Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Ο γκεμπελισμός της πολιτικής ηγεσίας έχει και όρια...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο γκεμπελισμός της πολιτικής ηγεσίας έχει και όρια...

Νοσοκομείο

Μετά τα τόσα φοβερά και τρομερά που έχουμε ακούσει όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας από τα κυβερνητικά στελέχη, το ακούσαμε κι αυτό.

«Φταίνε οι γιατροί» μας είπε ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης για όσους ασθενείς έμειναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και πέθαναν!

Απορώ πώς, με τέτοια κυνική διαστρέβλωση της πραγματικότητας, δεν ξεσηκώθηκαν όχι απλά οι γιατροί των ΜΕΘ, των κλινικών ή οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, αλλά και... οι πέτρες!

Διότι τέτοια λάσπη στους γιατρούς από τον ίδιο τον υφυπουργό Υγείας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ούτε να μένει αναπάντητη.

Και πρέπει να ειπωθεί στον κύριο υφυπουργό Υγείας ότι όσοι έμειναν εκτός ΜΕΘ, διασωληνωμένοι εξαιτίας της βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας που είχαν ως συνέπεια της λοίμωξης από κορωνοϊό, έμειναν επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ ή κλίνες Εντατικής Νοσηλείας που φτιάχτηκαν άρον - άρον στα νοσοκομεία για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετώπιζε στο σύνολό του το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το νοσοκομειακό ΕΣΥ, αφού η κυβέρνηση δεν τόλμησε να επιτάξει τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, παρά το ότι αύξησε στο διπλάσιο την αποζημίωση ημερήσιας νοσηλείας.

Οι κλινικάρχες, που χρόνια τώρα ζουν από τη δημόσια χρηματοδότηση μέσω ΕΟΠΥΥ, αλλά και από την πρόσθετη χρέωση των ίδιων των ασθενών, δεν έστερξαν να συνδράμουν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετώπιζαν -και αντιμετωπίζουν- η χώρα μας και οι ασθενείς και προτίμησαν να διατηρήσουν τις δικές τους ιδιωτικές ΜΕΘ «απόρθητες», αφού, για να τις λειτουργήσουν, θα έπρεπε να προσλάβουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες εντατικής νοσηλείας των ασθενών με Covid-19. Τις κράτησαν όμως και... καθαρές από κορωνοϊό, αφού τις κλίνες τους τις θέλουν για ακριβοπληρωμένες νοσηλείες και όχι για νοσηλεία με βάση το κρατικό νοσήλιο, έστω κι αν αυτό το διπλασίασε, με κουτοπόνηρη διάταξη, η κυβέρνηση της Ν.Δ.!

Ας δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο ή ο ΕΟΠΥΥ την αριθμητική σύνθεση του προσωπικού που χρησιμοποιούν οι ιδιωτικές ΜΕΘ προκειμένου να λειτουργούν με βάση τις προδιαγραφές ασφαλείας για τους ασθενείς. Δεν υπάρχει!  Άλλωστε, η κυβέρνηση με ΚΥΑ έδωσε τη δυνατότητα να δηλώσουν αυξημένο αριθμό κλινών διατηρώντας αριθμητικά το ίδιο προσωπικό, που ουδείς γνώριζε πόσο είναι!

Πολιτικές ανεπάρκειες και σκόπιμες παραλείψεις

Ως γιατρός ΜΕΘ, διευθυντής ΕΣΥ στη ΜΕΘ του Γ.Ν. Πατρών «Ο  Άγιος Ανδρέας», θα περίμενα για όλα αυτά, αλλά και για την πρόσφατη προκλητική δήλωση του υφυπουργού Υγείας, μια άμεση απάντηση από την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, αλλά μάταια, αφού το προεδρείο της δεν επέδειξε την πρέπουσα δεοντολογική ευαισθησία!

Ως  Έλληνας πολίτης θα περίμενα περισσότερη περίσκεψη από τον, έστω δεξιό, υφυπουργό Υγείας όταν εκστομίζει τέτοιες αναλήθειες σε βάρος των γιατρών για να καλύψει τις δικές του και της κυβέρνησης πολιτικές ανεπάρκειες, αλλά και σκόπιμες παραλείψεις, όπως η απροθυμία τους να ενσωματώσουν υποχρεωτικά στο δίκτυο των κλινών εντατικής νοσηλείας και τις κλίνες των ιδιωτικών ΜΕΘ με αποζημίωση δημοσίου συμφέροντος, όπως είχε ζητήσει έγκαιρα ο πρώην υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, σε μια περίοδο όπου η χώρα και η κοινωνία μας δοκιμάζονται, μαζί με ολόκληρη την ανθρωπότητα, από την πανδημία του κορωνοϊού!

Ο γκεμπελισμός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έχει και τα όριά του και δεν μπορεί να είναι αποδεκτός όταν εκτοξεύονται αναλήθειες και προσβλητικές διατυπώσεις σε βάρος των γιατρών για να καλυφθούν οι κυβερνητικές πολιτικές ανεπάρκειες.  Όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και η σκόπιμη σιωπή των εκπροσώπων των γιατρών Εντατικής Θεραπείας (της ΕΕΕΘ) με προφανή στόχο να μην... στενοχωρηθεί ο κύριος υφυπουργός Υγείας για όσα ψευδή εκστόμισε σε βάρος των γιατρών των ΜΕΘ.

Δυστυχώς, αυτά (θα) συμβαίνουν όταν η ιατρική δεοντολογία υποτάσσεται στην πολιτική σκοπιμότητα και όταν οι πολιτικές ευθύνες και η κυβερνητική ανεπάρκεια ενσωματώνονται στην ένοχη σιωπή κάποιων εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας...

Να είμαστε ειλικρινείς με όλους.  Όσοι έμειναν εκτός ΜΕΘ έμειναν επειδή δεν υπήρχαν άλλες κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες για τη νοσηλεία τους. Διαμορφώθηκαν, όπου ήταν δυνατόν, συνθήκες εντατικής νοσηλείας χάρη στην αυτοθυσία και στον ηρωισμό των γιατρών Εντατικής Θεραπείας κι αυτό το γνωρίζουν όλοι, και πιο πολύ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων.

Πέρα από τα όρια του συστήματος

Το σύστημα έχει ασφαλώς τα όριά του, αλλά όσοι το διοικούν και το διαχειρίζονται πρέπει να καταφέρνουν να κινηθούν και πέρα από τα όρια του συστήματος αξιοποιώντας τόσο την απαιτούμενη ευελιξία που πρέπει να έχει το ΕΣΥ αλλά και δείχνοντας την πολιτική αποφασιστικότητα που πρέπει να έχει μια σοβαρή κυβέρνηση έναντι του ιδιωτικού τομέα Υγείας σε περίοδο υγειονομικής κρίσης και πανδημίας.

Περίσσευμα ασθενών εκτός ΜΕΘ υπήρχε και θα υπάρχει στα νοσοκομεία και αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποτελεσματικά με συντονισμένες προσπάθειες των νοσοκομειακών γιατρών με το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ.

Το περίσσευμα πολιτικού θράσους και μικροψυχίας είναι αυτό που βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων μας...

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ Γ.Ν. Πατρών «Ο  Άγιος Ανδρέας», πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL