγξει τις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών.

Οι (ν)τροπολογίες του υφυπουργού Αυγενάκη στη Βουλή, σε άσχετο νομοσχέδιο, που προβλέπουν θεσμική εμπλοκή και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ελάχιστα διαφέρουν από την τακτική του διορισμού των διοικήσεων που έκανε η Χούντα!

Με τη διάταξη για τον τρόπο διαδικτυακής διεξαγωγής των Γ.Σ., αλλά και ηλεκτρονικής διενέργειας των ψηφοφοριών, που οι λεπτομέρειες θα ρυθμίζονται με ΚΥΑ των δύο υπουργείων και οι οποίες θα κατισχύουν των καταστατικών των αθλητικών ομοσπονδιών, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ξεπερνάει σε αυθαιρεσία ακόμη και τη Χούντα!

Και αυτό πρέπει να το πούμε με θάρρος, επειδή είναι η (νέα) πραγματικότητα που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση στον αθλητικό χώρο και ειδικότερα στον χώρο του αγωνιστικού αθλητισμού!

Συντονισμένη αντίδραση

Η Αριστερά αλλά και ΟΛΕΣ οι δημοκρατικές δυνάμεις του αθλητισμού πρέπει να αντιδράσουν συντονισμένα και να δώσουν ένα ισχυρό ράπισμα στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που δεν σέβονται ούτε τα στοιχειώδη στη δημοκρατική λειτουργία των αθλητικών σωματείων και των ομοσπονδιών!

Ο αγωνιστικός αθλητισμός αλλά και η ελεύθερη άσκηση έχουν μπει σε ''χειμέρια νάρκη'' από τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Και αυτή η αθλητική απραξία των νέων μας θα προβάλει σύντομα μπροστά μας ως νοσηρότητα, με παθήσεις που έχουν σχέση με την ακινησία του ανθρώπου.

Η πανδημία, ωστόσο, χρησιμοποιείται ως "χρυσή ευκαιρία" από τους κυβερνώντες για να επιβάλουν μαύρο σκοτάδι στα διοικητικά των αθλητικών ομοσπονδιών και κατ' επέκταση των σωματείων, αφού η ύπαρξή τους και η λειτουργία τους εξαρτάται και από την κεντρική εξουσία, που όχι μόνο τα εξαρτά (έως και τα συνθλίβει) οικονομικά αλλά και καθορίζει με τις διατάξεις του Νόμου Αυγενάκη τη θεσμική τους υπόσταση, αδιαφορώντας για τις διατάξεις του Αστικού Δικαίου, βάσει των οποίων συστήνονται τα αθλητικά σωματεία.

Πλήρης χειραγώγηση

Αυτός είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας για τον Αθλητισμό. Χειραγώγηση χουντικής έμπνευσης (αφού ντρέπονται να πουν πως θέλουν να διορίσουν τις διοικήσεις των ομοσπονδιών), που επιτελείται με πρόσχημα την πανδημία αλλά και εκμεταλλεύεται την αδυναμία του αθλητικού κόσμου να κινητοποιηθεί λόγω των απαγορεύσεων που τίθενται καθημερινά.

Ωστόσο, θεωρώ πως υπάρχουν τρόποι να οργανωθεί "από τα κάτω" ένα κίνημα των ανθρώπων του αθλητισμού ενάντια στις άθλιες και αντιαθλητικές μεθοδεύσεις του υφυπουργού Λ. Αυγενάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό προϋποθέτει συνεργασίες των δημοκρατικών δυνάμεων του αθλητικού χώρου, στη βάση διασφάλισης της δημοκρατίας στις διαδικασίες λειτουργίας των αθλητικών ομοσπονδιών, αλλά και των σωματείων, καθώς και διασφάλισης της οικονομικής αυτάρκειας των σωματείων, με βάση θεσμοθετημένα κριτήρια χρηματοδότησης που θα τα σέβεται πρώτα απ' όλα το κράτος και η όποια κυβέρνηση υπάρχει κάθε φορά!

Διότι η στόχευση της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι, εν τέλει, η παράδοση του αγωνιστικού αθλητισμού στην εμπορευματικότητα και την εμπορευματοποίηση, όχι μόνο του αθλητικού θεάματος αλλά και της άθλησης, δηλαδή καθεαυτής της λειτουργίας των σωματείων και των ομοσπονδιών!

Ταυτόχρονα όμως, δεν (πρέπει να) μας διαφεύγει πώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει νομοθετήσει φωτογραφικές διατάξεις για δικούς της ανθρώπους, άρση κωλύματος εκλογιμότητας για εκλεκτούς, που ωστόσο διώκονται ή και έχουν καταδικαστεί (αλλά όχι τελεσίδικα...), όπως και χρήση του μητρώου σωματείων της ΓΓΑ για "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" με σωματεία που δεν αρέσουν σε τοπικά αθλητικά στελέχη της Δεξιάς και γι’ αυτό επιχειρείται να εμποδιστούν από τις εκλογές των ομοσπονδιών, δημιουργώντας η ίδια η ΓΓΑ το εκλεκτορικό σώμα για κάθε ομοσπονδία!

Φτάνει μάλιστα στο σημείο, στις τροπολογίες που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή, να αναφέρει πως αυτές "κατισχύουν" των καταστατικών των ομοσπονδιών και των ενώσεων, δηλαδή καταργεί με διάταξη νόμου τα καταστατικά των σωματείων, αλλά και διατάξεις του Αστικού Δικαίου, βάσει των οποίων τα αρμόδια δικαστήρια αναγνώρισαν τη λειτουργία σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών.

Αυτό, πέρα από κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, όπως έχει χαρακτηριστεί, αποτελεί ολοφάνερη προσπάθεια υποταγής των σωματείων και των ομοσπονδιών τους στις επιθυμίες της κυβέρνησης, δηλαδή ένα βήμα πριν από τον διορισμό των διοικήσεων που έκανε η Χούντα των συνταγματαρχών...

 

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, μέλος του Δ.Σ. ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βορείου Πελοποννήσου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL