Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Κορωνοϊός / Τα δημόσια νοσοκομεία αιχμάλωτα της κυβερνητικής προχειρότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Τα δημόσια νοσοκομεία αιχμάλωτα της κυβερνητικής προχειρότητας

EUROKINISSI

Στη φωτογραφία βλέπετε το μόνιμα παρκαρισμένο ασθενοφόρο έξω από τα εξωτερικά ιατρεία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί. Το ασθενοφόρο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει έκτακτη διακομιδή επειδή δεν κλείνει καλά η πόρτα και «μοιάζει περισσότερο με ‘γλάστρα’, όπως αυτά που έχουν στις λαϊκές αγορές για να μην παρκάρουν άλλοι» λέει χαρακτηριστικά στην ΑΥΓΗ ο αντιπρόεδρος του σωματείου των εργαζόμενων στο Δαφνί Γιώργος Ζαΐρης.

«Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, είτε με ανακοινώσεις είτε σε συναντήσεις με τη διοίκηση του ΨΝΑ ή το υπουργείο Υγείας διεκδικούμε μάταια ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Είναι απαράδεκτο να περιμένουμε το ΕΚΑΒ να έρθει, αν έρθει, όποτε έρθει».

Το νοσοκομείο επίσης δεν διαθέτει αλλεργιολόγο (ούτε τις υποδομές γενικού νοσοκομείου) και άρα δεν μπορεί να καλύψει με ασφάλεια ένα απευκταίο επείγον περιστατικό με κάποια παρενέργεια κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών.

Όπως καταγγέλλει ο Γ. Ζαΐρης, στην περίπτωση εργαζόμενης, «η οποία την επομένη του εμβολίου παρουσίασε πυρετό και λιποθυμικό επεισόδιο, χρησιμοποιήθηκε ιδιωτικό όχημα για τη μεταφορά της στο Αττικόν»!

Η (γνωστή για τη γαλάζια κομματικής της ταυτότητα) διοίκηση του ΨΝΑ δέχτηκε αδιαμαρτύρητα την απόφαση υπουργείου και 2ης ΥΠΕ να γίνει το «Δαφνί» και εμβολιαστικό κέντρο από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, με προφανή στόχο να κρυφτούν κάτω από το χαλί οι κυβερνητικές «αστοχίες» και η κατάρρευση του αρχικού σχεδιασμού με τα περίφημα 1018 κέντρα εμβολιασμού.

Οι εμβολιασμοί γίνονται στον χώρο των εξωτερικών ιατρείων που καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών, αλλά και πολιτών, με το ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό να είναι ανεπαρκές (2 παθολόγοι, 3 καρδιολόγοι, 3 νευρολόγοι, 1 χειρουργός).

Υγειονομικές βόμβες τα ειδικά νοσοκομεία

«Για τον εμβολιασμό της κοινότητας έπρεπε να έχουν διαμορφωθεί ασφαλείς συνθήκες με σχεδιασμό και ενίσχυση εξειδικευμένου προσωπικού» προσθέτει ο Γ. Ζαΐρης.

Αποδίδει στην κυβερνητική προχειρότητα και ανικανότητα την εμπλοκή ειδικών νοσοκομείων (όπως το Δαφνί, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Δρομοκαΐτειο) στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ενώ από τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας εξαιρούνταν, υποτίθεται, τα συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Εμβολιασμοί ηλικιωμένων διεξάγονται αυτές τις ημέρες ακόμα και στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο και μάλιστα στον πλέον ακατάλληλο χώρο.

«Στον χώρο αναμονής δημιουργείται συνωστισμός, αφού εκεί προσέρχονται καθημερινά περίπου 200 ασθενείς, οι οποίοι θα υποβληθούν σε ημερήσια χημειοθεραπεία, πάνω από 100 που θα κάνουν ακτινοθεραπεία και ασθενείς που είναι σε βαριά κατάσταση (διακομιδές ΕΚΑΒ, φορεία κ.λπ.). Η συρροή πληθυσμού για τη διενέργεια εμβολιασμού και η πιθανότητα αύξησης της διασποράς στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί, καθώς αποτελούν πληθυσμό με αυξημένο κίνδυνο από τη νόσηση με Covid-19» δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο Θεαγένειο Βασίλης Μουρατίδης.

Καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το προσωπικό που θα στελεχώσει το εμβολιαστικό κέντρο, με αποτέλεσμα να έχουν προσφερθεί εθελοντικά γιατροί παθολογικών ειδικοτήτων ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του εμβολιασμού των εργαζομένων του νοσοκομείου (και σήμερα καλούνται και πάλι να καλύψουν τους εμβολιασμούς). «Μας υποσχέθηκαν ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει ‘μόνο’ μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, ας ελπίσουμε να είναι αλήθεια» αναφέρει.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα περιβόητα «τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα»

Είναι φανερό ότι οι παλινωδίες στο εγχείρημα του εμβολιασμού προκαλούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και φορτώνουν με μεγάλο φορτίο τα άκρως επιβαρυμένα λόγω της πανδημίας δημόσια νοσοκομεία, ενώ ήδη η δεύτερη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία» (οι εμβολιασμοί των ανθρώπων 85 ετών και άνω) συμπλήρωσε μία εβδομάδα.

Αυτό έχει φέρει σε δεύτερη μοίρα τις άλλες ανάγκες του πληθυσμού, κάτι που μπορεί να αποτυπωθεί στους δείκτες υγείας του προσεχούς μέλλοντος.

Οι υγειονομικοί και οι ομοσπονδίες τους ζητούν επιτακτικά να αφοσιωθούν τα νοσοκομεία ξανά στις τακτικές τους λειτουργίες, οι οποίες είχαν ανασταλεί, δηλαδή τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία, καθώς και όλες τις υπόλοιπες παρεμβάσεις ρουτίνας. Και ο εμβολιασμός να ανατεθεί, όπως αρχικά είχε εξαγγείλει ο αρμόδιος υπουργός, σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού.

Αφού οι πολίτες της χώρας είχαν μειωμένη (ή καθόλου) πρόσβαση στα νοσοκομεία μετά τη «κοβιντοποίηση» του ΕΣΥ τους τελευταίους μήνες, τώρα χάνουν τα ραντεβού τους και στα Κέντρα Υγείας, τα οποία μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα, με κίνδυνο να εκτοξευτεί η λοιπή νοσηρότητα στη χώρα εν μέσω πανδημίας

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι, έφερε αιφνιδιαστικά στο τραπέζι την πρόσφατη γενικόλογη εξαγγελία ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία «τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία θα έχουν δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως».

Από το υπουργείο Υγείας τηρούν σιγή ιχθύος και παραπέμπουν τις ανακοινώσεις στην εβδομάδα που έρχεται, ενώ, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αξιοποιήσει τους εξής χώρους: τον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχους χώρους της ΔΕΘ - HELEXPO στο Μαρούσι, το Γήπεδο Tae Kwon Do στο Φάληρο, ενώ αναζητά έναν παρόμοιο χώρο στη δυτική Αθήνα.

Ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη θεωρεί πιθανή τη «μετατροπή» του Νοσοκομείου Λοιμωδών (που μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να νοσηλεύει αποκλειστικά ασθενείς με Covid-19) σε μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο. Μια πρώτη γεύση «ενίσχυσής» του δόθηκε με τη μετακίνηση επισκεπτριών Υγείας από τα γειτονικά νοσοκομεία Νίκαιας, Αττικόν, Τζάνειο, η οποία προκάλεσε την άμεση αντίδραση των εργαζομένων. Ζητώντας εξηγήσεις από τη διοίκηση της ΥΠΕ, ενημερώθηκαν ότι θα γίνουν 10 αίθουσες όπου θα πραγματοποιούνται εμβολιασμοί, με δανεικό προσωπικό.

Κέντρα Υγείας σε... αναστολή, ενώ γιατροί καλούνται να γίνουν «εθελοντές»

Το βασικό ερώτημα είναι πώς θα στελεχωθούν τα προαναφερθέντα τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα και αν θα επικρατήσει και εδώ η λογική του «μπαλώματος», καθώς τα Κέντρα Υγείας παραμένουν ούτως ή άλλως υποστελεχωμένα.

Είναι ενδεικτικό ότι, με έγγραφο που αποκάλυψε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου ο Ριζοσπάστης, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ ζητά από τα Κέντρα Υγείας να προσδιορίσουν ποιες από τις δραστηριότητές τους θα ανασταλούν για χάρη της λειτουργίας τους ως εμβολιαστικών κέντρων.

Επιβεβαιώνει έτσι τις αυξανόμενες καταγγελίες σωματείων, φορέων και υγειονομικών (δείτε αναλυτικά τα σχετικά ρεπορτάζ στην ΑΥΓΗ) ότι ήδη χιλιάδες ιατρικά ραντεβού ακυρώνονται και χάνονται στα Κέντρα Υγείας, είτε επειδή τα ίδια «μετατρέπονται» σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς καμία ενίσχυση είτε επειδή το προσωπικό τους καλείται να μετακινηθεί για να στελεχώσει τέτοια κέντρα σε άλλες δομές.

Στο μεταξύ, σε επίσημο έγγραφο του διευθυντή διοικητικής - Οικονομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΑΓΝΙ), το οποίο έφερε στη δημοσιότητα η ΟΕΝΓΕ (19.1.2021), γίνεται αναφορά σε «προσφορά υπηρεσίας ιατρών στο κέντρο εμβολιασμού», ειδικευμένων και ειδικευόμενων, από τις 7.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ. Πρόκειται δηλαδή για εξαναγκασμό των γιατρών σε απλήρωτη υπερεργασία ως «κοινωνική προσφορά».

«Οι γιατροί που εμπλέκονται στον εμβολιασμό και καλύπτουν την απογευματινή βάρδια των εμβολιαστικών κέντρων θα πρέπει να αποζημιώνονται εφημεριακά για τις ώρες που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου» τονίζει η Ομοσπονδία ζητώντας από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα το ζήτημα.

Το υπουργείο παραγκωνίζει τους επισκέπτες υγείας

«Ο εμβολιασμός του πληθυσμού όλων των ηλικιακών ομάδων ήταν και παραμένει εργασιακό αντικείμενο των επισκεπτών υγείας» τονίζει στην ΑΥΓΗ η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ)  Άννα Γκρόζου. Καταλογίζει στην κυβέρνηση το «μεγάλο λάθος» της μετατροπής των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα.

Κάνει επίσης λόγο για «λάθος στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων με Δ.Ε. Βοηθούς Νοσηλευτών-τριών, καθώς η εκτέλεση εμβολιασμών και η καταχώρισή τους στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών από τους εν λόγω επαγγελματίες Υγείας δεν προβλέπεται ούτε από τη σχετική νομοθεσία περί στελέχωσης των εμβολιαστικών κέντρων, η οποία ορίζει την στελέχωση με επισκέπτες υγείας και νοσηλευτές, ούτε από το Π.Δ. 210/2001 (ΦΕΚ 165/Α/24.7.2001), το οποίο καθορίζει τον τίτλο Δ.Ε. Βοηθών Νοσηλευτών και στην περιγραφή των επαγγελματικών καθηκόντων τους δεν καθορίζεται πουθενά η διενέργεια εμβολιασμών».

Η κ. Γκρόζου καταγγέλλει τον παραγκωνισμό των επισκεπτών υγείας από το υπουργείο, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης και παρότι ο ΠΣΕΥ έχει στείλει το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλα αιτήματα για τηλεδιασκέψεις (χωρίς να βρει ανταπόκριση) ώστε να καταθέσει στην πολιτική ηγεσία τις προτάσεις του για τον σχεδιασμό των εμβολιασμών κατά της Covid-19.

Το υπουργείο κωφεύει ενώ ήδη από τις 23.11.2020 ο ΠΣΕΥ (είναι ΝΠΔΔ που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας) έχει διατυπώσει αναλυτικές προτάσεις για την αξιοποίηση των εργαζόμενων επισκεπτών υγείας στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη σύσταση εμβολιαστικών συνεργείων. Προτείνει (επίσης μάταια) την αξιοποίηση όλων των επισκεπτών υγείας από άλλες δομές (νοσοκομεία, Περιφέρειες κ.λπ.), αλλά και την αξιοποίηση όλων των ιδιωτών επισκεπτών υγείας με σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών (καθώς και των συνταξιούχων).

Όπως προκύπτει από τους παραπάνω χειρισμούς, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης υπονομεύεται, από τις πρώτες κιόλας ημέρες, ένα τόσο κρίσιμο εγχείρημα, όπως ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, για το οποίο όλοι οι υγειονομικοί που μίλησαν στην ΑΥΓΗ εκφράζουν την ελπίδα τους να πετύχει, παρά τις αστοχίες, ώστε γρήγορα να δημιουργηθεί στη χώρα μας το αναγκαίο τείχος ανοσίας.

Επαναλαμβάνουν ότι, μέχρι τότε, η ανάσχεση της πανδημίας δεν μπορεί να καταστεί εφικτή χωρίς την ουσιαστική ενίσχυση των δημοσίων και την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων περίθαλψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL