Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Καρά Τεπέ / Χωρίς θέρμανση απέναντι στη «Μήδεια»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καρά Τεπέ / Χωρίς θέρμανση απέναντι στη «Μήδεια»

Καρά Τεπέ

Δύσκολες και πολύ κρύες είναι οι νύχτες στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, όπου ακόμα η θέρμανση δεν καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού των 6.941 διαμενόντων, αλλά ένα μικρό μέρος του πληθυσμού στα rubb halls μόνο δύο ζωνών του καταυλισμού.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε χιονίσει στον πρόχειρο καταυλισμό, ωστόσο το κρύο ήταν τόσο τσουχτερό, που, σύμφωνα με μαρτυρίες των διαμενόντων στα social media, τη νύχτα της Κυριακής τα παιδιά δεν μπορούσαν να κοιμηθούν μέσα στις σκηνές με όσες κουβέρτες κι αν τα τύλιγαν. Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, δεν λείπουν και οι συνήθεις βλάβες στο ρεύμα λόγω της ζήτησης και της πτώσης της τάσης.

Ωστόσο, στο καίριο ζήτημα της θέρμανσης, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν μοιραστεί συνολικά 138 θερμάστρες, οι οποίες όμως ζεσταίνουν συνολικά 750 άτομα που μένουν στα 8 rubb halls μόνο των δύο ζωνών που το δίκτυο ηλεκτροδότησής τους μπορεί να σηκώσει τη λειτουργία τους σύμφωνα με πηγές της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι σκηνές ακόμα δεν έχουν θερμάστρες. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως περιμένουν το πράσινο φως από το υπουργείο Μετανάστευσης για κάθε «γειτονιά» του καταυλισμού που θα μπορεί να σηκώσει το δίκτυο τη λειτουργία των θερμαστρών για να μοιράσουν και τις υπόλοιπες.

Από την άλλη, το υπουργείο Μετανάστευσης, ερωτώμενο για τις προετοιμασίες για τον χιονιά της «Μήδειας», παρέπεμπε στα sleeping bags και στις κουβέρτες που είχαν μοιραστεί στο τέλος Δεκεμβρίου αλλά και στις 138 πρόσφατες θερμάστρες, που όμως δεν επαρκούν για το σύνολο του πληθυσμού που, σύμφωνα με τα στοιχεία του συντονιστικού, φτάνει τους 6.941 διαμένοντες. Πηγές του υπουργείου σημείωναν ότι έχει ανακοινωθεί στους διαμένοντες πως μπορούν να μετακινηθούν στα rubb halls με θέρμανση όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, λύση ωστόσο που προκαλεί αναπόφευκτα το ερώτημα πόσους μπορούν να στεγάσουν αυτά τα 8 rubb halls.

Γ. Ψυχογιός: Προστατέψτε τους ανθρώπους

«Προειδοποιούμε για τα νησιά αυτό το τριήμερο που έρχεται παγετός και έχει ήδη ξεκινήσει το κύμα κακοκαιρίας 'Μήδεια' να πάρουν μέτρα τόσο στο Μαυροβούνι της Λέσβου στο νέο στο Καρά Τεπέ, όσο και στη Σάμο και τη Χίο, για να προστατεύσουν τους ανθρώπους. Τους προειδοποιούμε και θα τους φέρουμε προ των ευθυνών τους γιατί τους το έχουμε πει δεκάδες φορές και δεν έχει γίνει τίποτα. Ούτε μ’ εμάς ήταν τέλεια, υπήρχαν πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά είχαμε την έννοια και κάθε μέρα διορθώναμε πράγματα για να μπορέσει να σωθεί ό,τι περισώζεται. Τους εγκαλούμε λοιπόν και τους προκαλούμε, μετά τις λάσπες, μετά τους αέρηδες, μετά τον μόλυβδο που εμφανίστηκε και τα είδαμε, μην τολμήσουν και δεν πάρουν μέτρα και αφήσουν τους ανθρώπους αυτούς εκτεθειμένους στην κατάσταση που έρχεται γιατί θα είναι υπόλογοι» ανέφερε ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Γ. Ψυχογιός μιλώντας την Κυριακή στον ρ/σ Στο Κόκκινο.

Αναφορά οργανώσεων για τις επαναπροωθήσεις στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, κοινή δήλωση και λεπτομερή αναφορά απέστειλαν έξι οργανώσεις ( Άρσις, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνική  Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, HIAS Eλλάδος, Human Rights360, Refugee Support Aegean) στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών σχετικά με τις επαναπροωθήσεις, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με τις αυξημένες καταγγελίες από τον Μάρτιο του 2020 καθώς συνιστά άμεση παραβίαση του Ελληνικού, του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου.

Οι οργανώσεις σημειώνουν ότι η Ελλάδα δεν διεξήγαγε ποτέ αποτελεσματική έρευνα για παράνομες επαναπροωθήσεις ούτε στο επίπεδο του δικαστικού συστήματος ούτε στο επίπεδο ανεξάρτητων αρχών ή μηχανισμών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL