Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
27.4°C31.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.4°C31.4°C
4 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
28 °C
27.0°C31.6°C
1 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.8°C28.8°C
3 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
30.1°C31.9°C
4 BF 35%
Σε ταληράκια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ταληράκια

διανομέας ντελιβεράς delivery

Ένα από τα πλέον τερατώδη ψέματα που περιφέρει η Νέα Δημοκρατία είναι ότι η πολιτική της θα φέρει ανάπτυξη και η ανάπτυξη θα ανεβάσει τον μέσο μισθό.

Πρόκειται για αισχρό ψέμα. Από τότε που υπάρχει μισθωτή εργασία, τον μισθό τον ανεβάζουν μόνο ο συνδικαλισμός και οι συλλογικές συμβάσεις.

Μια ματιά στην πραγματική ζωή διαψεύδει αυτές τις ηλιθιότητες.

Οι τράπεζες γνωρίζουν τεράστια ανάπτυξη τον τελευταίο καιρό. Ψηφιοποιούνται αλματωδώς και τα κέρδη τους έχουν εκτιναχθεί.

Αυτό σημαίνει ότι έχουν ανέβει οι μισθοί των τραπεζικών; Χαχα. Όχι.

Αντιθέτως. Έχουν κλείσει υποκαταστήματα, έχει μειωθεί το προσωπικό και οι περισσότεροι πλέον δουλεύουν ως εργολαβικοί. Ανάπτυξη δεν θέλατε;

Αλλο παράδειγμα. Μια παλιότερη αφίσα των εργαζόμενων στο e-food την είχατε δει; Τα εξηγούσε σύντομα, απλά και κατανοητά.

Τι έλεγε; Έλεγε ότι το e-food, με κέρδη 55,1 εκατ. ευρώ τη διετία 2021-22, δίνει στους διανομείς τον κατώτατο βασικό μισθό και αρνείται να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Εξαιρετικά. Ας υπολογίσουμε μάλιστα ότι από τα 23,24 εκατ. που έβγαλε το 2021, το 2022 ανέβηκε στα 31,89 και οι εργαζόμενοι δεν πήραν κανένα μερίδιο από την αύξηση αυτή.

Και φυσικά δεν μπορεί να κάνει πίσω από την κερδοφορία. Γιατί αν δώσει αυξήσεις και την επόμενη χρονιά, τα κέρδη θα πέσουν από 31,89 στα 29,99 εκατ. Και ο CEO μπορεί να χάσει τη θέση του.

Και δεν είναι να παίζουμε με αυτά τα πράγματα.

Γι’ αυτό, παιδιά, καλή είναι η ανάπτυξη. Αλλά χωρίς συνδικάτα και συλλογικές συμβάσεις δεν πρόκειται να πάει προς τους μισθούς.

Και η απόδειξη είναι ότι οι εταιρείες έχουν φτάσει πλέον στα επίπεδα κερδοφορίας προ κρίσης, αλλά οι μισθοί βρίσκονται ακόμα εκεί που ήταν την εποχή των Μνημονίων.

Και φυσικά το πλέον τρανταχτό παράδειγμα είναι οι οικοδομές και ο τουρισμός. Όπου η ανάπτυξη τρέχει φουλ. Και τι έκανε λοιπόν εκεί η κυβερνησάρα μας;

Μόλις είδε την αυξημένη ζήτηση σε εργατικά χέρια, αντί να κάνει τις συλλογικές συμβάσεις υποχρεωτικές, έτρεξε να φέρει εργαζόμενους από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές με διακρατικές συμφωνίες.

Μη και από τη ζήτηση ανέβουν τα μεροκάματα.

Το ίδιο παζάρεψε και ο Μητσοτάκης τις προάλλες που πήγε στην Ινδία. Μην κοιτάτε που εδώ μας έδειχναν τα χαλιά και τα παλάτια και μας έλεγαν για στρατηγικές συμμαχίες και λογισμικά.

Και επίσης έδωσαν άδειες παραμονής σε παράνομους μετανάστες, που όμως εξαρτώνται πλήρως από τις διαθέσεις και τις προθέσεις των εργοδοτών.

Που σημαίνει ότι αν δεν κάθεσαι φρόνιμα, ο εργοδότης μπορεί με ένα χαρτί να προκαλέσει τη στέρηση της άδειας και την απέλασή σου.

Πράγμα που, εκτός των άλλων, πρέπει να είναι και παράνομο, αλλά ποιος ασχολείται;

Το τελευταίο που έχει σκάσει είναι αυτή η πλατφόρμα όπου ο εργαζόμενος και ο εργοδότης μπορούν να συνεννοηθούν απευθείας, παρακάμπτοντας τις συλλογικές συμβάσεις.

Την οποία πέρσι μας διαφήμιζε ο Μητσοτάκης με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια.

Μόνο που είναι προαιρετική για τους εργοδότες.

Αυτό το κόλπο με την πλατφόρμα είναι επίσης μεθόδευση για να κρατηθούν χαμηλά τα μεροκάματα.

Ειδικά στον τουρισμό, όπου υποτίθεται ότι υπάρχει και κλαδική σύμβαση. Μας τη διαφήμιζε όλο καμάρι ο Μητσοτάκης πέρσι.

Μόνο που είναι προαιρετική για τους εργοδότες. Λεπτομέρειες.

Είναι λοιπόν προφανές ότι στην ανάπτυξή τους δεν χωράνε αυξήσεις μισθών. Μην τους αφήνετε να σας εξαπατούν και μην αυτοεξαπατάσθε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL