Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.5°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.5°C
1 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.4°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
3 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.5°C
3 BF 59%
Κορωνοϊός / Αυξάνονται οι θάνατοι, μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Αυξάνονται οι θάνατοι, μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων

Κορωνοϊός μάσκες
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ)

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στη χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με την Αττική να παραμένει στο επίκεντρο. Ένα βήμα πριν το lock down είναι την ίδια ώρα τα Ιωάννινα και η Καστοριά, «φλερτάρει» με το πορτοκαλί η Θεσσαλονίκη, ενώ οι Σέρρες από το πράσινο κινδυνεύουν να βρεθούν με ένα άλμα κατευθείαν στα αυξημένα περιοριστικά μέτρα.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς τόσο η αύξηση του αριθμού των θανάτων όσο και το γεγονός ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και νοσούν όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι.

«Υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός θανάτων που μας απασχολεί» τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τους 11 θανάτους σε 24 ώρες που καταγράφηκαν τη Δευτέρα στη χώρα μας. Επίσης προειδοποίησε καθώς πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων, χαμηλώνει και ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εξηγώντας χαρακτηριστικά ότι το 40% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι κάτω από 60 ετών και ορισμένοι δεν έχουν προβλήματα υγείας.

Την ανάγκη εντατικότερης προσπάθειας ενημέρωσης των νέων, μέσω των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, επεσήμανε άλλωστε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «για να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα», όπως είπε. Ο ίδιος προειδοποίησε παράλληλα ότι «οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας ανά πάσα στιγμή μπορεί κοκκινίσει» εφόσον δεν τηρούνται τα μέτρα.

16-29 ετών ένα στα δύο κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Το 52% των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη είναι 16-29 ετών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει στα 33 έτη, αποκάλυψε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Πάντως, στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης δεν αποφασίστηκαν νέα μέτρα και μόνο χτύπησε προειδοποιητικό καμπανάκι. Από σήμερα Τρίτη 20 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσουν εκτεταμένοι έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια στελεχών της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να περιοριστούν φαινόμενα συνωστισμού που είχαν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες. Προβληματισμός υπάρχει παράλληλα και ενόψει και των εκδηλώσεων της επόμενης βδομάδας για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου.

Την ίδια ώρα, στο δήμο Νεάπολης – Συκεών, δεκάδες είναι τα κρούσματα σε σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις. Όπως ανέφερε στην τηλεόραση του Σκάι ο δήμαρχος της περιοχής Σίμος Δανιηλίδης, σε πάνω από 20 σχολεία έχουν εντοπιστεί κρούσματα και έχουν κλείσει τμήματα, ενώ σοβαρό είναι και το πρόβλημα σε εφήβους και νέους αθλητές με αποτέλεσμα να κλείσουν αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα. Μάλιστα, ο Σ. Δανιηλίδης κατήγγειλε ότι με εντολή του υπουργείου Παιδείας δεν ενημερώνονται για τα κρούσματα οι δημοτικές αρχές από τους διευθυντές των σχολείων και αυτό είναι λάθος, όπως ανέφερε.

Σέρρες: Από μηδενικά περιστατικά σε έκρηξη κρουσμάτων

Σε περιπέτειες έχουν μπει οι Σέρρες, που από μηδέν κρούσματα έφθασε τα 45 τις τελευταίες ημέρες. Ανήσυχος ο δήμαρχος Σερρών εξήγησε πώς η περιοχή έγινε πόλος έλξης γιατί δεν ίσχυαν οι περιορισμοί σε επιχειρήσεις εστίασης και από μηδέν κρούσματα έφτασαν τα 45. Όπως ανέφερε στον Σκάι ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, καθώς στην πόλη δεν ίσχυαν οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις εστίασης, έγινε πόλος έλξης για άλλες περιοχές με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός τα σαββατοκύριακα. «Μπήκαμε σε φάση εκούσιων μέτρων», τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι οι πολίτες φοβούνται και ενεργοποιούνται με ευθύνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL