Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Η ώρα της φυλακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Η ώρα της φυλακής

Η προσδοκία ότι η χθεσινή ημέρα θα έκλεινε πεντέμισι χρόνια δίκης με τις εικόνες των χρυσαυγιτών να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στη φυλακή, όπως ανέμεναν πολλοί, είχε αρχίσει να διαψεύδεται από νωρίς το απόγευμα. Ο ενθουσιασμός που άρχισε να διαχέεται στα κοινωνικά δίκτυα και σε ορισμένα ΜΜΕ μετά την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία αρκέστηκε να πει ότι, αφού το δικαστήριο αποφάσισε ότι υπάρχει εγκληματική οργάνωση, απορρίπτει συλλήβδην τα ελαφρυντικά, μετατράπηκε σε σκεπτικισμό όταν διαπιστώθηκε ότι αυτή η αγόρευση έδινε το έναυσμα μιας νέας αντιπαράθεσης, με την υπεράσπιση να αμφισβητεί τη δικονομική εγκυρότητα της αγόρευσης.

Η πρωτοβουλία τής ανεπαρκέστατης αυτής εισαγγελικής λειτουργού να μην εξετάσει το κάθε αίτημα για ελαφρυντικό ξεχωριστά, αλλά και να συνδέσει την υπόθεση του αδικήματος με αυτή του ελαφρυντικού ίσως υπήρξε ένδειξη της απροθυμίας της να διαχειριστεί μια απόφαση που δεν ήθελε.  Ήταν όμως και δικονομικά τουλάχιστον αμφιλεγόμενη και έδωσε την ευκαιρία στην υπεράσπιση να δημιουργήσει μια επιθυμητή γι’ αυτήν ένταση στο δικαστήριο και να μετατρέψει τις δευτερολογίες επί των ελαφρυντικών σε ακόμα πιο μακροσκελείς πρωτολογίες.

Στις 7.30 μ.μ., όταν πια φάνηκε ότι αυτή η διαδικασία θα πήγαινε σε μάκρος, το δικαστήριο διέκοψε για σήμερα, στις 11 π.μ., ώστε να δοθεί μια δυνατότητα στους συντελεστές της δίκης να ξεκουραστούν και ενδεχομένως να συσκεφθούν για λίγο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε συμπληρώσει 20 ώρες συνεδρίασης.

Αναταραχή

Νωρίτερα, άλλο ένα επεισόδιο εισαγγελικής ανεπάρκειας δημιούργησε αναταραχή στη δίκη. Η Οικονόμου έσπευσε να αναγνωρίσει ελαφρυντικά στους πάλαι ποτέ βουλευτές της Χρυσής Αυγής που έσπευσαν να αποχωρήσουν νωρίς, και να επιστρέψουν στην «πρόθυμη αγκαλιά» της λαϊκής Δεξιάς, Κουκούτση, Μπούκουρα και Αλεξόπουλο με βάση το άρθρο 187 του παλιού Ποινικού Κώδικα, με το επιχείρημα ότι δεν είχαν συμμετάσχει σε κάποια από τις εγκληματικές ενέργειες της εγκληματικής οργάνωσης της οποίας ήταν μέλη.

Ο Τάκης Μιχαλόλιας, που ως εμπειρότερος δικηγόρος δεν είχε θέσει τέτοιο ανυπόστατο αίτημα για τους πελάτες του, εξανέστη και ζήτησε, εφόσον το αναγνωρίζει η εισαγγελέας, να το αναγνωρίσει και για τη σύζυγο του Μιχαλολιάκου Ελ. Ζαρούλια και για ακόμα 17 καταδικασμένους για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο, το τελευταίο αυτό δώρο της Οικονόμου στους ναζιστές δεν αναμένεται να έχει μεγάλη ζωή. Το άρθρο 187 του παλιού Ποινικού Κώδικα γράφει ότι «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα εγκλήματα συνιστά ελαφρυντική περίσταση» αναφερόμενο στην ίδια την οργάνωση και όχι στα πρόσωπά της. Αναγνωρίζει, δηλαδή, ελαφρυντικό στη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση εάν αυτή έχει οργανωθεί για να εγκληματήσει, αλλά δεν έχει προλάβει να το κάνει.

Ες αύριον;

Η διαδικασία σήμερα θα είναι ένα κυνήγι με τον χρόνο. Οι δευτερολογίες επί των ελαφρυντικών θα ολοκληρωθούν λογικά σύντομα και το δικαστήριο θα αποφανθεί επί αυτών. Είναι άγνωστο αν η Οικονόμου θα ζητήσει να τοποθετηθεί ξανά, αλλά καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολο, δεδομένου ότι κάθε φορά που το κάνει μέχρι τώρα εκτίθεται ακόμα περισσότερο και ανεπανόρθωτα. Είναι υποχρεωμένη πάντως να αγορεύσει επί των ποινών, πιθανότατα αφού ζητήσει λίγο χρόνο για να σκεφτεί.

Με την απόφαση επί των ελαφρυντικών δεδομένη, πάντως, θα χρειαστεί απλώς να συμβουλευτεί τον Ποινικό Κώδικα για να δει τις ποινές που προβλέπονται. Θα ακολουθήσουν αγορεύσεις της υπεράσπισης επί των ποινών και έπειτα -ύστερα από μια μικρή διακοπή ενδεχομένως- η απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές. Ακόμα και τότε δεν θα έχουμε φτάσει στο τέλος, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να ασκηθούν άμεσα εφέσεις και να κρίνει το δικαστήριο αν θα έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα. Εντούτοις, θα αποτελέσει έκπληξη αν το δικαστήριο δεν λύσει οριστικά τη συνεδρίασή του ούτε αύριο.

Οι ναζί στη φυλακή

Για τους επτά καταδικασμένους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Γερμενή, Ματθαιόπουλο, Παππά), τον δολοφόνο Ρουπακιά και όσους είναι καταδικασμένοι τόσο για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση όσο και για συνέργεια ή απόπειρα ανθρωποκτονίας, το ενδεχόμενο να χορηγηθούν ελαφρυντικά και να μην οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή μοιάζει απίθανο.  Όλοι οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να αγωνιούν μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Από την απόφαση αυτή θα αρχίσουμε να γνωρίζουμε αν θα οδηγηθούν στις φυλακές και οι 64 καταδικασμένοι ή μόνο η πλειονότητά τους.  Έτσι ή αλλιώς, όμως, η σημερινή ημέρα είναι παραπάνω από πιθανό να τελειώσει με το πάνδημο κοινωνικό αίτημα πολλών ετών ή, στην πραγματικότητα, πολλών δεκαετιών: οι ναζί στη φυλακή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL