Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Ιωάννινα / Ο δήμαρχος «αλλάζει τα φώτα» στην πόλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιωάννινα / Ο δήμαρχος «αλλάζει τα φώτα» στην πόλη

Αθήνα

Σε μια άνευ προηγούμενου θεσμική ακροβασία προχώρησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αναγκάζοντάς δύο από αυτές να στραφούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου όχι μόνο να αποκατασταθεί η νομιμότητα, αλλά και να διασφαλιστεί ο σεβασμός προς το δημοτικό συμβούλιο. Επίδικο είναι η απόφαση του δημάρχου, παραγκωνίζοντας πρότερες αρνητικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και τις αρχικές της Οικονομικής Επιτροπής, να προχωρήσει σε μια ασύμφορη -με βάση τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης- σύμβαση μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την τοποθέτηση λαμπτήρων τύπου LED και την αντικατάσταση των 17.624 φωτιστικών σωμάτων έναντι του ποσού των 19.192.214 ευρώ! Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι για 12 χρόνια.

Η υπόθεση κρατά από την 29η Ιουλίου 2019, οπότε η δημοτική αρχή Μπέγκα, που όμως έχασε τις εκλογές, διακηρύσσει τον διαγωνισμό για την αγορά 2.649 φωτιστικών τύπου LED διαθέτοντας το ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού ήταν η 16η Σεπτεμβρίου 2020.

Αλλαγή σκυτάλης

Όμως με την αλλαγή σκυτάλης στον Δήμο Ιωαννίνων με δήμαρχο τον Μωυσή Ελισάφ και τρεις ημέρες πριν από τη λήξη του διαγωνισμού, η Οικονομική Επιτροπή συνεδριάζει λαμβάνοντας απόφαση να ακυρώσει τον εν λόγω διαγωνισμό ως ασύμφορο για τον δήμο, καθώς το ποσό κρίθηκε υπέρογκο για την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων. Σε νέα απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή θέτει ως προϋπόθεση για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών, προκειμένου να αξιοποιηθούν πόροι από ειδικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, την εκπόνηση σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης και επίσης να προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα του έργου.

Το ζήτημα παραπέμπεται την 29η Οκτωβρίου 2019 στο δημοτικό συμβούλιο, όπως γίνεται δεκτή η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής. Κι ενώ υπήρχε για μεγάλο διάστημα αφωνία εκ μέρους του δημάρχου Μ. Ελισάφ γι’ αυτό το ζήτημα, την 5η Μαΐου 2020 η Οικονομική Επιτροπή καλείται να συνεδριάσει για το ζήτημα προκειμένου να εγκρίνει το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης του δήμου με την Περιφέρεια Ηπείρου. Στο σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης απουσιάζουν από όλη τη διαδικασία οι υπηρεσίες του δήμου και ουσιαστικά όλες οι αρμοδιότητες μεταβιβάζονται στην Περιφέρεια Ηπείρου για ένα έργο που αφορά αποκλειστικά τον Δήμο Ιωαννιτών.

Τότε, λοιπόν, η αντιπολίτευση αντέδρασε με το επιχείρημα ότι το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης «προέκρινε όλως αυθαιρέτως, χωρίς διαβούλευση επί του θέματος και με πλείστες όσες εκκρεμότητες στο τεχνοοικονομικό αντικείμενο του έργου τη δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου».

Κι ενώ προσδιορίστηκε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την 29η Ιουλίου 2020 κατόπιν αιτήματος των δημοτικών συμβούλων με θέμα τη «λήψη απόφασης για την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών για την επίσπευση της ενεργειακής αναβάθμισης αστικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού Δήμου Ιωαννιτών», ο δήμαρχος προχώρησε σε μια αιφνιδιαστική κίνηση.  Έτσι, την 7η Ιουλίου 2020 συγκάλεσε εσπευσμένα τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης του δήμου με την Περιφέρεια Ηπείρου, όχι για το ίδιο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο.

Εκτόξευση του κόστους

Με αυτή την προγραμματική σύμβαση το κόστος εκτοξεύεται στα 19,19 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση των 17.624 φωτιστικών σωμάτων με λαμπτήρες LED μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η αντιπολίτευση καταψήφισε το εν λόγω κείμενο καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι ο δήμαρχος δεν έχει θέσει το τεχνικό αντικείμενο σε γνώση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και πως, ελλείψει οικονομοτεχνικών μελετών, είναι άγνωστο εάν αυτό το έργο θα είναι προς το συμφέρον των δημοτών!

Το ζήτημα συζητήθηκε στην προσδιορισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την 29η Ιουλίου, όπου η αντιπολίτευση που έχει την πλειοψηφία ζήτησε την ακύρωση της πρότερης απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής και δέσμευσε τον δήμαρχο ώστε να μην προχωρήσει στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου. Ωστόσο, ο δήμαρχος παρέκαμψε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με τον ισχυρισμό πως δεν μπορεί να ανακαλέσει την προγραμματική σύμβαση, την οποία στο μεταξύ απέστειλε και για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αντίδραση της αντιπολίτευσης

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιλογή του δημάρχου να αγνοήσει αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, όπου η προσφυγή τους απορρίφθηκε με βάση τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου που δίνουν ενισχυμένο ρόλο στην Οικονομική Επιτροπή και παρακάμπτονται οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Εξ αυτού του λόγου, οι δύο από αυτές, η «Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα», με επικεφαλής τον τέως δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, και η παράταξη «Γιάννενα - Πολίτες για την Ανατροπή», με επικεφαλής τον Λάζαρο Νάτση, στράφηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης τόσο κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής που έλαβε ο δήμαρχος Ιωαννίνων παρακάμπτοντας πλήρως τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που νομιμοποίησε την επιλογή του δημάρχου.

Διά χειρός Θεοδωρικάκου

Αυτές οι διαδικασίες, όπως αναφέρεται στο κείμενο της προσφυγής των δύο δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, εδράζονται σε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος επιχειρεί συστηματικά να αποστεώσει τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου νοθεύοντας την αποτύπωση της λαϊκής βούλησης και δίνοντας υπερεξουσίες στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία όλο και περισσότερο ελέγχεται από τη μειοψηφική παράταξη του δημάρχου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL