Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.9°C19.8°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.2°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C22.1°C
2 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
17.2°C19.1°C
5 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 52%
ΟΛΜΕ / Πετούν εκτός πανεπιστημίων το ένα τρίτο των μαθητών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΛΜΕ / Πετούν εκτός πανεπιστημίων το ένα τρίτο των μαθητών

Ακόμη και η υπουργός Παιδείας παραδέχθηκε εμμέσως ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων με τη βάση εισαγωγής. Σε παρέμβασή της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η Νίκη Κεραμέως δεν αρνήθηκε την αρνητική επίπτωση λέγοντας «ακούμε πάρα πολλά νούμερα.  Έχουμε ακούσει 20.000, 40.000, 50.000. Ακούμε από την αξιωματική αντιπολίτευση πάρα πολλά διαφορετικά στοιχεία, δεν ακούμε όμως αν συμφωνούν ή όχι με το να εισάγονται οι φοιτητές με 1, με 2, με 3».

Την υποκρισία της βάσης εισαγωγής ανέδειξε ο ειδικός γραμματέας ΟΛΜΕ Ανδρέας Παπαντωνάκης λέγοντας εμφατικά: «Την ίδια στιγμή που κλείνεις τη στρόφιγγα, επιτρέπεις στους μαθητές που γράφουν 2 ή 3 ή λευκή κόλλα, όπως πολλές φορές είχε αναφερθεί, να αποκτήσουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, την επαγγελματική ισοτιμία πηγαίνοντας, αναζητώντας λύσεις σε ιδιωτικά κολέγια».

Η Ν. Κεραμέως αντέδρασε ισχυριζόμενη πως θα μπορούν να πάνε στα δημόσια ΙΕΚ, αλλά ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ επέμεινε: «Η λευκή κόλλα εκείνου ο οποίος δεν μπορεί να πληρώσει ένα ιδιωτικό κολέγιο δεν είναι χειρότερη από τη λευκή κόλλα εκείνου που μπορεί να πληρώσει».

Ο Α. Παπαντωνάκης εκτίμησε ότι πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών θα πεταχτούν εκτός πανεπιστημίων, καθώς «δεν θα έχει νόημα να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο». Συγκεκριμένα θα είναι:

- 35% για το 1ο επιστημονικό πεδίο.

- 30% περίπου για το 2ο και το 3ο επιστημονικό πεδίο (σχολές Θετικών, Τεχνολογικών και των Επιστημών Υγείας).

- 36% για το 4ο επιστημονικό πεδίο (Οικονομικές Επιστήμες).

Ακόμα και οι πρυτάνεις, που δεν θέλουν φοιτητές με χαμηλούς βαθμούς και μιλούν για τα προβλήματα του συστήματος εισαγωγής, προειδοποίησαν ότι θα κλείσουν σχολές. «Είναι γεγονός ότι πολλά τμήματα στις περιφέρειες θα βρεθούν σε δυσάρεστες καταστάσεις, να έχουν μειωμένη εισαγωγή φοιτητών» ανέφερε ο προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων Ζήσης Μαμούρης.

«Οι τάσεις στο εξωτερικό είναι να αυξάνονται τα πανεπιστήμια και μάλιστα να πηγαίνουν όσο το δυνατόν πιο αποκεντρωμένα. Εδώ παρατηρούμε μια τάση να μειωθεί αυτό το πράγμα και να γυρίσουμε σε μια παλιότερη κατάσταση. Το σωστό είναι να έχουμε πολλά πανεπιστήμια και πολλές δυνατότητες» επισήμανε και ο πρύτανης της Γεωπονικής Σπύρος Κίντζιος. Μάλιστα, κατέρριψε και τη μυθολογία για τους αιώνιους φοιτητές λέγοντας ότι «η ύπαρξη αιώνιων φοιτητών δεν κοστίζει πραγματικά στα πανεπιστήμια. Έχει ένα καθαρά διοικητικό κόστος» και προτείνοντας τη θεσμοθέτηση των λεγόμενων φοιτητών μερικής φοίτησης.

«Οι μεθοδεύσεις για νομοθέτηση βάσεων εισαγωγής δημιουργούν τεχνητά ένα στρώμα εκ προοιμίου αποτυχόντων κατευθύνοντας ένα σημαντικό τμήμα της νεολαίας στην ιδιωτική εκπαίδευση» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΔΙΠ Νίκος Παραλυκίδης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL