Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Αθήνα / Φαινομενική αναδίπλωση Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθήνα / Φαινομενική αναδίπλωση Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο

Σε φαινομενική αναδίπλωση προχωρά ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αναφορικά με τον Μεγάλο Περίπατο, ιδίως μετά τον κόλαφο από το ΣτΕ, που με απόφασή του αναφέρει ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια της ΚΥΑ για τους κυκλοφοριακούς περιορισμούς που να δικαιολογούν την εξυπηρέτηση των επιτακτικών σκοπών προστασίας της δημόσιας Υγείας. Οπότε, ο Κ. Μπακογιάννης φαίνεται να ξεκινά τον σχεδιασμό του Μεγάλου Περιπάτου από την αρχή. Σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων καλεί τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να αποφασίσουν την έγκριση ή μη για την εκκίνηση της εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την ανάπλαση του δημοσίου χώρου στο κέντρο της Αθήνας με άξονα τον Μεγάλο Περίπατο. Το αίτημα για εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου αποτελεί κύριο αίτημα της «Ανοιχτής Πόλης», αλλά δεν ακόμη σαφές εάν η δημοτική αρχή Μπακογιάννη θα υιοθετήσει τις προτάσεις της διαβούλευσης ή θα προχωρήσει σε δικό της σχέδιο.

Στο κείμενο της εισήγησης, που θα κληθούν σήμερα να εγκρίνουν τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων, επιμελώς απαλείφεται η αναφορά στην ΚΥΑ για τους κυκλοφοριακούς περιορισμούς, η οποία αξιοποιήθηκε προκειμένου να προχωρήσει ο Κ. Μπακογιάννης στην αυθαίρετη χρήση του δημόσιου χώρου και των μεγάλων οδικών αξόνων του Δήμου Αθηναίων, που δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία του Δήμου Αθηναίων, αλλά της Περιφέρειας Αττικής. Όμως, στο ίδιο κείμενο δεν απαλείφεται η πεμπτουσία της σκοπιμότητας των παρεμβάσεων, που θα δικαιολογήσει την έγκριση της εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου ιδίως στο σημείο που αναφέρεται: «Ως γνωστόν, από τις 15 Μαρτίου 2020 και μετά, η Ελλάδα, όπως και όλη η παγκοσμιότητα, επλήγη από την πανδημία της Covid-19. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της Covid-19,σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ελήφθησαν μέτρα για την ποιοτική κυκλοφορία πεζών και οχημάτων με αναδιάταξη του δημοσίου χώρου και τη δημιουργία νέων πεζοδρόμων και διαμόρφωση ποδηλατικών διαδρόμων».

Ο Κ. Μπακογιάννης όχι μόνον εθελοτυφλεί μπροστά στον κόλαφο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά συσχετίζει ευθέως τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας με τις νέες επικείμενες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, που κρύβονται πίσω από το προκάλυμμα του Μεγάλου Περιπάτου. Ήδη έχει ληφθεί απόφαση από τα συμβούλια της 1ης, 2ης και 3ης κοινότητας του δήμου «για τη συνέχιση των προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων για την αύξηση του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίσταται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19». Η απόφαση σχετίζεται με τη διαδρομή του Μεγάλου Περιπάτου στο σκέλος που εμπίπτει στις οδούς Ηρώδου Αττικού, Βασιλίσσης Όλγας, Ερμού και Φιλελλήνων (στο τμήμα μεταξύ της οδού Καραγιώργη Σερβίας και Μητροπόλεως).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL