Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
28.7°C32.9°C
4 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.5°C32.3°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
27.1°C30.9°C
3 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C29.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
29.5°C31.9°C
3 BF 27%
Η E.Ε. της πολυγλωσσίας και ο αλύγιστος Σι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η E.Ε. της πολυγλωσσίας και ο αλύγιστος Σι

134990654_SERBIA_CHINA.jpg
ΑΝΑΛΥΣΗ

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας όλα τα μεγάλα μέσα «γνώμης» στη Δυτική Ευρώπη συμφωνούσαν ότι ο Πρόεδρος της Κίνας έδειξε να αναζητά τα ρήγματα εντός της Ε.Ε. προκειμένου να τα εκμεταλλευτεί. Αυτή ήταν, για παράδειγμα, η διατύπωση σε κεντρικό σχόλιο των Financial Times. Το ζήτημα είναι ωστόσο ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν χρειάστηκε να ψάξει και πολύ. Η επίσκεψή του στο Παρίσι, από όπου και ξεκίνησε η περιοδεία του στην Ευρώπη, αρκούσε για να αποδείξει ότι η πολυγλωσσία είναι πια το βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, που υποδέχθηκε τον υψηλό επισκέπτη από το Πεκίνο, επιδόθηκε σε μια επιχείρηση γοητείας εστιάζοντας σε ζητήματα γεωπολιτικής, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να του αποσπάσει δηλώσεις που θα έδειχναν εγγύτητα θέσεων στην αντιμετώπιση των μεγάλων κρίσεων του πλανήτη. Αυτό δεν λειτούργησε ιδιαίτερα. Κραυγαλέα απόδειξη, η άρνηση του Σι να αποδεχθεί την «πρόσκληση» για συμμετοχή της Κίνας στη διεθνή διάσκεψη «Ειρήνης» για την Ουκρανία που διοργανώνεται στην Ελβετία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έσπευσε να συνδράμει τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι για να δείξει την ευρωπαϊκή διάσταση της επίσκεψης, αφού ο Σι απέφυγε επιμελώς τις Βρυξέλλες, προτίμησε να μιλήσει σε διαφορετική γλώσσα, βάζοντας στο προσκήνιο εμπορικά ζητήματα και φτάνοντας να χρησιμοποιήσει σχεδόν απειλητικούς τόνους απέναντι στο Πεκίνο, το οποίο κατηγόρησε για «υπερπαραγωγή» που επηρεάζει αρνητικά τις ευρωπαϊκές αγορές. Το πρόβλημα προβάλλεται από την ευρωπαϊκή πλευρά όλο και συχνότερα και σε πολύ πιο δραματικές διαστάσεις σε σχέση με την πραγματικότητα. Μ’ αυτόν τον τρόπο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την προειδοποίηση προς το Πεκίνο να περιορίσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, διαφορετικά οι Βρυξέλλες θα υποχρεωθούν να προβούν σε περιορισμούς και κυρώσεις.

Σε διαφορετική ή μάλλον σε καμιά γλώσσα δεν μίλησε αυτές τις μέρες και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος ευγενικά αρνήθηκε να ταξιδέψει στο Παρίσι και να υποδεχθούν από κοινού με τον Μακρόν τον Κινέζο Πρόεδρο. Το ίδιο είχε συμβεί κι όταν ο Σολτς είχε επιλέξει να ταξιδέψει μόνος, χωρίς τη συνοδεία του Μακρόν δηλαδή, στην Κίνα αμέσως μετά την επανεκλογή του Σι. Ακολούθησε και το πρόσφατο τετραήμερο ταξίδι του καγκελάριου στην Κίνα, όπου και διευθέτησε διάφορες εμπορικές εκκρεμότητες για το «αμοιβαίο συμφέρον». Δεν χρειαζόταν λοιπόν να «μπλέξει» τώρα σ’ αυτή τη συνάντηση. Είναι προφανές πλέον ότι η Κίνα έχει την αυτοπεποίθηση που της επιτρέπει να αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες ως φτωχούς συγγενείς. Κι αυτοί, αντί να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή, κοιτούν να διασφαλίσουν μια όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκή διμερή σχέση με το Πεκίνο την ώρα που η Φον ντερ Λάιεν, σε ατλαντική γραμμή, μοιάζει να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να κρατήσει την Ε.Ε. στη σκληρή στρατηγική σύγκρουσης που έχουν χαράξει εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ.

Ο καθένας τα δικά του

Η προσπάθεια της ηγεσίας της Κομισιόν να συσπειρώσει τις ευρωπαϊκές χώρες σε μια κοινή γραμμή δεν μοιάζει πάντως να έχει ιδιαίτερη τύχη, όπως φάνηκε και από τους δύο επόμενους σταθμούς του Προέδρου Σι. Στο Βελιγράδι και στη Βουδαπέστη έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και έκλεισε συμφωνίες δισεκατομμυρίων. Μπορεί η Σερβία να μην είναι μέλος της Ε.Ε. -κάτι που επιθυμεί πάντως διακαώς-, αλλά ο ενθουσιασμός με τον οποίο έγινε δεκτός, και μάλιστα σε μια συμβολική ημερομηνία, 25 χρόνια μετά τον βομβαρδισμό του Βελιγραδίου από το ΝΑΤΟ, δείχνει ότι οι φόβοι των Ευρωπαίων για τη σινική διείσδυση στα Βαλκάνια δεν έχουν συνοδευτεί από τις ανάλογες ενέργειες για να μην βιώσουν μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία.

Η Ουγγαρία μπορεί να είναι μικρή και γνωστή για τις παρεκκλίσεις της από την «κοινή γραμμή» της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά η γεωγραφική της θέση και μόνο κάνει πολλούς επιτελικούς των Βρυξελλών να βλέπουν την κινεζική παρουσία εκεί ως μια «μαχαιριά στο σώμα της Ένωσης». Ούτε είναι απαραίτητα ευχάριστο να γνωρίζουν οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. ότι ένας κεντρικός σιδηροδρομικός άξονας, αυτός που ενώνει τις δύο παραπάνω πρωτεύουσες, θα βρίσκεται ουσιαστικά υπό τον κινεζικό έλεγχο.

Και δεν είναι μόνο το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο νέος αυτοκινητόδρομος προς το Μαυροβούνιο, γέφυρες στον Δούναβη, θερμοηλεκτρικά εργοστάσια και μικρότερες μονάδες παραγωγής ενέργειας στη Σερβία κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρείες με κεφάλαια κινεζικών τραπεζών. Η Ε.Ε. κάθε τόσο εκπέμπει σήματα κινδύνου για την όλο και διευρυνόμενη παρουσία στη Σερβία, αλλά δεν δείχνει να κάνει και κάτι για να την αναχαιτίσει, την ώρα που οι διαφωνίες για τη διεύρυνσή της προς τα Δυτικά Βαλκάνια κινούνται ακριβώς στον αστερισμό της προαναφερθείσας πολυγλωσσίας. Εδώ οι διαφορές απόψεων ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο είναι παραπάνω από εμφανείς - άλλωστε είναι δημόσια διατυπωμένες.

Πώς να μην νιώθει λοιπόν ένας Κινέζος Πρόεδρος ότι κρατά στα χέρια του όλα τα δυνατά χαρτιά όταν κάθεται στο τραπέζι απέναντι σε έναν Ευρωπαίο Πρόεδρο ή πρωθυπουργό; Ειδικά όταν γνωρίζει ότι για την Ευρώπη η αποσύνδεσή της από τη χώρα του, όπως επιδιώκουν να την προκαλέσουν κάποιοι στην Ουάσιγκτον, θα είχε ολέθριες οικονομικές συνέπειες. Μερικοί αναλυτές προχώρησαν ακόμα περισσότερο μιλώντας για μια πολιτική όχι απλώς πολύγλωσση, αλλά και σχιζοφρενική, αφού αποδυναμώνει την Ε.Ε. στο σύνολό της, αλλά και κάθε μεμονωμένη χώρα που θεωρεί πως με μια αυτόνομη, εγωιστική πολιτική απέναντι στο Πεκίνο μπορεί να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL