Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Εμβόλιο / Εμβολιαστικά κέντρα και επιτελικό μπάχαλο με το καλημέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Εμβολιαστικά κέντρα και επιτελικό μπάχαλο με το καλημέρα

ΕΜΒΟΛΙΟ

Ο ηλικιωμένος έφτασε το πρωί της Τρίτης 12 Ιανουαρίου στο Νοσοκομείο Θριάσιο με τυπωμένο το μήνυμα από την άυλη συνταγογράφηση: παρότι είναι κάτοικος της Νέας Περάμου και θα μπορούσε να εμβολιαστεί στο Κέντρο Υγείας της Ελευσίνας ή των Μεγάρων, το μήνυμα τον καλούσε να πάει στις 18.1 στο εν λόγω νοσοκομείο. Ζήτησε να μάθει τον λόγο και να σιγουρευτεί ότι δεν έχει κάνει λάθος.

Εργαζόμενοι στο Θριάσιο δηλώνουν στην ΑΥΓΗ ότι αιφνιδιάστηκαν, καθώς κανένας δεν τους είχε ενημερώσει ότι οι εμβολιασμοί των πολιτών δεν θα διεξαχθούν στα Κέντρα Υγείας, αλλά στα νοσοκομεία. Σε άλλες περιπτώσεις, ηλικιωμένοι θα χρειαστεί να ταξιδέψουν έως και 2,5 ώρες για να μεταβούν σε νοσοκομείο για τον εμβολιασμό τους ή ακόμα και από νησί σε νησί.

Ηλικιωμένοι στη Ρόδο έλαβαν μήνυμα να σπεύσουν να εμβολιαστούν στα νοσοκομεία της Κω ή της Λέρου! Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, τα μηνύματα αυτά στάλθηκαν από λάθος, καθώς το αυτοματοποιημένο σύστημα «βλέπει» τον Νομό Δωδεκανήσου ως ενιαίο.

Ανάλογη ήταν η εικόνα σχεδόν σε όλη τη χώρα λίγες ώρες μετά το άνοιγμα, μετά βαΐων και κλάδων, της πλατφόρμας emvolio.gov.gr για τα ραντεβού των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών.

Η μεταφορά των εκατομμυρίων εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία, τα οποία στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου, αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στη λειτουργία τους και να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την πλέον ευπαθή ομάδα.

Η κυβέρνηση αποπειράθηκε να πείσει ότι δεν τρέχει τίποτα και ότι απλά «το πρόγραμμα των εμβολιασμών προσαρμόζεται ανάλογα με τον αριθμό των εμβολίων που διαθέτει η χώρα» (δηλώσεις του Μ. Θεμιστοκλέους, γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο ethnos.gr).

Για να μην παραδεχτεί την αστοχία της στον προγραμματισμό των εμβολιασμών, θυμήθηκε μέσω «πηγών» (ethnos.gr) ότι τα εμβόλια μπορούν να προξενήσουν αλλεργικές αντιδράσεις στους εμβολιαζόμενους, γι’ αυτό καλό θα είναι να γίνουν στα νοσοκομεία. Το (ρητορικό) ερώτημα είναι αν αυτό το γνώριζαν οι κύριοι Μητσοτάκης και Κικίλιας όταν επαίρονταν για τη δημιουργία των περίφημων 1.018 εμβολιαστικών κέντρων...

Ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας πήρε πάνω του το μπάχαλο υποστηρίζοντας πως ο ίδιος εισηγήθηκε στο υπουργείο να γίνονται οι εμβολιασμοί και στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, λίγο μετά το CNN Greece δημοσίευσε τον ισχυρισμό του υπουργείου Υγείας ότι ο... σχεδιασμός με τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα συνεχιστεί κανονικά!

Για φιάσκο έκανε λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αναγκάζεται να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε κέντρα εμβολιασμού θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ηλικιωμένων.  Όπως τονίζει, «το ‘επιτελικό κράτος’ όχι μόνο δεν έχει τη δυνατότητα διενέργειας κατ’ οίκον εμβολιασμού, αλλά ούτε καν τα ραντεβού των ηλικιωμένων να είναι σε δομές κοντά στον τόπο διαμονής τους. Και φυσικά, δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για όσους έχουν κινητικά προβλήματα και δυσκολία μετακίνησης εκτός της κατοικίας τους».

ΠΟΕΔΗΝ: Τι κρυφός σχεδιασμός είναι αυτός;

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει για την ώρα η κυβέρνηση είναι αν η μείωση εμβολιαστικών κέντρων συνδέεται με την ανεπάρκεια των εμβολίων αλλά και τις μειωμένες προσλήψεις προσωπικού στα Κέντρα Υγείας.

«Τα εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο του κορωνοϊού στα νοσοκομεία σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν λίγες ημέρες για τον εμβολιασμό μόνο του υγειονομικού προσωπικού» υποστηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μ. Γιαννάκος και γνωστοποιεί ότι για τη λειτουργία τους έχει διατεθεί προσωπικό πάνω από 20 άτομα στο κάθε νοσοκομείο με συνέπεια την αποδυνάμωση, από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, των άλλων λειτουργιών των νοσοκομείων.

«Επίσης, στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων απασχολούνται τα μέλη των επιτροπών λοιμώξεων που επιτελούν σοβαρό έργο στην οργάνωση των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας» συμπληρώνει ο Μ. Γιαννακός.

«Να μπαινοβγαίνει κόσμος στα νοσοκομεία την ώρα που έχουν απαγορευτεί και τα επισκεπτήρια με κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού. Τι κρυφός σχεδιασμός είναι αυτός; Γιατί δεν ετοιμάστηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη όπως έχουν ανακοινώσει; Διαθέτουμε μηνύματα σε ηλικιωμένους με ραντεβού εμβολιασμού τα νοσοκομεία» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είχε παραδεχτεί (8.1.21) ότι είναι και οι δόσεις λίγες, και οι δομές ανεπαρκείς για τον εμβολιασμό, αφού από τα 1.018 κέντρα λειτουργούν μόνο 233.

Την ίδια ώρα, παρά τις σχετικές εκκλήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαίνεται πως δεν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άρση του καθεστώτος πατέντας ώστε περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης να μπορούν να παράξουν μαζικά το εμβόλιο και να εξασφαλιστεί η έγκαιρη προσφορά των αναγκαίων δόσεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL