Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Επαναπροωθήσεις / Τέλος στα «στραβά μάτια» της Frontex με πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επαναπροωθήσεις / Τέλος στα «στραβά μάτια» της Frontex με πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής Αριστεράς

ΛΕΣΒΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΒΑΡΚΑ 2015
Φωτογραφία αρχείου από ρυμούλκηση βάρκας με πρόσφυγες ανοιχτά της Λέσβου το 2015 - EPA/STRINGER

Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται μετά τις συνεχείς καταγγελίες, με υλικό και μαρτυρίες, για παράνομες πρακτικές στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στην Ελλάδα, στην Κροατία και στην Ουγγαρία. Πλέον, οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Ομάδα Εργασίας θα έχουν τη μόνιμη εντολή να διερευνήσουν όλες τις πτυχές της λειτουργίας της Frontex, της λογοδοσίας, αλλά κυρίως εάν συμμορφώνεται ή παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναλυτικά, την σύσταση μόνιμου μηχανισμού ελέγχου, ο οποίος θα εξετάζει τις καταγγελίες για παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την εμπλοκή του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) σε παράνομες επαναπροωθήσεις, κατάφεραν με πρωτοβουλία τους οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την στήριξη των Πρασίνων, του Renew αλλά και των μεγάλων πολιτικών ομάδων, των Σοσιαλιστών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η σύσταση μόνιμου μηχανισμού ελέγχου δημιουργείται μετά τις συνεχείς καταγγελίες, με υλικό και μαρτυρίες, για παράνομες πρακτικές στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στην Ελλάδα, στην Κροατία και στην Ουγγαρία. Ιδιαίτερο ρόλο έχει παίξει και η αποτυχία του Εκτελεστικού Διευθυντή της Frontex, Fabrice Leggeri να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τον ρόλο της Frontex και την απαιτούμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέσμευσή του, για διεξοδική έρευνα από την ίδια την Frontex στις σοβαρότατες καταγγελίες. Η σύσταση του μηχανισμού αυτού αποτελεί δικαίωση για την Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς βάζει σε μια τροχιά διερεύνησης σοβαρές καταγγελίες που επειδή δεν είχαν απαντηθεί επαρκώς, δυσφημούσαν την Ελλάδα και δημιουργούσαν μια εικόνα ανοχής σε παράνομες ενέργειες.

Οι Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Ειδική Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχουν τη μόνιμη εντολή να διερευνήσουν όλες τις πτυχές της λειτουργίας της Frontex, της λογοδοσίας, αλλά κυρίως εάν συμμορφώνεται ή παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων μηνών, η Ομάδα Εργασίας του μηχανισμού ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα διεξαγάγει διερευνητικές έρευνες συγκεντρώνοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες και τα αποδεικτικά στοιχεία, σχετικά με τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, που είχε εμπλακεί ο Οργανισμός, καθώς επίσης και τις διαδικασίες εσωτερικής διαχείρισης για την υποβολή εκθέσεων και τον χειρισμό των καταγγελιών.

Οι δύο Ευρωβουλευτές που θα είναι μέλη του μόνιμου μηχανισμού ελέγχου εκπροσωπώντας την Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι η Sira Rego και η Cornelia Ernst.

Η Sira Rego (Izquierda Unida, Ισπανία) δήλωσε: «Η δημιουργία μιας Ομάδας Εργασίας για τον έλεγχο της Frontex είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα βάλει τέλος στην τρέχουσα ατιμωρησία του Οργανισμού, ύστερα από πολλές αναφορές παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ζητήσαμε επανειλημμένα την παραίτηση του Εκτελεστικού Διευθυντή κ. Leggeri αλλά υπάρχουν επίσης διαρθρωτικά προβλήματα που σχετίζονται με τους μηχανισμούς και τη διοίκηση της Frontex, που πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως. Αυτή η Ομάδα Εργασίας θα είναι ο χώρος για να γίνει αυτό. Παρά τις προσπάθειες άλλων πολιτικών ομάδων να ναυαγήσει, έχουμε ένα όργανο για την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για την επίλυση της τρέχουσας κατάστασης». Και συνέχισε λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι ο Οργανισμός είναι εκτός ελέγχου και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη – μέλη επιτρέπουν μια τέτοια συμπεριφορά επειδή συμβαίνει μακριά από το επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος. Αλλά χάρη στις δημοσιογραφικές έρευνες που έχουν καταδείξει τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά μας σύνορα και τις μαρτυρίες χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που πρέπει να αντιμετωπίζουν καθημερινά την Frontex, η υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια μεταναστευτική πολιτική, η οποία θα συμμορφώνεται πλήρως με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Cornelia Ernst (Die Linke, Γερμανία) πρόσθεσε: «Εμείς, που εκπροσωπούμε την Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαιρετίζουμε την σύσταση της μόνιμης Ομάδας Εργασίας που θα ελέγχει την Frontex. Κατά τη διάρκεια αυτών των πολύ σημαντικών τεσσάρων μηνών της Ομάδας Εργασίας, εμείς ως η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, θα εξετάσουμε προσεκτικά τις δραστηριότητες της Frontex, ειδικά αναφορικά με την παραβίαση των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα συλλέγουμε στοιχεία και θα προβάλλουμε συγκεκριμένες απαιτήσεις».

Να σημειωθεί ότι πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν φέρει στο φως εκθέσεις σύμφωνα με τις οποίες η Frontex εμπλέκεται σε επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες καταγράφουν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωρικά ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορείτε να δείτε εδώ την ανακοίνωση της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την σύσταση της Ομάδας Εργασίας για τον έλεγχο της Frontex.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL