Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
«Ιανός» / Η Κεφαλλονιά ακόμη περιμένει το επιτελικό κράτος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Ιανός» / Η Κεφαλλονιά ακόμη περιμένει το επιτελικό κράτος

Ένας μήνας έχει συμπληρωθεί από το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» από την Κεφαλλονιά.  Ένα άγριο κύμα κακοκαιρίας που στο πέρασμά του άφησε πίσω διαλυμένα νοικοκυριά, κατεστραμμένες επιχειρήσεις και μια βίαιη αλλαγή της μορφολογίας του νησιού.  Ένας μήνας έχει συμπληρωθεί και από τις κυβερνητικές υποσχέσεις για οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.  Ένα χλιαρό κύμα υποσχέσεων που έμειναν στα λόγια και στους τίτλους των ΜΜΕ αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες αβοήθητους πολίτες να ψάχνουν το νήμα της ζωής τους κάτω από τόνους λάσπης και μπάζων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ

Η Σπυριδούλα δεν άντεξε. Είδε τα ορμητικά νερά που κατέβαιναν από το βουνό να μπαίνουν με ορμή στο σπίτι της. Είδε τα παιδιά της να κινδυνεύουν να πνιγούν. Είδε το νοικοκυριό της και τους κόπους μιας ζωής να πνίγονται μέσα στη λάσπη, που κόντεψε να φτάσει έως το ταβάνι. Το σπίτι της στην Αγία Ευφημία μετά βίας άντεξε να μην καταρρεύσει. Η ίδια, όμως, δεν άντεξε. Κατέρρευσε. Οικονομικά και ψυχολογικά.

«Τα έχασα όλα» λέει με πόνο ψυχής και δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τον δήμαρχο και κάποιους συντοπίτες της που τη φιλοξένησαν μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά της τις πρώτες ημέρες μετά το χτύπημα του «Ιανού» σε ενοικιαζόμενο τουριστικό δωμάτιο του νησιού και για το φαγητό και τα ρούχα που της έδωσαν για να αντιμετωπίσει το αναπάντεχο κακό που τη βρήκε.

«Δεν μας έμεινε απολύτως τίποτα. Ούτε ρούχο, ούτε έπιπλο, ούτε τίποτα για να βγάλουμε την επόμενη μέρα» μας λέει σήμερα από τον Πειραιά, όπου ζει φιλοξενούμενη στο διαμέρισμα της μεγάλης κόρης της.

«Στην Κεφαλλονιά δεν μας απέμεινε τίποτα για να επιβιώσουμε και αναγκάστηκα να πάρω τα άλλα δύο παιδιά και να έρθω στον Πειραιά μήπως και καταφέρω να κάνω μια νέα αρχή» είναι τα λόγια της Σπυριδούλας, η οποία, σαν πρόσφυγας στον ίδιο της τον τόπο, βίωσε την εγκατάλειψη και την περιφρόνηση του κράτους καθώς, όπως εξηγεί, «μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ ακόμα και από εκείνα τα ψίχουλα των 600 ευρώ που η κυβέρνηση μας υποσχέθηκε».

Όπως η Σπυριδούλα, έτσι και οι υπόλοιποι πληγέντες της Κεφαλλονιάς περιμένουν ακόμη να γίνουν πράξη οι κυβερνητικές υποσχέσεις και μέχρι σήμερα αγωνίζονται να ξεθάψουν τις ζωές τους από τη λάσπη, καθώς τα βάσανα για πολλούς από αυτούς δεν έχουν τελειωμό.

«Δεν φτάνει που έχασα όλα μου τα υπάρχοντα, έχασα και τη δουλειά μου» μας λέει η Σπυριδούλα, η οποία μέχρι το χτύπημα του «Ιανού» εργαζόταν σε τουριστική επιχείρηση της Αγίας Ευφημίας.  Άστεγη, αλλά και άνεργη, βρίσκεται μπλεγμένη στα πλοκάμια της γραφειοκρατίας, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ούτε καν αυτό το επίδομα ανεργίας που δικαιούται.

Λίγες ημέρες μετά την καταστροφή της Αγίας Ευφημίας ο Γιώργος βρήκε ένα ψυγείο από το σούπερ μάρκετ του στην παραλία της Σάμης. Δέκα χιλιόμετρα είχε ταξιδέψει το ψυγείο και ήταν ό,τι κατάφερε να βρει από την επιχείρησή του. «Η καταστροφή της επιχείρησης ήταν ολική» λέει ο Γιώργος υπολογίζοντας πως η ζημιά που έπαθε αγγίζει τα 300.000 ευρώ

Χάθηκαν όλα, μαζί και η αξιοπιστία της κυβέρνησης

Λίγες ημέρες μετά την καταστροφή της Αγίας Ευφημίας ο Γιώργος βρήκε ένα ψυγείο από το σούπερ μάρκετ του στην παραλία της Σάμης. Δέκα χιλιόμετρα είχε ταξιδέψει το ψυγείο και ήταν ό,τι κατάφερε να βρει από την επιχείρησή του, την οποία παρέσυραν τα νερά που κατέβασε το βουνό και διέλυσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

«Η καταστροφή της επιχείρησης ήταν ολική» λέει ο Γιώργος υπολογίζοντας πως η ζημιά που έπαθε αγγίζει τα 300.000 ευρώ. «Εμπορεύματα, ψυγεία, ράφια, αλουμίνια δεν έμεινε τίποτα όρθιο» συνεχίζει την αφήγησή του ο Γιώργος, που μέσα σε λίγες ώρες είδε να χάνονται τα πάντα και τώρα ψάχνει διέξοδο ανάμεσα σε κρατικές υπηρεσίες και ιδιωτικές ασφαλιστικές μήπως και μπορέσει να αποζημιωθεί.

«Οι ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τους επιχειρηματίες, που υποτίθεται ότι άνοιξαν για εμάς, είναι μονίμως εκτός λειτουργίας και οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν παραστατικά που καταστράφηκαν από την πλημμύρα, οπότε καταλαβαίνετε πως όλα εδώ και ένα μήνα είναι στον αέρα όσον αφορά τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε» μας εξηγεί και συνεχίζει λέγοντάς μας πως «ακόμα και αυτά τα 8.000 ευρώ, που θα παίρναμε υποτίθεται άμεσα από την Περιφέρεια, ακόμα τα περιμένουμε».

Στην ερώτησή μας για το πώς βλέπει το μέλλον ο Γιώργος δηλώνει προσωπικά απαισιόδοξος επειδή, όπως λέει, «στην καλύτερη των περιπτώσεων, και αν καταφέρω να βγάλω άκρη με τις ασφαλιστικές, θα πάρω ένα ποσόν της τάξης των 70-80 χιλιάδων ευρώ, που δεν αρκούν για να ξαναστηθεί η επιχείρηση από την αρχή», αλλά παράλληλα δηλώνει πιο τυχερός από κάποιους συγχωριανούς του που έχασαν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους.

Χάος με την κυβέρνηση απούσα

«Περίπου 100 με 120 είναι τα νοικοκυριά στην Αγία Ευφημία που έχουν καταστραφεί» υπολογίζει ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς, που καταγγέλλει την προκλητική απουσία του κράτους από την περιοχή.

«Εγκατέλειψαν τους πολίτες και άφησαν τον δήμο να τα βγάλει πέρα μόνος του με ένα βουνό προβλημάτων που άφησε πίσω του ο ‘Ιανός’» λέει ο Παναγής Δρακουλόγκωνας, επισημαίνοντας πως μετά την καταστροφή υπήρχαν σπίτια με ενάμιση μέτρο λάσπη στο εσωτερικό τους και οικογένειες δίχως ρούχα και δίχως ένα στεγνό κρεβάτι να κοιμηθούν.

«Το κράτος είναι άφαντο έναν μήνα τώρα και εκατοντάδες οικογένειες περιμένουν ακόμα τα 600 ευρώ που η κυβέρνηση τους έταξε» είναι τα λόγια του πρώην αντιπεριφερειάρχη, με τα οποία επιχειρεί να περιγράψει τα προβλήματα και την απελπισία των κατοίκων που παντελώς αβοήθητοι προσπαθούν να κάνουν μια νέα αρχή μέσα στα χαλάσματα.

Σχεδόν δύο εβδομάδες τώρα οι κάτοικοι της περιοχής εμποδίζουν το ξεφόρτωμα των ανεμογεννητριών από το πλοίο έχοντας μπλοκάρει το λιμάνι της Σάμης. Παρά την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει διμοιρίες των ΜΑΤ στο νησί για να επιβάλουν τη μεταφορά και την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στο βουνό, οι κάτοικοι παραμένουν αμετακίνητοι στην απόφασή τους

Η μόνη βοήθεια ήταν... ανεμογεννήτριες

Όσο ειρωνικό και αν ακούγεται, το μόνο καράβι που έδεσε στο λιμάνι της Σάμης μεταφέροντας υλικά για την κατεστραμμένη Κεφαλλονιά ήταν το φορτηγό πλοίο που μετέφερε ανεμογεννήτριες οι οποίες προορίζονται για τη δημιουργία ενός νέου αιολικού πάρκου στο νησί από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» στη θέση «Ξερακιάς» της Κοινότητας Διλινάτων του Δήμου Αργοστολίου.

Το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ύψωμα της Αγίας Δυνατής, όπου βρίσκονται ήδη τοποθετημένες 17 ανεμογεννήτριες του ομίλου Ελλάκτωρ και στις οποίες κάτοικοι και φορείς αποδίδουν τα καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου.

Σχεδόν δύο εβδομάδες τώρα οι κάτοικοι της περιοχής εμποδίζουν το ξεφόρτωμα των ανεμογεννητριών από το πλοίο έχοντας μπλοκάρει το λιμάνι της Σάμης. Παρά την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει διμοιρίες των ΜΑΤ στο νησί για να επιβάλουν τη μεταφορά και την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στο βουνό, οι κάτοικοι παραμένουν αμετακίνητοι στην απόφασή τους.

Στο πλευρό των κατοίκων βρίσκονται από την πρώτη στιγμή η Επιτροπή Αγώνα Φορέων, η Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλλονιάς - Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων, το Εργατικό Κέντρο, αλλά και ο Δήμος Σάμης με δημοτικούς συμβούλους από όλες τις παρατάξεις. Ο δήμαρχος της Σάμης είναι ξεκάθαρος.

«Η αντίθεση όλων των φορέων και των κατοίκων του δήμου μας αφορά την εκφόρτωση και τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στο αιολικό πάρκο, καθώς τόσο σε αυτό όσο και στα υπόλοιπα αιολικά πάρκα της περιοχής μας δεν έχουν πραγματοποιηθεί υδραυλικές μελέτες για τους δρόμους που οδηγούν σε αυτά» λέει ο Γεράσιμος Μονιάς - Νέττης.

Τοπικοί παράγοντες υπενθυμίζουν πως η δημοτική ενότητα Πυλαρέων και η Αγία Ευφημία -που πλέον εντάσσονται στον Δήμο Σάμης-, εκτός από τη βιβλική καταστροφή του Σεπτεμβρίου, πλημμυρίζουν συνεχώς το 2011, το 2012, το 2014, το 2015 και το 2016.

Οι καταγγελίες και οι ενστάσεις για τις ανεμογεννήτριες μεταφέρθηκαν πρόσφατα και στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος, επισκεπτόμενος την Κεφαλλονιά, δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στο αρμόδιο υπουργείο την ανάγκη για την πραγματοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων στα αιολικά πάρκα, όπου τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι απαιτείται, προκειμένου να μην αποτελούν πλέον κίνδυνο για την περιοχή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL