Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Big business as usual
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Big business as usual

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μάσκα
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Εντάξει, το έχουμε εμπεδώσει: κάθε καταστροφή είναι για τον στενό πυρήνα της νεοφιλελεύθερης «σέχτας» ευκαιρία για «δουλίτσες» (χαϊδευτικά δηλαδή, γιατί συνήθως πρόκειται για big business). Το ανέλυσε εξάλλου τόσο καλά στο «Δόγμα του Σοκ» η Ναόμι Κλάιν.

Ο στενός πυρήνας της κυβέρνησης εκμεταλλεύεται ομοίως την πανδημία και εφαρμόζει τα διδάγματα των Φρίντμαν και Χάγιεκ. Από το «σκόιλ ελικίκου», τον διπλασιασμό της αποζημίωσης σε «φαλιρισμένους» κλινικάρχες, τη λίστα Πέτσα κ.λπ. φτάνουμε σιγά - σιγά στον βασικό στόχο: την εκποίηση κρατικής περιουσίας εν μέσω κρίσης που «μινιμάρει» τις τιμές.

Ποιος πουλάει το σπίτι του όταν η οικονομία καταρρέει, αλλά μπορεί να βρει ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές, όπως ισχύει τώρα λόγω των πολιτικών της Λαγκάρντ (αλλά και του «μαξιλαριού» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ);

Ιδού ενδεικτικά παραδείγματα:

Πωλείται η Εθνική Ασφαλιστική. Θα μου πείτε, αυτό ξεκίνησε εδώ και μερικά χρόνια. Μόνο που τότε δεν υπήρχε πανδημία. Και η συζήτηση γινόταν στα επίπεδα του 1 δισ. Τώρα;  Άσε που σύμβουλος του αγοραστή αλλά και του πωλητή είναι ο ίδιος. Είναι δυνατόν; Στην Αμερική και την υπόλοιπη Ευρώπη οι εισαγγελείς και οι εποπτικές αρχές (κεφαλαιαγορά κ.λπ.) θα είχαν βαρέσει καμπάνες.

Δίνεται ενίσχυση 120 εκατ. στην Aegean. Και η Μέρκελ έδωσε πολλά δισ. στη Lufthansa. Πήρε όμως το Δημόσιο μετοχές και θέσεις στο Δ.Σ. της εταιρείας. Εδώ; Τα warrants μπορεί να είναι καταστροφή (όπως με τις τράπεζες στην 1η ανακεφαλαιοποίηση).  Άρα προς τι το ρίσκο του Δημοσίου;

Και υπάρχουν βεβαίως και άλλες περιπτώσεις, για τις οποίες θα επανέλθουμε...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL