Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Απαγόρευση συναθροίσεων / Αντισυνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν διαπρεπείς νομικοί και καθηγητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απαγόρευση συναθροίσεων / Αντισυνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν διαπρεπείς νομικοί και καθηγητές

Σύνταγμα Βουλή Πανδημία
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Η ακραία απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει γενικώς τις δημόσιες συναθροίσεις έχει προκαλέσει την οργή καθηγητών και νομικών. Πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες και λειτουργοί έχουν εξαπολύσει μύδρους κατά της κυβέρνησης και επισημαίνουν πως η απαγόρευση είναι αντισυνταγματική.


Ο Γιάννης Δρόσος, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, σε δήλωσή του στο avgi.gr επισημαίνει αναλυτικά:

«Η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων και Δικαστών δίνει πλήρως, λιτά και πειστικά τους νομικούς λόγους για τους οποίους η μερική θέση της χώρας σε οιονεί κατάσταση πολιορκίας με απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας παραβιάζει το Σύνταγμα. Νομολογία ξένων δικαστηρίων υψηλότατου κύρους έχει επανειλημμένα κρίνει ότι δεν είναι επιτρεπτό κάθε περιοριστικό των ελευθεριών μέτρο για τον λόγο και μόνο ότι φέρεται ως αναγκαίο για την καταπολέμηση του ιού.

Θα προσέθετα ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση, υπό τις συγκεκριμένες αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες, δεν υπερβαίνει μόνο την αναλογικότητα των περιορισμών που εύλογα μπορούν να επιβάλλονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά είναι μία ευθεία επίθεση της λήθης εναντίον της μνήμης. Είναι μία επίθεση δυνάμεων που φοβούνται ακόμα -σχεδόν μισόν αιώνα μετά- την απελευθερωτική δύναμη εκείνης της στιγμής. Δικαίως φοβούνται, αλλά μάταια προσπαθούν».


«Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου» επισήμανε σε τοποθέτησή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με την ανακοίνωσή τους να αποτελεί ισχυρό κόλαφο για την κυβέρνηση.


Ο αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Ακρίτας Καϊδατζής επισήμανε πως η απαγόρευση είναι αντισυνταγματική και παράνομη επιχειρηματολογώντας σχετικά:

https://twitter.com/AkritasKaidatz1/status/1328065126214340617

Ο βουλευτής του Κιν.Αλλ. και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, μίλησε για «προδήλως αντισυνταγματική» απαγόρευση.

https://twitter.com/KastanidisHaris/status/1328080348362797057

«Τέτοια αναστολή δεν προβλέπεται στο Σύνταγμά μας παρά μόνο αν ενεργοποιηθεί το άρθρο 48 του Συντάγματος ("κατάσταση πολιορκίας") και μόνον για συγκεκριμένους λόγους, που δεν συντρέχουν εν προκειμένω» υπογράμμισε ο Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΠΑνεπιστημίου Αθηνών (ieidiseis.gr).


Ο Καθηγητής στη Νομική Σχολή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ανδρέας Δημητρόπουλος σε ανάρτησή του στο facebook υπογράμμισε πως είναι «αντισυνταγματικοί οι περιορισμοί της ανέπαφης κίνησης και συνάθροισης».

Αντισυνταγματικοί οι περιορισμοί της ανέπαφης κίνησης και συνάθροισης Το Σύνταγμα προβλέπει τρία επίπεδα λειτουργίας...

Posted by ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ on Sunday, November 15, 2020

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε ανακοίνωσή της επισήμανε πως «η επίμαχη απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου δεν τηρεί τις προδιαγραφές που θέτουν το Σύνταγμα και οι νόμοι» 


«Η πρώτη αμφισβήτηση συνταγματικού δικαιώματος μετά την πτώση της Χούντας, όχι μόνο αποτελεί μια τομή στην Ιστορία, αλλά εισάγει άλλη αντίληψη για την προστασία των δικαιωμάτων και την συνάρθρωσή τους με την δημοκρατική αρχή» υπογράμμισε «Στο Κόκκινο» η Ιφιγένεια Καμτσίδου, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ.

https://soundcloud.com/user-899349255/105-5-16-2020-941533625

Σε αυταρχικό καθεστώς παραπέμπει η αναστολή του άρθου 11 του Συντάγματος για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, με απόφαση νομικά έωλη, τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο» ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.

https://soundcloud.com/user-899349255/105-5-16-2020-353440080

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL