Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Πάτρα / Στα χέρια ιδιωτών το φράγμα Πείρου – Παραπείρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάτρα / Στα χέρια ιδιωτών το φράγμα Πείρου – Παραπείρου

ΦΡΑΓΜΑ

Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης στον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τον Δήμο Πατρέων, όπως και στους Δήμους Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, μετά την πεισματική άρνηση του δημάρχου Κώστα Πελετίδη να στηρίξει την υφιστάμενη λύση που δρομολογήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση διαδημοτικού φορέα για τη διαχείριση του φράγματος Πείρου - Παραπείρου με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Την ίδια ώρα, η γαλάζια ηγεσία του υπουργείου Υποδομών τηρεί σιγή ιχθύος για το τι μέλλει γενέσθαι, προωθώντας σιωπηρά τη συμμετοχή ιδιώτη στο μετοχικό σχήμα του φράγματος και μ’ αυτόν τον τρόπο φαίνεται να δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης υδάτων. Αυτό καταγγέλλουν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Οξύμωρο είναι ότι, ενώ ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ισχυρίζεται πως επιδιώκει τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση υδάτων, εν τοις πράγμασι αρνείται τη συμμετοχή του δήμου στο διαδημοτικό σχήμα, ανατρέποντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πατρέων της 4ης Μαρτίου 2020.

Τότε, το δημοτικό συμβούλιο Πατρέων είχε αποφασίσει ο Δήμος Πατρέων να γίνει συμμέτοχος στον υπό σύσταση Διαδημοτικό Φορέα Διαχείρισης και Λειτουργίας του φορέα του φράγματος Πείρου - Παραπείρου με εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, με στόχο την παροχή άφθονου, ποιοτικά καλύτερου και φθηνότερου νερού. Επίσης, στο ψήφισμα αναφερόταν ότι δεν θα συμμετέχει ιδιώτης. Στη μετοχική σύνθεση κατά 51% τουλάχιστον θα συμμετείχαν οι Δήμοι Πατρέων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, όπως και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Έκτοτε, εκ μέρους του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη καμία σχετική διαδικασία δεν έχει προχωρήσει. Σύμφωνα με κατοίκους, το πρόβλημα υδροδότησης της Πάτρας έχει ενταθεί λόγω της λειψυδρίας, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές του δήμου να μην έχουν σταθερή ροή νερού. Ο Δήμος Πατρέων σχεδόν σε καθημερινή βάση εκδίδει ανακοινώσεις με τις οποίες ενημερώνει τους δημότες για διακοπή της υδροδότησης ή τη μείωση της πίεσης στο δίκτυο. Από τη μία η δημοτική αρχή επικαλείται ότι δίνει μ’ αυτόν τον τρόπο δωρεάν νερό στην πόλη, από την άλλη μόλις τις προηγούμενες ημέρες το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ αναβάλλει με προσωρινές αναστολές στις διακοπές απλήρωτων λογαριασμών για να μην αντιμετωπίζει τη διαμαρτυρία των συνανθρώπων μας, που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της.

Το πρόβλημα έγκαιρα είχε εντοπίσει η δημοτική παράταξη «Ώρα Πατρών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ρώρο. Εξάλλου, σε συνάντηση της παράταξης με το Τεχνικό Επιμελητήριο Πάτρας, η «Ώρα Πατρών» είχε επισημάνει ότι «ο κίνδυνος να δώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το φράγμα σε ιδιώτη είναι μπροστά μας!». «Οι Πατρινοί πλέον μπορούν να έχουν ποιοτικό και φθηνό νερό με την τροφοδοσία από το φράγμα, χωρίς πρωταρχικά να επιβαρύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας» είχε επισημάνει η «Ώρα Πατρών», υπογραμμίζοντας ότι «με την υδροληψία από τις γεωτρήσεις μόνο η ΔΕΗ κοστίζει 2,5 εκατομμύρια ευρώ πλέον του κόστους συντήρησης, ποσό που καλούνται να πληρώσουν ο Πατρινοί στους λογαριασμούς τους». «Η διαχείριση του φράγματος σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου και άλλων φορέων είναι περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ» υπογραμμίζει η «Ώρα Πατρών».

Όμως, αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι της Πάτρας βρίσκονται μπροστά σε μια δυσχερή κατάσταση, παρότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε βρεθεί λύση, η οποία περιλάμβανε «σε πρώτη φάση τη συμμετοχή σε έναν φορέα του υπουργείου της Περιφέρειας και των τριών δήμων της περιοχής, δηλαδή τους Δήμους Πατρών, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου». «Συγκεκριμένα, το υπουργείο τα τρία πρώτα χρόνια θα συνέδραμε οικονομικά με στελεχιακό δυναμικό και συμβάσεις προκειμένου να δρομολογηθεί η εύρυθμη λειτουργία και διαχείριση του φράγματος και κατόπιν θα την αναλάμβανε διαδημοτικός φορέας συγκροτημένος από τους τρεις ανωτέρω δήμους με τη συνδρομή και της Περιφέρειας» επισημαίνουν στην κοινοβουλευτική τους παρέμβαση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου.

Γι’ αυτό ζητούν εξηγήσεις από τους υπουργούς Υποδομών Κώστα Καραμανλή, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, καθώς, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, πλέον εγκαταλείπεται το σχέδιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δρομολογείται η ανάθεση του έργου σε ιδιώτη με σκοπό η σύμβαση να υπογραφεί το τρίτο τρίμηνο του 2021. Ρωτούν μάλιστα σε ποιον φορέα θα γίνει η ανάθεση της λειτουργίας, της συντήρησης και διαχείρισης του φράγματος και εάν τελικώς προκρίνεται η συμμετοχή του ιδιώτη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL