Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
«Μήδεια» / Στις επάλξεις οι υγειονομικοί παρά την κυβερνητική ανοργανωσιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Μήδεια» / Στις επάλξεις οι υγειονομικοί παρά την κυβερνητική ανοργανωσιά

Σε αγώνα δρόμου επιδόθηκαν από πολύ νωρίς χθες το πρωί οι υγειονομικοί για να προσεγγίσουν τα νοσοκομεία της Αττικής καθώς οι κλειστοί δρόμοι αποτελούσαν απροσπέλαστο εμπόδιο, ακόμα και σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Οι συνάδελφοί τους που είχαν νυχτερινή βάρδια παρέμειναν στις θέσεις τους προσφέροντας περίθαλψη σε περιστατικά κορωνοϊού, φορώντας τις στολές υψηλής προστασίας για πάνω από 12 συνεχόμενες ώρες, κάτι ιδιαίτερα εξαντλητικό.

Στις επάλξεις βρέθηκαν και οι εργαζόμενοι στις τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, που από τα ξημερώματα της Τρίτης έδωσαν τη δική τους μάχη για να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στα χειρουργεία και στις κλινικές.

Ασθενείς σε απόγνωση

Δύσκολα ξεκίνησε η χθεσινή ημέρα και για τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, που κατάφεραν μετά από πολλές δυσκολίες να αναλάβουν υπηρεσία. Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώθηκαν στις μεταφορές περιστατικών με τα ασθενοφόρα, ενώ για όλο το Λεκανοπέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν σε κυκλοφορία χθες 55 οχήματα του ΕΚΑΒ.

Στην ΑΥΓΗ έφτασαν καταγγελίες για αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς που έγιναν «μπαλάκι» μεταξύ ΕΚΑΒ, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής (αλλά και των δήμων) στην αναζήτηση μεταφορικού μέσου για την πρόσβαση στα νοσοκομεία.

Τα πολλά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στην Αττική και την Εύβοια, έθεσαν σε κίνδυνο ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα που χρησιμοποιούν μπουκάλες οξυγόνου στο σπίτι τους. Αποκορύφωμα η τραγωδία στο χωριό Τρούπι του Δήμου Μαντουδίου Εύβοιας, όπου ένας 80χρονος με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο οποίος έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη μπουκάλα οξυγόνου, πέθανε αβοήθητος, καθώς το χωριό του δεν είχε ρεύμα εδώ και τρεις ημέρες.

Οι εμβολιασμοί αναβλήθηκαν την τελευταία στιγμή

Το υπουργείο Υγείας, ενώ εδώ και μέρες αναμενόταν το κύμα κακοκαιρίας, επέλεξε να ανακοινώσει την τελευταία στιγμή (δηλαδή το πρωί της Τρίτης) την αναβολή των προγραμματισμένων εμβολιασμών σε όλη την Αττική.  Ήδη, λένε στην ΑΥΓΗ υγειονομικοί, αρκετοί συμπολίτες μας είχαν ξεκινήσει ή ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν το σχεδόν αδύνατο εγχείρημα της μετακίνησής τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Αρχικά επρόκειτο να αναβληθούν οι πρωινοί εμβολιασμοί και η διαδικασία να προχωρήσει κανονικά μετά τις 10.30, όμως οι καιρικές συνθήκες ανάγκασαν το υπουργείο να αποφασίσει την οριστική αναβολή.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα επαναπρογραμματιστούν τα ραντεβού εμβολιασμού που χάθηκαν.

Από την άλλη, τονίζουν πηγές της ΠΟΕΔΗΝ, σε πολλά νοσοκομεία που έχουν μετατραπεί σε εμβολιαστικά κέντρα (όπως το ΚΑΤ ή το «Δρομοκαΐτειο») έληγαν χθες τα εμβόλια και, εάν δεν γίνονταν οι εμβολιασμοί, θα καταστρέφονταν και θα χάνονταν οι συγκεκριμένες δόσεις των εμβολίων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL