Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Κορωνοϊός / Η ΕΡΤ κατέβασε την είδηση για την παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας στους θανάτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Η ΕΡΤ κατέβασε την είδηση για την παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας στους θανάτους

ΕΚΑΒ νοσηλευτές στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)

Δεν έχει τέλος η χειραγώγηση της ενημέρωσης από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο «αόρατος» αρχισυντάκτης του Μαξίμου ξαναχτύπησε και αυτή τη φορά έδωσε εντολή να κατέβει είδηση από το σάιτ της ΕΡΤ, ενώ εξαφάνισε και το σχετικό αποκαλυπτικό βίντεο.

Τι ήταν αυτό που ενόχλησε την κυβέρνηση; Το γεγονός ότι η ΕΡΤ μετέδωσε είδηση με τίτλο «παγκόσμια θλιβερή “πρωτιά” της Ελλάδας σε θανάτους covid-19».

δημοσιεύματα ΕΡΤ
Το κείμενο πριν και μετά την παρέμβαση του Μαξίμου

Στο κείμενο αναφερόταν:

«Καθημερινή μάχη με τον κορωνοϊό δίνουν γιατροί και νοσηλευτές στη Θεσσαλονίκη, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική και  οι γιατροί έχουν εξαντληθεί.  Η τραγική κατάσταση αποτυπώνεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και στα επίσημα, στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, όπου φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στη θνητότητα, αφού στις 25 Νοεμβρίου ήταν πρώτη σε θανάτους ανά εκατομμύρια κατοίκους».

Το tweet της ΕΡΤ3
Το tweet της ΕΡΤ3 πριν εξαφανιστεί

Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα ήρθε η ωμή παρέμβαση από το επιτελικό κράτος, με τον τίτλο να «διορθώνεται» σε «Ποια η πορεία των θανάτων από κορωνοϊό στην Ευρώπη (video)».

δημοσίευμα ΕΡΤ
Η πρώτη λογοκρισία από το Μαξίμου

Ο αρχισυντάκτης του Μαξίμου λίγο αργότερα φαίνεται ότι άλλαξε γνώμη καθώς έδωσε εντολή να αλλαχτεί εντελώς ο τίτλος και το κείμενο και να εξαφανιστεί το βίντεο από το δελτίο της ΕΡΤ.

Το βίντεο της ΕΡΤ που εξαφανίστηκε
Το σχετικό βίντεο στο Youtube της ΕΡΤ δεν είναι πλέον προσβάσιμο

Έτσι, ο τίτλος έγινε «Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων: Αύξηση της θνητότητας από κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη» και το κείμενο μετατράπηκε στο εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πρωτοφανής είναι η έκρηξη θνητότητας που καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Όπως αναφέρει το ECDC, στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε ένα θλιβερό ρεκόρ αφού ήταν πρώτη στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους».

Ωστόσο η κυβέρνηση μέσα στον πανικό της, μάλλον ξέχασε να δώσει εντολή αλλαγής και του url του κειμένου, το οποίο έχει μείνει με τον αρχικό, αποκαλυπτικό τίτλο.

ΕΡΤ δημοσίευμα
Ο αρχισυντάκτης του Μαξίμου ξέχασε να δώσει εντολή να αλλάξει και το url του δημοσιεύματος

Το βίντεο της ΕΡΤ3 που εξαφανίστηκε

https://twitter.com/dali13gr/status/1332753736096239619?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1332753736096239619%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.candiadoc.gr%2F2020%2F11%2F29%2Fert-metedose-tin-eidisi-tin-pagkos%2F

Το βίντεο που προβλήθηκε στο μεσημεριανό δελτίο της ΕΡΤ1

https://youtu.be/B9IEsxfVeCw

Και το αισιόδοξο βίντεο που «ανέβηκε» στο Youtube της ΕΡΤ

https://youtu.be/44OidW2DCRA

Αλ. Νικολαΐδης: Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη δεν έχει καμία θέση η παρουσίαση της πραγματικότητας

Την κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εξαφανίσει τις δυσάρεστες σε αυτή ειδήσεις σχολιάζει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, στην οποία φρόντισε να μη συναντηθεί με καμία από τις αντιπροσωπείες των υγειονομικών που θα του «χαλούσαν» το κλίμα, αποδείχθηκε δυστυχώς και ο ρόλος που έχει πια η δημόσια τηλεόραση υπό την εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου.

Εξαφανίστηκε ρεπορτάζ από τα social media της ΕΡΤ3 λίγη ώρα μετά που αναρτήθηκε, το περιεχόμενο της οποίας ήταν δυστυχώς η παρουσίαση των τραγικών στοιχείων, που έφερναν την Ελλάδα στην χειρότερη θέση παγκοσμίως στην κατάταξη στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στις 25 Νοεμβρίου 2020» τονίζει ο Αλ. Νικολαΐδης και προσθέτει:

«Η κίνηση αυτή κατέστησε σαφές ότι στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, όπου οι πανηγυρισμοί των 100 θανάτων την ημέρα είναι ανεκτοί, δεν έχει καμία θέση η παρουσίαση της πραγματικότητας. Η ειρωνεία είναι ότι το 2016 ο κ. Μητσοτάκης παρομοίασε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βόρεια Κορέα, επειδή έδωσε δικαίωμα ψήφου στους νέους από τα 17».

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=198233065250058&set=a.115976606809038&type=3

Ν. Γκαρά: Η κυβέρνηση επιχειρεί τη μετατροπή της ΕΡΤ σε ΝΔtv

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση κάνει ο, τι περνάει από το χέρι της προκειμένου η ΕΡΤ και το ΑΠΕ να απωλέσουν τον ρόλο και την αξιοπιστία τους ως Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης» επισημαίνει η αναπληρώτρια τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νατάσα Γκαρά.

«Και τι δεν έχουμε δει σε 1,5 χρόνο επιτελικής αριστείας.

Φέικ φωτογραφίες σε ρεπορτάζ με στόχο την απροκάλυπτη προπαγάνδα. Απόκρυψη των επίκαιρων και πραγματικών ειδήσεων για το μείζον ζήτημα της πανδημίας, τη στιγμή που οι πολίτες χρειάζονται έγκυρη και σοβαρή ενημέρωση.

Κατάφορη λογοκρισία ειδήσεων, με διαγραφή είδησης όπως συνέβη χθες στην ΕΡΤ3, μετά από… άνωθεν παρεμβάσεις, με παράλληλη μάλιστα προβολή θεμάτων «ψυγείου» που βγαίνουν από το συρτάρι σε μια απέλπιδα προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας.

Για πολλούς στην ΕΡΤ κάτι τέτοιο ήταν απλά θέμα χρόνου να συμβεί. Καταγγελίες υπάρχουν εδώ και καιρό για συνεχείς προσπάθειες χειραγώγησης» τονίσει η Ν. Γκαρά και προσθέτει:

«Αποδεικνύεται ότι η σύσταση του επιτελικού κράτους και η μεταφορά των Δημόσιων Μέσων υπό τον Πρωθυπουργό, είχαν έναν και μόνο στόχο, τον πλήρη έλεγχό τους και την υποταγή στις επιταγές του.

Ο αρχισυντάκτης του Μαξίμου φαίνεται πως δουλεύει διπλοβάρδιες, αλλάζοντας αναρτήσεις, κατεβάζοντας βίντεο, ξαναγράφοντας ρεπορτάζ. Και όλα αυτά για να εξασφαλίσει την απόλυτη σιωπή και την απαλλαγή του κ. Μητσοτάκη από τις ευθύνες του. Άλλοτε με τις Λίστες Πέτσα κι άλλοτε με τον «κόφτη» της λογοκρισίας.

Θα λογοδοτήσει κανείς για όλα αυτά; Μια συγνώμη προς τους πολίτες και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ θα ακουστεί; Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση, δε θα επιτρέψουμε να μετατρέψει τη Δημόσια Τηλεόραση σε ΝΔtv».

Χρ. Γιαννούλης: Στην ΕΡΤ3 οι ειδήσεις ακολουθούν τα κέφια του Μητσοτάκη

«Ποιος σας είπε ότι η δημόσια τηλεόραση, ραδιόφωνο και τα διαδικτυακά μέσα της ΕΡΤ δεν μπορούν να ανεβάζουν και να κατεβάζουν, με ευκολία και ταχύτητα (κυρίως στο κατέβασμα) γεγονότα και ειδήσεις» αναφέρει από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ 3 Χρήστος Γιαννουλης.

«Λογοδοτεί μήπως πουθενά η διοίκηση της; Είχε ποτέ την ευαισθησία να απαντήσει σε κάτι; Όχι γιατί η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος είτε είσαι, ή νομίζεις ότι είσαι πρωθυπουργός, είτε επαγγελματίας γενικός» τονίζει ο Χρ. Γιαννούλης απευθυνόμενος στον γενικό διευθυντή της ΕΡΤ 3 Φίλιο Στάγκο.

Αναλυτικά η δήλωση του Χρ. Γιαννούλη:

ΕΡΤ3: Είναι αλήθεια κ. Φίλιε Στάγκο;

Δυστυχώς η αλήθεια είναι τόσο δυνατή που δεν μπορεί να κρυφτεί από Άριστους, κατά δήλωση τους και μπαρουτοκαπνισμένους, αλλά και πάλι κατά δήλωση τους Ακέραιους και ευσυνείδητους δημοσιογράφους. Αφορά τον πίνακα που δημοσίευσαν οι FT για την κατάταξη της χώρας σε απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αν πράγματι αναζητήσετε, το βίντεο, και τις αναρτήσεις στα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της  
ΕΡΤ3

θα βρείτε "μαύρο στην οθόνη και την ψυχή". Επισήμως αμφισβητήθηκε η εγκυρότητα της είδησης. Μάλιστα. Ο τρόπος όμως που κατέβηκαν τα στοιχεία, χωρίς καμία επαρκή εξήγηση στο κοινό και τους πολίτες, οδηγεί και πάλι στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι εδώ και μήνες, η ΕΡΤ3 του επαγγελματία Γενικού μετατρέπεται σε αποπολιτικοποιημένη ζώνη ως προληπτικό μέτρο προστασίας από ανεπιθύμητες φωνές και θεσμούς. Κυβερνητικοποιείται όμως όταν η απουσία κάθε αντιπολιτευτικής φωνής, υποκαθίσταται από την παρέλαση κυβερνητικών στελεχών για ψύλλου πήδημα. Και όσοι έχουν την ευθύνη των ειδήσεων και της "γραμμής" δεν αναγνωρίζουν την θεσμική υποχρέωση ενός δημόσιου μέσου για πλουραλιστική και πολυφωνική εκπροσώπηση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στην ΕΡΤ3 όμως όλα λύνονται με ένα τηλέφωνο. Μερικά τηλεφωνικά μπινελίκι που διαδοχικά ξεκινούν από 210, προχωρούν σε 2310 κατηφορίζουν ιεραρχικά και καταλήγουμε στο "Κόψτε το" "κατεβάστε το τώρα". Αυτό είναι η δεοντολογία του νέου "STATUS" που θα "φέρει" (να είναι καλά οι εξωτερικές παραγωγές) μία φρέσκια ματιά από τον "κόσμο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ενημέρωσης" (Φαιδρό αλλά υπαρκτό ως διάκριση περί δημόσιας και ιδιωτικής ενημέρωσης).

Και βέβαια τι είναι οι FT, το ρεπορτάζ και τα διαγράμματα τους μπροστά στον Επικεφαλής της ΕΡΤ3; Και ποιος σας είπε ότι η δημόσια τηλεόραση, ραδιόφωνο και τα διαδικτυακά μέσα της ΕΡΤ δεν μπορούν να ανεβάζουν και να κατεβάζουν, με ευκολία και ταχύτητα (κυρίως στο κατέβασμα) γεγονότα και ειδήσεις. Λογοδοτεί μήπως πουθενά η διοίκηση της; Είχε ποτέ την ευαισθησία να απαντήσει σε κάτι; ΌΧΙ γιατί η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος είτε είσαι, ή νομίζεις ότι είσαι πρωθυπουργός, είτε επαγγελματίας γενικός. Και βλέπεις αυτή την πόλη ως επαγγελματική μετανάστευση ή έρχεσαι να πάρεις κανένα τσουρέκι. Για την Ιστορία: Ό,τι ανεβαίνει... κατεβαίνει.

https://www.facebook.com/christos.giannoulis.50/posts/10223536629624824?__xts__%5B0%5D=68.ARAc2Nw3aLXckyBbnuKI09IOrD-aS9sM6QjZx9KBshpnsNQL6XnJOSFUO2HMTM6xQwwezOxMqCh2pp05_Gp5Z6mfInyKrVa-I4XGB0JeKuw9kJc9X_Msuhmdx5JQeiTYZksdZnvGnBNOrLAliX-4LiiOCrjjMIg1rEn7tDSYo7dQGABJ7LwC3VK_7T7jW94_NZEcD8SRnS4th5tMWw&__tn__=-R

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL