Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Κορωνοϊός / Επίταξη ιδιωτικών κλινικών κατόπιν εορτής και επί πληρωμή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Επίταξη ιδιωτικών κλινικών κατόπιν εορτής και επί πληρωμή

μεθ γιατροί γιατρός ασθενής
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα καθυστερημένα αντανακλαστικά της κυβέρνησης που κατόπιν εορτής ανακοίνωσε ότι «επιτάσσει», νοικιάζει δυο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτουν τώρα και την  ένδεια στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας όλο αυτό το διάστημα. Οι δυο κλινικές στις οποίες έγινε αναγκαστική δέσμευση για 15 ημέρες, είναι η ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΓΡΗΓ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ Α.Ε. και η ΕUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

 Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκουν γεωγραφικά οι δεσμευόμενες ιδιωτικές κλινικές αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκαστικά δεσμευμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών και συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών.

Αντιδρούν ακόμα οι ιδιωτικές κλινικές

Οι ιδιωτικές κλινικές συνεχίζουν ακόμα και αυτή τη στιγμή να αντιδρούν με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρη Σαραφιανό, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και του OPEN να υποστηρίζει ότι: «δεν μπορούμε να νοσηλεύσουμε ασθενείς με κορωνοϊό».
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι  δεν έχουν το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ακόμα και κατάλληλες υποδομές, λέγοντας ότι δεν είχαν προετοιμαστεί γιατί υποτίμησαν την εξέλιξη της πανδημίας.
 

Δεν είναι επίταξη είναι ενοικίαση

Να σημειωθεί ότι εντέχνως το υπουργείο Υγείας χρησιμοποιεί τον όρο «επίταξη» των ιδιωτικών κλινικών ενώ πρόκειται για ενοικίαση. Όπως αναφέρεται στην απόφαση «η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση από το Δημόσιο των ανωτέρω κλινικών -το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά (αριθμός και βαρύτητα κρουσμάτων), τη διάρκεια τη πανδημίας και τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν- θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας», με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι πάνω από 1.600 ευρώ την ημέρα για κάθε κρεβάτι.

 Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την ολιγωρία της κυβέρνησης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος: «

«Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ.

Έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας και στο σημείο σχεδόν κατάρρευσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη για να θυμηθεί να δείξει πυγμή απέναντι στους κλινικάρχες, ενώ μέχρι σήμερα όλη η πολιτική της περιστρεφόταν γύρω από την προστασία των συμφερόντων του».

Ανδρέας Ξανθός: Να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στις πιέσεις των κλινικαρχών

«Πολύ λίγο, πολύ αργά. Αυτό χαρακτηρίζει την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για άμεση διάθεση 200 ιδιωτικών κλινών της Θεσσαλονίκης για νοσηλεία περιστατικών Covid» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Ανδρέας Ξανθός για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών κατόπιν εορτής από την κυβέρνηση. 

«Χρειάστηκε να φτάσουν τα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας στο λειτουργικό black out, για να υιοθετήσει η κυβέρνηση μια πρόταση που η Aξιωματική Aντιπολίτευση και άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν εισηγηθεί εδώ και καιρό. Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών πρέπει να γίνει με όρους δημοσίου συμφέροντος και ασφάλειας των ασθενών. Ελπίζουμε να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στις πιέσεις και προσχηματικές αντιδράσεις των κλινικαρχών. Τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης όλων των διαθέσιμων δυνάμεων του Συστήματος Υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μείνει όρθιο το ΕΣΥ» τονίζει ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Αττικόν

Οι διαμαρτυρίες φέρνουν αποτέλεσμα τόνισε στο ΚΟΚΚΙΝΟ και στην εκπομπή «Ξυπνήστε!» ο εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζόμενων στο νοσοκομείο Αττικόν Μιχάλης Ρίζος και προσθέτει πως αν είχαμε ακουστεί νωρίτερα θα βρισκόμασταν σήμερα σε καλύτερη κατάσταση, αναφερόμενος στη επίταξη τελικώς από την κυβέρνηση ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη.

https://soundcloud.com/user-899349255/105-5-20-2020-999102849

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL