Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C25.6°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.3°C25.3°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
24.4°C31.5°C
1 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.8°C23.8°C
2 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.6°C24.9°C
3 BF 57%
Κορωνοϊός / Lockdown στα νοσοκομεία λόγω πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Lockdown στα νοσοκομεία λόγω πανδημίας

μεθ

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η οδηγία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία από σήμερα προβλέπεται η μείωση των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων κατά 20% στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο Α, επιτήρησης, και κατά 80% στο επίπεδο Β, αυξημένου κινδύνου, που είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Αυτό σημαίνει ακύρωση χιλιάδων χειρουργείων, δραματική αύξηση των αναμονών, της νοσηρότητας, αλλά και της θνητότητας από άλλες παθήσεις, όπως αποδεδειγμένα συνέβη κατά την πρώτη περίοδο του lockdown, όταν και πάλι είχε ανασταλεί η λειτουργία του συστήματος Υγείας

Επίσης σημαίνει την αποτυχία της κυβέρνησης να αποτρέψει τη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου, λόγω της αμεριμνησίας της όλους αυτούς τους μήνες να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα περίθαλψης με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και με αναβάθμιση και αξιοποίηση των υποδομών του.

Γέμισαν τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Λάρισας

Ραγδαία αύξηση των αναγκών για νοσηλεία σε περιστατικά ασθενών με Covid 19 κατεγράφη το σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη προκαλώντας ασφυξία στα νοσοκομεία και δοκιμάζοντας τα όρια τους. Με δεδομένο ότι ο δείκτης θετικότητας που δείχνει τη διασπορά στον πληθυσμό της περιοχής αγγίζει το 11% και ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση και πίεση στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, ήδη, προκειμένου να βρεθεί χώρος, ασθενείς με άλλα νοσήματα μεταφέρονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία ώστε τα κρεβάτια να διατεθούν για νοσούντες με Covid.

Είναι χαρακτηριστικό της ανησυχητικής πληρότητας ότι στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» η απλή κλινική Covid 19 γέμισε την Κυριακή και χρειάστηκε να αναπτυχθεί επιπλέον κλινική, προκειμένου να νοσηλευθούν 20 ακόμη ασθενείς. Συνολικά νοσηλεύονται 52 ασθενείς σε απλές κλίνες και 6 στις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, που είναι πλήρεις, τονίζεται από το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, που σημειώνει ότι η συγκεκριμένη αύξηση πραγματοποιήθηκε μέσα στις τελευταίες πέντε ημέρες, κατά τη διάρκεια δυο γενικών εφημεριών. «Αναγκαστήκαμε να μετατρέψουμε σε κλινική Covid και τη βραχεία νοσηλεία. Φτάσαμε σε ένα σύνολο 55 θετικών επιβεβαιωμένων περιστατικών. Οι ΜΕΘ Covid έχουν καλυφθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Τουχτίδης.

Για διπλασιασμό του αριθμού των νοσηλευομένων ασθενών στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο κάνει λόγοω ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Χρήστος Τζελέπης, υπογραμμίζοντας ότι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες διπλασιάστηκαν οι απλές κλίνες νοσηλείας Covid, αφού προστέθηκαν οι 45 κλίνες της Α’ Παθολογικής Κλινικής που μετετράπη σε Covid.

Στο ΑΧΕΠΑ, οι 70 απλές κλίνες έχουν γεμίσει και προστέθηκαν και άλλες. Στην εντατική ήταν γεμάτα τα 15 από τα 17 κρεβάτια, ενώ προστίθενται και άλλα 10.

Επίσης στο νοσοκομείο Παπανικολάου, παρότι αυξήθηκαν κατά 7 κλίνες οι διαθέσιμες ΜΕΘ, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να διαθέτει πλέον 25, αμέσως γέμισαν σχεδόν, καθώς έχει μείνει μόνο μια διαθέσιμη, ενώ, αναφορικά με τις απλές κλίνες Covid 19, από τις 84 που διαθέτει το νοσοκομείο, καλυμμένες είναι οι 58, με τις τελευταίες είκοσι εισαγωγές να πραγματοποιούνται τις τελευταίες δυο ημέρες. Επιπλέον πρόβλημα, όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων, είναι η νοσηρότητα στους υγειονομικούς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι 40 υγειονομικοί βρίσκονται αυτή την ώρα σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω του ότι νόσησαν.

Ενδεικτικό επίσης της πίεσης που δέχεται το σύστημα Υγείας είναι ότι στα Ιωάννινα, λόγω της πληρότητας σε κλινικές λοιμώξεων του ΠΓΝ Ιωαννίνων, μεταφέρθηκαν τουλάχιστον 4 από τους 26 θετικούς στον ιό ηλικιωμένους από την εστία σε γηροκομείο των Ιωαννίνων σε νοσοκομεία της Πρέβεζας και της Ορεστιάδας, γιατί το νοσοκομείο της πόλης δεν έχει επιπλέον κρεβάτια, με το προσωπικό να κάνει έκκληση για ενίσχυση.

Κρούσματα στην καρδιολογική κλινική τού Αγία Όλγα

Τουλάχιστον δέκα γιατροί και νοσηλευτές της Καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αγία Όλγα, σύμφωνα με πληροφορίες, διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, προκαλώντας έντονη ανησυχία για τη διασπορά εντός του νοσοκομείου, αλλά και εντός της κλινικής στην οποία φιλοξενούνται άτομα υψηλού κινδύνου.

Η Καρδιολογική κλινική, δυναμικότητας 20 απλών κρεβατιών, νοσηλεύει αυτή τη στιγμή 13 ασθενείς, ενώ στην Καρδιολογική μονάδα βρίσκονται εννέα ασθενείς.

Σημειώνεται ότι, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εμφανιστεί κρούσματα στο νοσοκομείο, μόλις χθες ήρθε ο ΕΟΔΥ για να κάνει την ιχνηλάτηση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να συνεχίζουν την εργασία τους εξυπηρετώντας ευπαθή πληθυσμό, χωρίς να γνωρίζουν εάν οι ίδιοι νοσούν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τη συγκεκριμένη κλινική μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε μετακινηθεί νοσηλεύτρια, προκειμένου να στελεχώσει, μαζί με άλλο προσωπικό, που επίσης έχει μετακινηθεί από άλλα νοσοκομεία, τις 12 από τις 50 ΜΕΘ δωρεάς του ιδρύματος της Βουλής που εγκαινιάστηκαν με τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Νοσοκομειακοί γιατροί: Ώς εδώ με την κυβερνητική ανευθυνότητα

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αφρ. Ρέτζιου, ζητάει άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ

Η οδηγία για δραστική μείωση στις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, μόλις λίγες μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις των διοικητών της πρώτης και δεύτερης υγειονομικής Περιφέρειας ότι δεν πρόκειται να μειωθούν τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία, είναι ανοιχτή ομολογία ότι, τόσους μήνες μετά, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική παρέμβαση θωράκισης και ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος Υγείας, καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτώντας επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στην Υγεία και τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, παντού.

Η Ομοσπονδία, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι, στο πρώτο κύμα της επιδημίας, οι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας συνέχιζαν ανενόχλητοι να χειρουργούν την «υψηλή πελατεία τους», η οποία μάλιστα, όπως σημειώνουν, αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, θέτουν το ερώτημα αν ο δραστικός περιορισμός των χειρουργικών επεμβάσεων αφορά και τον ιδιωτικό τομέα.

Το δημόσιο σύστημα Υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά στις λοιπές παθήσεις, τονίζει η ΟΕΝΓΕ, υπενθυμίζοντας ότι η εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας δείχνει δραματική αύξηση των ήδη μακροχρόνιων αναμονών, μοιραία μετατροπή τακτικών χειρουργείων σε επείγοντα, επιπλοκές και εξέλιξη της εκάστοτε νόσου.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, για μία ακόμη φορά τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο λαός, οι ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης κάνει λόγο η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αφροδίτη Ρέτζιου, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά το δημόσιο σύστημα Υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου.

Όπως τονίζει η κ. Ρέτζιου, «εδώ και τώρα η κυβέρνηση να σταματήσει να πιπιλάει την καραμέλα της ατομικής ευθύνης και να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και σε μέτρα πραγματικής θωράκισης του δημοσίου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ανάπτυξη όλων των αναγκαίων υποδομών».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL