Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Κορωνοϊός / Αναστάτωση στη Νέα Ιωνία μετά τα κρούσματα σε σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Αναστάτωση στη Νέα Ιωνία μετά τα κρούσματα σε σχολεία

Τα ανεπαρκή μέτρα για την προστασία της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους και τη μετακύλιση της ευθύνης του κράτους στους γονείς για τη διενέργεια των απαραίτητων τεστ καταγγέλλουν σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της Νέας Ιωνίας με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού στις σχολικές μονάδες της περιοχής και την αδράνεια της Πολιτείας για τη διασφάλιση των στοιχειωδών όρων για τη διαφύλαξη της υγείας τους.

Οι ευλόγως αναστατωμένοι γονείς από εννέα δημοτικά σχολεία της πόλης συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ έξω από το Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας, την ίδια ώρα που συνεδρίαζε μέσα, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Δημοτικό Συμβούλιο (με τη φυσική παρουσία μόνο της πλειοψηφούσας παράταξης λόγω έκτακτων μέτρων αποφυγής συγχρωτισμού και του ορίου των εννέα ατόμων) προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα στοιβαγμένα παιδιά στις μικρές αίθουσες διδασκαλίας, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, καθώς και για το γεγονός ότι τα τεστ γίνονται με την ευθύνη των γονέων και με χρηματική επιβάρυνσή τους, αντί να αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες της.

Κανένα μέτρο από τον δήμο

Την ίδια ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη και τα κρούσματα στον μαθητικό πληθυσμό συνεχώς αυξάνονται, οι γονείς σχολείων της Νέας Ιωνίας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το ρίσκο που ενέχει για τη δημόσια υγεία η έναρξη της σχολικής διαδικασίας χωρίς να έχουν ληφθεί από τη δημοτική αρχή και από την κυβέρνηση τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης.

Τρία από αυτά τα τμήματα που έκλεισαν εντοπίστηκαν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας και αποτέλεσαν την αφορμή για την παρέμβαση εκπροσώπων συλλόγων γονέων εννέα σχολικών μονάδων της περιοχής, που συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου για να καταγγείλουν ότι χρειάστηκε να απαιτηθεί από τους δασκάλους η απολύμανση των σχολείων από τον δήμο, την ίδια ώρα που τεστ για τη σωστή ιχνηλάτηση είτε δεν πραγματοποιήθηκαν είτε επιβαρύνθηκαν οι γονείς με το κόστος τους.

Ανάλογη κατάσταση, αναφέρουν οι γονείς, παρατηρήθηκε και στο 15ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και προσφάτως στο σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα και έκλεισαν τμήματα.

Οι σύλλογοι των γονέων των σχολείων της Νέας Ιωνίας διεκδικούν την προστασία της υγείας των παιδιών τους, με μικρά τμήματα ώστε να κρατούνται οι αποστάσεις, με επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών και καθαριστών, με συχνές απολυμάνσεις και συχνά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με δαπάνη της κυβέρνησης ή του δήμου.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στις 6 Οκτωβρίου, έχει ανασταλεί η λειτουργία σε 14 σχολικές μονάδες και έχουν κλείσει τμήματα σε 114 σχολεία σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, έκπληξη προκάλεσε η δήλωση του υφυπουργού ότι οι μαθητές που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα αντιπροσωπεύουν σε ποσοστό το 0,016% του συνόλου των μαθητών και το 0,033% των εκπαιδευτικών σε σχέση με το σύνολο των εκπαιδευτικών και ότι τα σχολεία θεωρούνται ασφαλή.

Δυστυχώς για όλους μας, τα επιδημιολογικά δεδομένα από τον ΕΟΔΥ διαψεύδουν τον Ν. Χαρδαλιά, καθώς σε ελέγχους που διενεργήθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ την Τρίτη 6 Οκτωβρίου με τη μέθοδο των rapid test σε περιοχές όπου υπάρχει έντονο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα, σε σύνολο 615 τεστ βρέθηκαν 11 θετικοί, δηλαδή ποσοστό 0,17%, ίδιο με αυτό των μαθητών και πολύ μικρότερο, σχεδόν το μισό, σε σχέση με αυτό που εκτιμάται για τους εκπαιδευτικούς.

Χρ. Κανλής: Εκρηκτική κατάσταση

Μιλώντας στην «Αυγή», ο Χρίστος Κανλής, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», τόνισε ότι ο «μικρός αριθμός σχολικών καθαριστών για να καλύψει τις ανάγκες των σχολικών μονάδων, καθώς και η επανάπαυση της δημοτικής αρχής στη διανομή-φιάσκο των μασκών από την πλευρά της κεντρικής κυβέρνησης, συνέθεσαν μια εκρηκτική κατάσταση».

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς για τα σχολεία της πόλης φάνηκε να είναι από την αρχή προβληματική, σημειώνει ο Χρίστος Κανλής, υπογραμμίζοντας όμως πως το κυριότερο είναι ότι η Νέα Ιωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους του Λεκανοπεδίου, που συνεπάγεται σχολικά τμήματα μαθητών με 25 άτομα.

Σε δύο διαδοχικά Δημοτικά Συμβούλια έγιναν ερωτήσεις για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση των τοπικών ζητημάτων και ζητήθηκε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. για τον λόγο αυτό, αναφέρει, τονίζοντας ότι οι απαντήσεις τελικά ήταν ασαφείς και έδειξαν μια διοίκηση η οποία αρνείται να καταβάλει την παραμικρή προσπάθεια πέρα από τα τυπικά προβλεπόμενα.

Όπως σημειώνει, υπάρχουν επιστολές διευθυντών σχολείων της πόλης οι οποίοι επισημαίνουν τα παραπάνω προβλήματα και χαρακτηρίζουν τη λειτουργία των σχολείων αδύνατη.

Σύμφωνα με τον Χρ. Κανλή, στο Δημοτικό Συμβούλιο προτάθηκαν λύσεις όπως:

* Η πρόσληψη συμβασιούχων καθαριστών για δημοτικά κτήρια, οι οποίοι θα διατεθούν στις σχολικές μονάδες.

* Η προμήθεια προστατευτικών μασκών και απολυμαντικών από τον δήμο ώστε να υπάρχει πληθώρα εργαλείων προστασίας και να απεμπλακεί η τοπική σχολική κοινότητα από τα ημίμετρα της κυβέρνησης.

«Αναμένουμε τις κινήσεις της δημοτικής αρχής στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων και υιοθέτησης των λύσεων που προτείνουμε, που προϋποθέτει εξωστρέφεια και πνεύμα συνεργασίας», τονίζει χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL