Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.6°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.1°C21.0°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C19.3°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.4°C22.2°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
4 BF 72%
Κορωνοϊός / «Κόκκινος» συναγερμός για νέα μετάλλαξη - Ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / «Κόκκινος» συναγερμός για νέα μετάλλαξη - Ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

βρετανία κορωνοιος
ANDY RAIN/EPA

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα, μετά την ανίχνευση ότι το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού (στέλεχος του Κεντ) παρουσιάζει μεταλλάξεις ανάλογες με αυτές της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Οι επιστήμονες ανησυχούν καθώς η νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους ισχυροποιείται και είναι άγνωστο αν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Οι βρετανικές αρχές που συνεργάζονται με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας έχουν εντοπίσει 11 περιπτώσεις της παραλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μετάλλαξη E484K, σε σύνολο 214.159 δειγμάτων.

«Ανησυχητική εξέλιξη, αν και όχι εντελώς απρόσμενη» περιέγραψε το εύρημα για τη μετάλλαξη E484K,  ο Δρ Τζούλιαν Τανγκ, εμπειρογνώμονας ιών στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Οι ειδικοί έχουν εξηγήσει άλλωστε, ότι όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται, καθώς δημιουργούν νέα αντίγραφα για να εξαπλωθούν και να ευδοκιμήσουν. Ο ίδιος επισήμανε πως είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής και τα περιοριστικά μέτρα.

Κάποιοι από τους επιστήμονες έχουν ήδη καταγράψει το γεγονός ότι το E484K μπορεί να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των εμβολιασμών δείχνουν ότι εμβόλιο της Moderna είναι ακόμη αποτελεσματικό έναντι της νέας μετάλλαξης, αλλά η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να μην είναι ισχυρή ή διαρκής.

Τα δύο νέα εμβόλια που αναμένεται να εγκριθούν σύντομα, των Novavax και Janssen, φαίνεται ότι παρέχουν κάποιου είδους προστασία έναντι της νέας μετάλλαξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL