Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Σχολεία / Αναπόφευκτος ο συνωστισμός γονέων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Αναπόφευκτος ο συνωστισμός γονέων

Μαθητές σε σχολείο

«Η αλλαγή του ωραρίου αποχώρησης είναι μια κίνηση χωρίς λογική, καθώς τα παιδιά που πηγαίνουν στο νήπιο θα σχολούν 1.10 μ.μ., ενώ τα παιδιά των δημοτικών 1.15 μ.μ., με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιος συνωστισμός γονέων, ιδιαίτερα στα σχολεία που συστεγάζονται» λέει στην ΑΥΓΗ η νηπιαγωγός στο 2ο Νηπιαγωγείο Μαλίων Κρήτης Μαρία Σπανού. «Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, η ώρα αποχώρησης είχε οριστεί στη 1 μ.μ., ενώ, πλέον, με την αύξηση του ωραρίου, εκατοντάδες γονείς θα βρίσκονται μαζεμένοι στις εισόδους των σχολείων» επισημαίνει.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, η αύξηση του ωραρίου έγινε χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με τους εκπροσώπους των νηπιαγωγών -όπως άλλωστε συνηθίζει να κάνει η υπουργός Παιδείας- και, πέρα από το γεγονός ότι επιβαρύνει το έργο των νηπιαγωγών, «είναι αψυχολόγητη και αναιτιολόγητη» λέει η Μ. Σπανού. Παρ' όλο που οι δάσκαλοι έχουν κάνει ρυθμίσεις για κλιμακωτό ωράριο, η προσέλευση εκατοντάδων μαθητών από έξι τάξεις του Δημοτικού μπορεί να ξεκινάει στη 1 μ.μ. και να τελειώνει μετά τη 1.30 μ.μ.. «Ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου τα συστεγαζόμενα σχολεία είναι πολλά και ο όγκος των μαθητών μεγάλος, δεν θα μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση» αναφέρει.

Από την άλλη, η υπουργός Παιδείας διατείνεται συνεχώς ότι «περιμένει την έγκριση των λοιμωξιολόγων» και ότι όλες οι αποφάσεις βασίζονται στις «προτάσεις της επιτροπής». «Άραγε συμφώνησαν οι λοιμωξιολόγοι σε μια τέτοια αλλαγή που θα ενισχύσει τον συνωστισμό των γονέων;» αναρωτιέται η Μ. Σπανού.

Σημειώνεται ότι οι νηπιαγωγοί είδαν το ωράριό τους να αυξάνεται δύο φορές τα τελευταία χρόνια. Από τις 12.15 μ.μ. που ήταν αρχικά, πήγε στη 1 μ.μ., ενώ τώρα ορίστηκε στη 1.10 μ.μ. «Διαμαρτυρόμαστε, διότι είμαστε μόνοι μέσα στην αίθουσα, χωρίς βοηθητικό προσωπικό. Δεν έχουμε χρόνο ούτε για ένα ποτήρι νερό» λέει η ίδια.

Άμεση ανάγκη για μέτρα προστασίας

«Τα σχολεία άνοιξαν ακριβώς όπως έκλεισαν» λέει η κ. Σπανού. «Εμείς, ως νηπιαγωγοί, προτείναμε να γίνεται σίτιση με βάρδιες, με τη δεύτερη βάρδια να υποκαθιστά το ολοήμερο, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών κατά το ήμισυ».

Ταυτόχρονα, οι νηπιαγωγοί προτείνουν να αναπροσαρμοστεί το ωρολόγιο πρόγραμμα -από 45λεπτο να γίνει μισάωρο- και να γίνεται απολύμανση στην αίθουσα κατά την εναλλαγή της βάρδιας και ζητούν την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας, καθώς και τη μετατροπή των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών, από μερική σε πλήρη απασχόληση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL