Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C21.9°C
1 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.3°C20.7°C
1 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
19.0°C19.0°C
2 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
23.0°C26.0°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C18.5°C
0 BF 82%
Πανεπιστήμια / Έξω χιλιάδες φοιτητές, μέσα ειδικό σώμα αστυνομικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανεπιστήμια / Έξω χιλιάδες φοιτητές, μέσα ειδικό σώμα αστυνομικών

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΜΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΕΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αιφνιδιαστικά, εν μέσω πανδημίας και με τα Πανεπιστήμια κλειστά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε τις ευλογίες του στο υπουργικό συμβούλιο για δραστικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ αλλά και για την επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη», παρά την αντίθετη θέση που έχει εκφράσει η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως μια εκ των πιο σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.  Αλλαγές που η βασική τους φιλοσοφία είναι να δημιουργήσουν προσκόμματα στους υποψηφίους, να μειώσουν τον αριθμό των εισακτέων, να οδηγήσουν σε λουκέτο πανεπιστημιακά τμήματα της περιφέρειας και τελικά να οδηγήσουν χιλιάδες νέους στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Οι αλλαγές αυτές είναι δυο και συγκεκριμένα:

-Η υιοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής- που είναι μια παραλλαγή της «βάσης του 10» - η οποία θα προσδιορίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πανεπιστημιακά τμήματα.

-Οι υποψήφιοι θα έχουν λιγότερες επιλογές στα τμήματα που θα μπορούν να επιλέξουν στο μηχανογραφικό τους. 

Και οι δυο αυτές αλλαγές οδηγούν χιλιάδες υποψήφιους εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πανεπιστημιακά τμήματα δυο ταχυτήτων.

Ειδικό σώμα καταστολής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζει από την κεντρική είσοδο των Πανεπιστημίων την αστυνομική καταστολή με την ίδρυση της λεγόμενης «Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος από εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας», όπως είπε.

Προανήγγειλε πιο αυστηρές ποινικές και πειθαρχικές διατάξεις καθώς και «σύγχρονα τεχνικά μέσα» για την προστασία από την ανομία των πανεπιστημιακών χώρων.

Να σημειωθεί ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων,  έχει εκφράσει τη διαφωνία της με την ίδρυση «ειδικού πανεπιστημιακού σώματος» που θα αναφέρεται στην ελληνική αστυνομία.

Τα σχέδια της Νίκης Κεραμέως

Στην ελάχιστη βάση εισαγωγής, στην αστυνομία πανεπιστημίων και στο όριο φοίητης που θα είναι Ν + ½Ν αναφέρθηκε η Νίκη Κεραμέως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας:

«Α. Ρυθμίσεις που αφορούν στη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ)

Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα. Η αλλαγή αυτή στοχεύει στη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, επομένως και τη θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών και τη μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου. Επίσης, στόχος είναι η ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών, αλλά και η εξασφάλιση των υποψηφίων, καθώς η βάση εισαγωγής αποσυνδέεται από την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων.

Η επιλογή μίας βάσης εισαγωγής, οριζόντιας ή μη, σε απόλυτο μέγεθος και για όλα τα τμήματα, π.χ. η βάση του 10, δεν προκρίθηκε, καθώς αφ’ ενός θα συνέδεε άρρηκτα την εισαγωγή των υποψηφίων με το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, προκαλώντας πιέσεις στην επιλογή των θεμάτων, αφ’ ετέρου τα προγράμματα σπουδών έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις και χρειάζεται να μπορούν να διαφοροποιηθούν οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής σε αυτά.

Β. Ρυθμίσεις για τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε δύο φάσεις

Στόχος των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπεφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε Πανεπιστημιακό Τμήμα εισαγωγής. Ενθαρρύνονται, έτσι, οι συνειδητές επιλογές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ενώ επιτυγχάνεται η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή «τυχαίας» επιλογής, η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τα εν λόγω τμήματα, η μείωση της ανάγκης μετεγγραφών, η απαλοιφή του φαινομένου των εξαιρετικά χαμηλών βάσεων εισαγωγής, που απειλούν με απαξίωση τις πανεπιστημιακές σπουδές και το κύρος των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και τη φοιτητική πορεία των εισαχθέντων. Οι δύο φάσεις θα λειτουργήσουν ως εξής:

Φάση Α: συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών, σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα.

Φάση Β: ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α. Οι βάσεις εισαγωγής παραμένουν σταθερές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί η προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Γ. Ρυθμίσεις για τη θέσπιση ορίου φοίτησης

Προτείνεται όριο φοίτησης το Ν + ½Ν, όπου Ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών. Για παράδειγμα, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 4 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 2. Όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 6 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 3. Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ για τους ήδη φοιτούντες θα υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν για περιπτώσεις εργασίας/μερικής φοίτησης, για σοβαρούς λόγους υγείας ή για άλλους εξαιρετικούς λόγους. Θωρακίζεται, έτσι, έτι περαιτέρω το κύρος και το επίπεδο των σπουδών, βελτιώνεται ο ρυθμός αποφοίτησης (που αυτή τη στιγμή είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ) και ενσωματώνεται γρηγορότερα το ανθρώπινο δυναμικό στην αγορά εργασίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL