Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Λέσβος / Σε άθλιες συνθήκες οι πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λέσβος / Σε άθλιες συνθήκες οι πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ

Λέσβος βροχή καταυλισμός
Φωτογραφία αρχείου

Το «επικαιροποιημένο» δόγμα «να τους κάνουμε τον βίο αβίωτο», όπως έλεγε το 2013 ο τότε αρχηγός της ΕΛΑΣ, Νίκος Παπαγιαννόπουλος μοιάζει να εφαρμόζεται στον «προσωρινό» καταυλισμό του Καρά Τεπέ, με βάση τις αντίξοες και άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Υπενθυμίζεται ότι ο τότε αρχηγός της ΕΛΑΣ, μιλώντας σε αξιωματικούς της αστυνομίας είχε δηλώσει «πρέπει να τους κάνουμε το βίο αβίωτο, δηλαδή να ξέρει ο άλλος ότι όταν θα έρθει στη χώρα αυτή θα καθίσει μέσα, αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα, αποτελούμε το καλύτερο τόπο προσέλκυσης μεταναστών».

Σύμφωνα την ιστοσελίδα stonisi.gr, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, που λειτουργούν εντός του καταυλισμού, αναφέρουν ότι «οι σκηνές είναι καλοκαιρινές, δεν υπάρχει θέρμανση και τα ηλεκτρικά σώματα δεν δουλεύουν, ενώ κάθε μέρα καίγονται τα καλώδια».

Ζεστό νερό ούτε για αστείο, ενώ η θέση στην οποία βρίσκεται ο καταυλισμός είναι εξαιρετικά άσχημη καθώς τον «χτυπούν ανελέητα» βόρειοι άνεμοι, με αποτέλεσμα αν παρασύρονται οι σκηνές. Ήδη εκφράζονται ανησυχίες για τις επερχόμενες βροχές.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «στις χημικές τουαλέτες δεν λειτουργούν τα καζανάκια».

Την ίδια ώρα, λόγω έλλειψης θέρμανσης οι άνθρωποι ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν, ενώ «όλες οι ευάλωτες περιπτώσεις χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και της υγρασίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Λέσβο, Astrid Castelein, δήλωσε μεταξύ άλλων στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «το ΚΥΤ στο Μαυροβούνι κατασκευάστηκε ως προσωρινή λύση από τις ελληνικές αρχές, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το νέο, μόνιμο RIC δεν θα είναι έτοιμο πριν από το καλοκαίρι του 2021. Επομένως, πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες στο ΚΥΤ και να μεταφερθούν ορισμένα από τα πιο ευάλωτα άτομα σε καταλληλότερη διαμονή».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσβαση των δημοσιογράφων στον καταυλισμό, δεν επιτρέπεται λόγω, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL