Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ανακύκλωση / Ο ΕΟΑΝ ενέκρινε σύστημα που είχαν απορρίψει ως αποτυχημένο οι υπηρεσίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανακύκλωση / Ο ΕΟΑΝ ενέκρινε σύστημα που είχαν απορρίψει ως αποτυχημένο οι υπηρεσίες

Βουτιά στον αναχρονισμό και περιφρόνηση του θεσμικού πλαισίου που θέτει κανόνες στη λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης συνιστά η έγκριση του Εξαετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», ενός από τα δύο Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης συσκευασιών που λειτουργούν στη χώρα.

Σε τηλεσυνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, προχθές, Δευτέρα, με 9 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 1 αποχή, εγκρίθηκε το σχέδιο με συνοπτικές διαδικασίες, ακυρώνοντας «εαυτό», αφού πέταξε στα σκουπίδια την εισήγηση της καθ' ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Εναλλακτικής Διαχείρισης, η οποία και στο παρελθόν και τώρα το είχε απορρίψει, τεκμηριώνοντας ότι δεν πληροί τους στόχους ούτε διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του.

Στην τελευταία απορριπτική εισήγηση της υπηρεσίας, με ημερομηνία 17.11.2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι επιδόσεις του συστήματος, τα λεγόμενα σπιτάκια ανακύκλωσης, είναι προβληματικές για την περίοδο 2012 - 2019, καθώς δεν επιτυγχάνει τους θεσμοθετημένους στόχους, η τεκμηρίωση για τις ποσότητες που πραγματικά ανακυκλώθηκαν είναι ανεπαρκής, η συμβολή στους εθνικούς στόχους ανακύκλωσης είναι μηδαμινή έως ελάχιστη (0,8% έως 4%), τα ποσοστά δανεισμού με ενεχυριασμό μελλοντικών εσόδων είναι υψηλά κ.ά.

Κατά πληροφορίες, η έγκριση του σχεδίου έγινε με εισήγηση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκη, μετ' επαίνων... για την υπηρεσία της οποίας η εισήγηση απορρίφθηκε... Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος είπε πως το σύστημα που αδειοδοτήθηκε τη Δευτέρα εκ των υστέρων θα ελεγχθεί προσεχώς σε 6 μήνες με ένα χρόνο. Στους 9 που υπερφήφισαν, περιλαμβάνονται οι τουλάχιστον 4 εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκ των οποίων κανένας δεν προέρχεται από τις αρμόδιες δομές του υπουργείου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, του Ανάπτυξης, της ΚΕΔΕ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Απείχε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ, Γ. Σιδέρης.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και WWF Ελλάς, διά του κοινού τους εκπροσώπου, καταψήφισαν. Το αρμόδιο ΥΠΕΝ, που εποπτεύει τον ΕΟΑΝ, «ποιεί την νήσσα».

Μόλις στις 10 Φεβρουαρίου οι οργανώσεις είχαν ζητήσει «άμεση συνάντηση» επί του θέματος με τον υπουργό Κ. Σκρέκα. Χαρακτηριστικά, τον καλούσαν "να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις κατάλληλες άμεσες ενέργειες για να διασφαλίσει ότι ο οργανισμός που εποπτεύει θα υπηρετήσει τον ρόλο του απερίσπαστα, με μόνα κριτήρια την εφαρμογή της νομιμότητας, τη διασφάλιση της επίτευξης των στόχων και τη χρηστή και διάφανη αξιοποίηση των οικονομικών πόρων της ανακύκλωσης της χώρας μας».

Το ραντεβού τελικά έχει κλειστεί για τις 26 Φεβρουαρίου...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL