Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Κορωνοϊός / Κρας τεστ το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Σε επιφυλακή οι επιστήμονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Κρας τεστ το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Σε επιφυλακή οι επιστήμονες

Καταστήματα

Εβδομάδα την εβδομάδα θα παρακολουθούν την πορεία του επιδημιολογικού κύματος οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου δεν έγινε χωρίς ρίσκο.

Όπως επεσήμανε ο ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής και Μέλος Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, για την πρεμιέρα του ανοίγματος της αγοράς, βρίσκονται σε επιφυλακή αφού δεν έχει περάσει ο κίνδυνος ενώ παρακολουθούν με προσοχή τον κεντρικό τομέα της Αττικής μια και η κατάσταση είναι επικίνδυνη.

Η απόφαση του ανοίγματος όλων των καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων ελήφθη μετά τα μαύρα μαντάτα από την οικονομία και ενέχει σοβαρό ρίσκο για την εκδήλωση τρίτου κύματος με έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όπως είπε ο Ν. Σύψας μιλώντας στο Mega οι λοιμωξιολόγοι συμφώνησαν στο άνοιγμα του λιανεμπορίου με την προϋπόθεση ότι θα αυξηθούν τα τεστ που γίνονται καθημερινά, τουλάχιστον, στις 50.000 καθώς και ότι η κυβέρνηση θα πάρει αμέσως περιοριστικά μέτρα και θα κλείσει το λιανεμπόριο μόλις διαπιστωθεί αύξηση των κρουσμάτων.

Το sms και το χρονικό όριο των 2 ωρών

Η μετακίνηση γίνεται με την αποστολή sms στο 13033 με τον κωδικό «2». Ο καταναλωτής μπορεί να μετακινηθεί για δυο ώρες με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος. Γι’ αυτό το λόγο οι πολίτες οφείλουν να κρατούν το μήνυμα και να μην το διαγράφουν.

Γενικοί Κανόνες λειτουργίας

-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

-Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

-Απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον  (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

-Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

-Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

-Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν 24 ώρες.

Καταστήματα τροφίμων

Έχουν την υποχρέωση να κάνουν ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. 
Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια - όπου υφίστανται - με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές. 

Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Λειτουργία ΚΤΕΟ 

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL