Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.3°C17.8°C
4 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 39%
Νοσοκόμα Κέρκυρα / Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barre 
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νοσοκόμα Κέρκυρα / Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barre 

ΜΕΘ

Σπάνιο νευρολογικό νόσημα είναι το σύνδρομο Guillain-Barre, το οποίο παρουσίασε 40χρονη νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το neurocenter.gr, στο σύνδρομο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες και χρειάζεται μηχανικός αερισμός σε Μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου Guillain-Barre δεν είναι γνωστή. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι συχνά προηγείται μια λοίμωξη π.χ. του αναπνευστικού συστήματος. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Πόσο συχνά και σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται 

Το σύνδρομο Guillain-Barre προσβάλλει 1-2 ανά 100.000 ανθρώπους. Εμφανίζεται σε κάθε ηλικία, αν και πιο σπάνια σε παιδιά. Μπορεί επίσης να προσβάλλει και εγκύους και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του εμβρύου.

Ποιοι παράγοντες το πυροδοτούν

Πριν την εκδήλωση του συνδρόμου, συχνά προηγείται μια λοίμωξη π.χ. του αναπνευστικού συστήματος, ή και άλλοι παράγοντες όπως χειρουργικές επεμβάσεις, λοίμωξη από HIV, νόσος του Hodgkin κ.ο.κ. Έχει συνδεθεί σε μικρό βαθμό και με το εμβόλιο της γρίπης.

Τα συμπτώματα 

Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, το σύνδρομο Guillain-Barre ξεκινά με «μυρμήγκιασμα» και αδυναμία που αρχίζει στα πόδια και εξαπλώνεται στο άνω μέρος του σώματος και των χεριών. Σε περίπου το ήμισυ των ατόμων με τη διαταραχή, τα συμπτώματα αρχίζουν στα χέρια, ή στο πρόσωπο. Καθώς το σύνδρομο εξελίσσεται, η μυϊκή αδυναμία μπορεί να εξελιχθεί σε παράλυση.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Guillain-Barre μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα χεριών και ποδιών, στους αστραγάλους, ή στους καρπούς
  • Αδυναμία στα πόδια, που εξαπλώνεται στο ανώτερο μέρος τους σώματος
  • Ασταθές περπάτημα, ή ανικανότητα στο να περπατάτε, ή να ανεβαίνετε σκάλες
  • Δυσκολία στις κινήσεις των ματιών, ή του προσώπου, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας, της μάσησης και της κατάποσης
  • Σοβαρός πόνος που μπορεί να μοιάζει με “κράμπες” και μπορεί να είναι χειρότερος το βράδυ
  • Δυσκολία με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης, ή την λειτουργία του εντέρου
  • Ταχυπαλμία
  • Χαμηλή, ή υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Δυσκολία αναπνοής

Τα άτομα με σύνδρομο Guillain-Barre εμφανίζουν συνήθως πιο έντονη αδυναμία μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Πώς αντιμετωπίζεται 

Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο Guillain-Barre, αλλά αρκετές μέθοδοι αντιμετώπισης μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν από το σύνδρομο Guillain-Barre, αν και κάποιοι ενδέχεται να εμφανίσουν παρατεταμένες επιπτώσεις από αυτό, όπως αδυναμία, μούδιασμα, ή κόπωση.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL