Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Συσπείρωση δημοσιογράφων / Το σίριαλ των διαψευσμένων εξαγγελιών Πέτσα για τη διάσωση του Τύπου συνεχίζεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συσπείρωση δημοσιογράφων / Το σίριαλ των διαψευσμένων εξαγγελιών Πέτσα για τη διάσωση του Τύπου συνεχίζεται

εφημερίδες
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Κλείνει σε λίγες ημέρες ένας χρόνος από τότε που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακάλεσε την απόφασή του για στήριξη του έντυπου Τύπου, μετά τον σάλο που προκλήθηκε για την ενίσχυση εφημερίδων στυλ «Μακελειό». Το σίριαλ των διαψευσμένων εξαγγελιών, με πρωταγωνιστή τον κ. Πέτσα, συνεχίζεται με αποτέλεσμα ο χειμαζόμενος, και λόγω της πανδημίας, έντυπος Τύπος αφού έχασε την ευκαιρία της ενίσχυσής του για το 2019, κινδυνεύει να χάσει και το τρένο του 2020.

Την ίδια στιγμή μάλιστα η περίφημη «λίστα Πέτσα» κάνει και… διεθνή καριέρα αφού εξαιτίας της η χώρα μας παρομοιάσθηκε με …υποδείγματα Δημοκρατίας όπως η Ουγγαρία του Ορμπαν και η Πολωνία του Κατσίνσκι, από την ευρωπαία επίτροπο για θέματα διαφάνειας κα Βέρα Γιούροβα, σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κωφεύει στις παρεμβάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων του χώρου, στις αιτιολογημένες προτάσεις τους αλλά και στην επείγουσα ανάγκη που δημιουργεί η πανδημία με τα λουκέτα να μην είναι πλέον κίνδυνος, αλλά ζοφερή πραγματικότητα.

Οι επιστολές της ΕΣΗΕΑ από τις αρχές Μαΐου, όπως και της ΠΟΕΣΥ και του συνόλου των δημοσιογραφικών ενώσεων τον Νοέμβριο, προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένει ουσιαστικά αναπάντητες ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση προετοιμάζει νέα δώρα προς τους καναλάρχες (μείωση ορίου 400 εργαζομένων, κλπ), αλλά και νέα επικοινωνιακή καμπάνια ύψους 3 εκατ. ευρώ χωρίς διαφανείς διαδικασίες.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος έχει καταθέσει έγκαιρα τεκμηριωμένες και αναλυτικές προτάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων στον έντυπο Τύπο, με διαφάνεια και αξιοκρατία. Με πρώτο κριτήριο την ενίσχυση των δημοσιογράφων και την εξυγίανση του τοπίου.

Ζητάμε η στήριξη στον Τύπο να γίνει με κριτήρια, τον αριθμό των εργαζομένων, τα φύλλα έκδοσης και την ιστορικότητα των εντύπων.

Επιμένουμε στην ανάγκη να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της όπως έχει πράξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η παράταξή μας επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο μια σειρά μέτρων με στόχο τη στήριξη του Τύπου.

Μεταξύ άλλων προτείνουμε:

  • Μείωση ή και μηδενισμό ΦΠΑ επί των πωλήσεων συμπεριλαμβανομένων και των ενθέτων.
  • Ενίσχυση στη διακίνηση μέσω πρακτορείου ή αποστολής μέσω ταχυδρομείου
  • Αντιμετώπιση μονοπωλιακών καταστάσεων στη διανομή, την εκτύπωση κ.λπ. barcode στα έντυπα, προκειμένου να γίνεται έλεγχος των πραγματικών πωλήσεων.
  • Αναδιαμόρφωση/αλλαγές σημείων πώλησης.
  • Επιδότηση εισφορών για 55άρηδες, νέους και άνεργους δημοσιογράφους, όπως και άλλες ειδικότητες εργαζομένων.
  • Αγορά εφημερίδων εκ περιτροπής από πανεπιστήμια, σχολεία, στρατιωτικές μονάδες, στο κέντρο και στην περιφέρεια.
  • Διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.
  • Ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ για εξοπλισμό, χρήση νέων μέσων, μεθόδων και τεχνικών ενημέρωσης. Οικονομικές ενισχύσεις τύπου Γαλλίας (άμεσες ενισχύσεις σε εφημερίδες ανά φύλλο, στήριξη διανομής, φορολογικά κίνητρα κ.λπ.).
  • Ειδικά μέτρα στήριξης συνεταιριστικών εντύπων και πολιτικών ιστορικών εφημερίδων.
  • Παροχή κινήτρων, με ταυτόχρονη δέσμευση από τους εκδότες για διατήρηση θέσεων εργασίας, τη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας με ειδική πρόνοια για τον εμπλουτισμό των αρχών και για το διαδίκτυο και τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ. Οι ενισχύσεις θα πηγαίνουν για την πληρωμή των εργαζομένων, την εξόφληση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, προκειμένου να στηριχτούν οι εφημερίδες στη νέα διαδικτυακή εποχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL