Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Πύργος / Στο νοσοκομείο αν πάρεις αναρρωτική, τρως μήνυση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πύργος / Στο νοσοκομείο αν πάρεις αναρρωτική, τρως μήνυση

Υφίστανται κατάχρηση εξουσίας, εξαναγκάζονται σε υπερεφημέρευση και τελικά κινδυνεύουν να βρεθούν υπόλογες γιατί ασθένησαν. Ο λόγος για τρεις γιατρούς της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου σε βάρος των οποίων κατέθεσε μήνυση ο διοικητής του νοσοκομείου Χρήστος Χριστόπουλος (αν και συνταξιούχος γιατρός, διορίστηκε διοικητής από τη σημερινή κυβέρνηση), κατηγορώντας τους ότι λαμβάνουν αναρρωτικές άδειες χωρίς να είναι ασθενείς, με σκοπό να προκαλέσουν πρόβλημα στη λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας.

«Ξέρουμε τον αγώνα που έχουν δώσει οι παθολόγοι να κρατήσουν όρθια την υποστελεχωμένη Παθολογική Κλινική.  Έχουν εξουθενωθεί από τις διαρκείς εφημερίες. Η κλινική, μαζί με τις κλινικές Covid, αριθμεί περίπου 80 - 85 ασθενείς κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα οι γιατροί να έχουν φτάσει στα όρια των δυνάμεών τους λόγω έλλειψης παθολόγων» επισημαίνει στην ΑΥΓΗ ο γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πύργου Παναγιώτης Μυλωνάς στηλιτεύοντας την κίνηση του διοικητή.

Όπως περιγράφει ο Π. Μυλωνάς, οι συγκεκριμένοι γιατροί εφημερεύουν στην Παθολογική κλινική και ταυτόχρονα στα Επείγοντα Περιστατικά: «Φανταστείτε, μπορεί να είναι στην κλινική Covid ντυμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό και, όταν προκύψει ένα περιστατικό στα επείγοντα, πρέπει να διακόψουν την επίσκεψη στους ασθενείς με κορωνοϊό, διότι ο ειδικευόμενος γιατρός ενδεχομένως να μην μπορεί να δώσει λύση σε κάποιο επείγον περιστατικό και να χρειαστεί τον ειδικό. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται δύο κομμάτια οι γιατροί!».

«Εφημέρευσα άρρωστη και με πυρετό»

Μία εκ των γιατρών που διώκονται, η Μαρία Καλαπόδη, κατήγγειλε στην τοπική εφημερίδα Πρωινή της Ηλείας ότι την περασμένη Δευτέρα που είχε εφημερία εφημέρευσε άρρωστη και με πυρετό. Μάλιστα, η διευθύντρια του Μικροβιολογικού της έκανε τεστ για κορωνοϊό ώστε να μπορεί να πλησιάζει τους ασθενείς. «Μετά έλαβα αναρρωτική άδεια για τις επόμενες μέρες που δεν είχα εφημερία γιατί αδυνατούσα να εργαστώ, ωστόσο μου έστειλαν εντέλλεσθε να καλύψω εφημερία μέσα στην εβδομάδα» αναφέρει η γιατρός.

Συνέπεια της υποστελέχωσης, η Μ. Καλαπόδη έχει φτάσει σε σημείο, για να μην κλείσει η Παθολογική Κλινική, να εφημερεύει και κάθε δεύτερη μέρα για σειρά ημερών μέχρι να βρεθεί λύση από τη διοίκηση. Κατηγορεί τον διοικητή ότι αναγκάζει τους γιατρούς σε σωματική εξάντληση, αδιαφορώντας για τις λειτουργικές ανάγκες της Παθολογικής Κλινικής. «Δεν φροντίζει για βασικό εξοπλισμό που λείπει, ενώ και προ κορωνοϊού δεν φρόντιζε να εξασφαλίσει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό γιατρών για τα εξωτερικά ιατρεία και τις εφημερίες». Η ίδια μαζί με τους συναδέλφους της θα απαντήσουν με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του διοικητή του νοσοκομείου.

«Οι διοικήσεις της Ν.Δ. φορτώνουν τη ευθύνη στους υγειονομικούς»

Τη συμπαράστασή του στις διωκόμενες γιατρούς εκφράζουν μέσω της ΑΥΓΗΣ και ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ και πρόεδρος των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας Σωκράτης Σωτηρόπουλος.

Θεωρεί ότι η στοχοποίηση και ο εκφοβισμός των υγειονομικών (που συνεπάγονται και περιφρόνηση του τεράστιου έργου τους εν μέσω πανδημίας) αποτελούν «συνειδητή τακτική των διοικήσεων που έχει διορίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. προκειμένου να μετατοπιστούν στους εργαζόμενους οι ευθύνες για τα τεράστια προβλήματα και κενά στο ΕΣΥ».

Το ίδιο έγινε και στη γειτονική Αχαΐα, θυμίζει ο Σ. Σωτηρόπουλος, όπου κυβέρνηση και μίντια προσπαθούν να μεταθέσουν στους υγειονομικούς την ευθύνη για τη διασπορά του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους του ιού στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία του νομού, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο στο Ρίο και το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». «Δεν είναι δυνατόν να τίθεται ζήτημα για το δικαίωμα στην αναρρωτική άδεια, το οποίο κατακτήθηκε και θεσμοθετήθηκε με αίμα και δεν μπορεί να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης και εκβιασμού των εργαζόμενων» προσθέτει ο Σ. Σωτηρόπουλος. Θεωρεί ότι τα προβλήματα των νοσοκομείων δεν πρέπει ποτέ να λύνονται στις δικαστικές αίθουσες και αποδίδει την κατάσταση στο Νοσοκομείο Πύργου στο γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας αρνείται να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις.

Όπως φαίνεται, αντί για την ενίσχυση του ΕΣΥ ενόψει του τρίτου πανδημικού κύματος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι διορισμένες από αυτήν διοικήσεις θα συνεχίσουν τη «βιομηχανία» διώξεων σε βάρος όποιου υγειονομικού αναδεικνύει τις τεράστιες ελλείψεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL