Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Συσπείρωση δημοσιογράφων / Ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζομένους στα ΜΜΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συσπείρωση δημοσιογράφων / Ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζομένους στα ΜΜΕ

ΚΑΝΑΛΙΑ ΜΟΝΤΑΖ
EUROKINISI

«Η κυβέρνηση προχωρεί σε ομοβροντία κατάλυσης εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμη και αυτό του ωραρίου, με τον νέο εργατικό συνδικαλιστικό νόμο που επεξεργάζεται με τη βοήθεια των εργοδοτών» αναφέρει η Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος.

Όπως σημειώνει, «ειδικά στο χώρο του Τύπου, ενός κλάδου που έχει πληρώσει βαρύτατο τίμημα την τελευταία δεκαετία, έρχεται να αποτελειώσει ό,τι απομένει».

Σύμφωνα με την Συσπείρωση το σχέδιο νόμου που φέρνει ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Στέλιος Πέτσας αλλάζει προς το συμφέρον τον εργοδοτών τον εργασιακό χάρτη στα ΜΜΕ και ουσιαστικά καταργεί το πλαφόν των 400 εργαζομένων με αποκλειστική και εξαρτημένη εργασία στους τηλεοπτικούς σταθμούς το σημαντικότερο ίσως προαπαιτούμενο για την αδειοδότηση των καναλιών .

Οι καναλάρχες εκτός από «κούρεμα» δεκάδων εκατομμυρίων στα χρεωστούμενα για τις άδειες, τονίζεται στην ανακοίνωση, φαίνεται ότι παίρνουν και αυτό που ζητούσαν πάντα, να απαλλαγούν από τη δέσμευσή τους στις θέσεις εργασίας. "Αν επιτρέψουμε να περάσει ο νόμος Πέτσα, θα κάνουν τους εργαζόμενους μπαλάκι ανάμεσα στις δεκάδες συνδεδεμένες, θυγατρικές, ανεξάρτητες εσωχώριες και εξωχώριες εταιρίες τους και μάλιστα με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και άρα χωρίς δικαιώματα".

Επισημαίνεται επίσης ότι την ίδια ώρα στην ΕΡΤ η γαλάζια επέλαση συνεχίζεται με δεκάδες μικτές παραγωγές, με αθρόες προσλήψεις διαδέχονται πλέον οι παρωδίες διαγωνισμών για συμβάσεις έργου με μοναδικό κριτήριο τη γνωστή δεξιά πρακτική της «προσωπικής συνέντευξης». Σημειώνεται ότι οι προσλήψεις γίνονται και κατευθείαν για τη θέση του αρχισυντάκτη και για συγκεκριμένο Μέσο, ενώ οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ μπαίνουν στο ψυγείο, υποβαθμίζονται, παραγκωνίζονται ή στην καλύτερη περίπτωση κολυμπάνε στον ενιαίο κουβά του νέου Οργανογράμματος ως παιδιά για όλες τις… δουλείες.

Ταυτόχρονα οι αμοιβές των ημέτερων είναι υψηλότερες από αυτές των πληβείων. «Η μισθολογική ψαλίδα ανοίγει και πάλι επικίνδυνα. Ετοιμάζεται με το νομοσχέδιο Πέτσα και απελευθέρωση των αμοιβών για τα στελέχη. Ακόμα και εκπομπές που παίζουν χρόνια στην ΕΡΤ διπλασιάζουν τον προϋπολογισμό τους. Οι εργαζόμενοι στη χώρα, στον πλανήτη ολόκληρο, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμη βαθιά κρίση αλλά στην ΕΡΤ «λεφτά υπάρχουν».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τα μέτρα για την ενίσχυση του Τύπου με αξιοκρατικά κριτήρια και ο αρμόδιος υφυπουργός εμπαίζει εδώ και μήνες τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων, αν και είχε υποσχεθεί από το καλοκαίρι ότι θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των μέτρων.

«Τον ίδιο εμπαιγμό βιώνουν και αρκετοί συνταξιούχοι δημοσιογράφοι που είδαν τα περίφημα αναδρομικά είτε πετσοκομμένα ενώ αρκετοί δεν εισέπραξαν καθόλου αναδρομικά»

Τέλος η Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος καταγγέλλει ότι ο Στ. Πέτσας κρατάει στα συρτάρια του τεκμηριωμένο σχέδιο για την στήριξη του έντυπου τύπου, το οποίο έχουν υιοθετήσει όλες οι ενώσεις του κλάδου, για πραγματική ενίσχυση, με διαφάνεια και ισοτιμία. Ενώ καλεί σε μαζικό αγώνα για να μην περάσουν τα ζοφερά σχέδια της κυβέρνησης για τον κλάδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL