Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.5°C
4 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C12.8°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.0°C
6 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.2°C24.8°C
7 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 100%
Όσο το κοινωνικό κράτος υπονομεύεται, θα φτωχοποιούνται συμπολίτες μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όσο το κοινωνικό κράτος υπονομεύεται, θα φτωχοποιούνται συμπολίτες μας

Κάδος πείνα

Ένα νομοσχέδιο που εξυπηρετεί επικοινωνιακούς σκοπούς, αναντίστοιχο της εφιαλτικής κατάστασης που ζει η χώρα στον τομέα της Υγείας εξαιτίας ιδεολογικών εμμονών κατά του Δημόσιου τομέα και υπέρ του ιδιωτικού, είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων». Η κυβέρνηση της Ν.Δ. για μια ακόμη φορά γυρνάει την πλάτη σε εργαζόμενους, άνεργους, επιχειρήσεις και κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας. Δυστυχώς, δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη, καθώς η νεοφιλελεύθερη παράταξη συστηματικά συκοφαντούσε τη θεμελιακή αξία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους.

Καυχιέται η κυβέρνηση και ο κ. Βρούτσης ότι με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπαίνει ζεστό χρήμα στις τσέπες των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για 2,8 έως 14 ευρώ τον μήνα για το 72% των εργαζομένων που παίρνουν έως 1.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Εμείς προτείνουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ που τον έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 στα 750 ευρώ. Καυχιέται ακόμα ότι στηρίζει σημαντικά τις επιχειρήσεις, που μία στις τρεις κινδυνεύει να κλείσει. Στην ουσία, πρόκειται για αύξηση από 4 έως 21 ευρώ ανά εργαζόμενο. Όταν το 97% των επιχειρήσεων απασχολούν έως 9 εργαζόμενους, με αυτά τα ποσά ούτε οι επιχειρήσεις σώζονται ούτε νέες προσλήψεις γίνονται για να χτυπηθεί η ανεργία, όπως ισχυρίζεται ο κ. Βρούτσης. Εμείς προτείνουμε τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Υλοποίηση του σχέδιου Πισσαρίδη

Η μείωση όμως των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% αφαιρείται αποκλειστικά από τα έσοδα του ΟΑΕΔ, γεγονός που θα είναι καταστροφικό για τον Οργανισμό. Η εμμονή της Ν.Δ. να συρρικνωθεί ο ΟΑΕΔ υλοποιεί το σχέδιο Πισσαρίδη ώστε να δοθούν τεράστια ποσά στην ιδιωτική αγορά κατάρτισης, πιθανόν με voucher τύπου... «σκόιλ ελικίκου». Και για να μιλήσουν τα νούμερα, από τους 570.000 μακροχρόνια ανέργους μόνο οι 130.000 θα επιδοτηθούν. Ενώ από το ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους ανέργους, μόνο οι 123.000 θα λάβουν τη δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας.

Ο εμπαιγμός χιλιάδων συμπολιτών μας από την κυβέρνηση όμως δεν σταματά εδώ. Η πολυδιαφημισμένη άμεση ηλεκτρονική απονομή σύνταξης και εφάπαξ αποτελεί μια ακόμα προκλητική επικοινωνιακή εξαπάτηση. Αποκρύπτει τεχνηέντως η κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι οι εκκρεμείς συντάξεις και τα εφάπαξ εκτοξεύθηκαν σε 360.000. Τα αναδρομικά εξελίχθηκαν σε άλλη μια επικοινωνιακή φούσκα. Περί τις 80.000 συνταξιούχοι είδαν μειωμένα τα αναδρομικά που έπρεπε να πάρουν. Ήταν τα αναδρομικά από τις περικοπές των νόμων του κ. Βρούτση 4093 και 4051 του 2012. Δεν υπάρχει ούτε 13η σύνταξη ούτε κοινωνικό μέρισμα για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν πήραν ούτε ένα ευρώ από τα αναδρομικά τα οποία τους επιδίκασε μεν το ΣτΕ, αλλά τους τα έκοψε ο κύριος Βρούτσης κόβοντας την επιστροφή των δώρων.

Νόμοι και ΚΥΑ του ΣΥΡΙΖΑ

Όσο για τις περίφημες μεταρρυθμίσεις στο προνοιακό κράτος, πρόκειται για τροπολογία σε νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και μετατροπή υφιστάμενων ΚΥΑ σε νόμο. Γι’ αυτό και καταθέσαμε τροπολογίες:

α) Για την καταβολή εισοδήματος έκτακτης ανάγκης μέσα στον Δεκέμβριο. Το ποσό ενίσχυσης είναι 400 ευρώ για το πρώτο άτομο, 200 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο άτομα και 100 ευρώ για τα ανήλικα άτομα του νοικοκυριού.

β) Για την πλήρη κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων των πληττόμενων εργαζομένων από το κράτος.

γ) Για την παροχή δωρεάν νερού, φυσικού αερίου και Ίντερνετ στα νοικοκυριά αυτά που μέλη τους ανήκουν στις παραπάνω πληττόμενες κατηγορίες.

Όσον αφορά στο προνοιακό κράτος, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε, το 2019, 67.500 παιδιά με voucher και η Ν.Δ. το 2020 τα μείωσε σε 60.000, αφήνοντας απ' έξω κι άλλα 65.000 παιδιά, που είχαν πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο. Επίσης, γίνεται συστηματική προσπάθεια να οικειοποιηθεί η κυβέρνηση τον εμβληματικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και υιοθεσία -όπου γίνεται μια τροποποίηση μικρής εμβέλειας - καθώς και το στεγαστικό επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων (που λειτουργούσε με βάση δύο ΚΥΑ από το 1985 και το 1987), όπου αυξάνεται το όριο των ηλικιωμένων δικαιούχων από τα 65 στα 67.

Τέλος, έχετε αφήσει 37.000 αιτήσεις προνοιακών αναπήρων σε εκκρεμότητα για εξέταση στα ΚΕΠΑ που κλείσανε. Γι' αυτό και καταθέσαμε τέταρτη τροπολογία, που προβλέπει:

1ον: Παράταση σε όλους όσοι ήδη παίρνουν αναπηρικό επίδομα για έξι ακόμη μήνες.

2ον: Χορήγηση του επιδόματος σε όσους κατέθεσαν για πρώτη φορά πλήρεις φακέλους στον ΟΠΕΚΑ.

3ον: Αποζημίωση της διάγνωσης σε ιδιώτες γιατρούς για 14.000 αναπήρους, που δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον ηλεκτρονικό τους φάκελο, γιατί τα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού δεν ανταποκρίνονται.

4ον: Χορήγηση, τον Δεκέμβριο, διπλού επιδόματος.

Αν οι κύριοι της Ν.Δ. θέλουν να μάθουν τι εστί κοινωνικό - προνοιακό κράτος, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο το κοινωνικό κράτος θα υπονομεύεται, τόσο οι επιπτώσεις της πανδημίας στους τομείς της Υγείας, της εργασίας, της οικονομίας, θα φτωχοποιούν συμπολίτες μας.

 

* Η Θεανώ Φωτίου είναι βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL