Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Χρυσή Αυγή / Μετά τα χειροκροτήματα, αύρες και χημικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρυσή Αυγή / Μετά τα χειροκροτήματα, αύρες και χημικά

Αύρα Αστυνομία Χρυσή Αυγή
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)

Ενθουσιασμός και χειροκροτήματα από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους έξω από το Εφετείο, μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Και δευτερόλεπτα αργότερα, αύρες της αστυνομίας να διαλύουν τον συγκεντρωμένο κόσμο και ΜΑΤ να κυνηγούν τους διαδηλωτές στα στενά και να κάνουν χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

https://www.youtube.com/watch?v=wd9uvcOXrEs

Σε μια απρόκλητη επίθεση εναντίον του πλήθους που γιόρταζε τη δικαίωση του αγώνα εναντίον της νεοναζιστικής συμμορίας, με την αναγνώρισή της από τη δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση, προχώρησε η αστυνομία. Αδιακρίτως, οι αύρες της αστυνομίας εξαπέλυσαν επίθεση με αφορμή – υποτίθεται – πέτρες και μπουκάλια με νερό που εκτοξεύτηκαν εναντίον αστυνομικών. Αποτέλεσμα ήταν η μεγαλειώδης συγκέντρωση να διαλυθεί.

https://www.youtube.com/watch?v=zSBkpM7jmC8

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία στο avgi.gr του 32χρονου φωτορεπόρτερ Γ.. Όπως είπε, ενώ κατέβαινε ο κόσμος την Αλεξάνδρας απομακρυνόμενος από την ένταση, δυο αύρες επιτέθηκαν στο πλήθος ρίχνοντας απρόκλητα ισχυρές ριπές νερού. Πέτυχαν τον ίδιο και συνεργατιδά του που ήταν μαζί. Στη φωτογραφία, δείχνει τα ρούχα του που είναι βρεγμένα.

Φωτορεπόρτερ καταγγελία

Απρόκλητη επίθεση δέχτηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών Μίλτος Χατζηγιαννάκης. Όπως αναφέρει, η «απρόκλητη και αναίτια επίθεση διμοιρίας ΥΑΤ της αστυνομίας συνέβη μεταξύ 11:54 και 11:56 στη διασταύρωση της οδού Λουκάρεως και Λάμπρου Κατσώνη σε πλήθος ειρηνικών διαδηλωτών».

«Το δακρυγόνο που εκσφενδόνισαν από απρόκλητη επίθεση διμοιρίας ΥΑΤ έσκασε ακριβώς μπροστά μου με αποτέλεσμα να βρεθώ στο νοσοκομείο με σοβαρούς ερεθισμούς στα δύο μάτια και μικρό έγκαυμα στο δεξί μου μάτι.

Λίγα λεπτά πριν την επίθεση βρίσκονταν μαζί μου, ο 80 χρόνος πατέρας μου, ο πρ. Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Σταθόπουλος και ο πρ. Δήμαρχος Παλλήνης Γκοτσόπουλος.

Παρακαλώ όποιον και οποία διαθέτει βίντεο από την απρόκλητη επίθεση να μου το στείλει. Θα καταθέσω μηνυτήρια αναφορά.

Μια μέρα γιορτή της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης με την καταδίκη των Χρυσαυγιτών ναζιστών, οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν απρόκλητα, προφανώς με εντολές του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σπάζοντας τη μεγαλειώδη αντιφασιστική συγκέντρωση» τονίζει ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

https://www.facebook.com/chatzigiannakismiltos/posts/3300456613323042?__xts__%5B0%5D=68.ARB9WG1PcGPkf_7MegWKaakgBB9pE97PbUaJhSrVoT2WdwbsThT6iCOs2-JhIAbTc1b79AwSZdSZ6Yqw7t7ISzWoFi1mrWsH0wf1U9SCPJZAOk6NNm3Q_vJfYGQEMY_nIa0xqY_wsSI3V_QC90h5ySHcofLdT0Tq18m2_IjZptsdnrCOjjaFKKSx0LIwNL0rXcLaVcuDoyUHmjea0nnD6nKgA2bCwmZQfi35rRCmNZv89Es3lKlKKuuervoPWUOmyfd17etd9D9_vG3AkAIXcotXnVGYLRlhtBhdtzVUCXgJ8F2K6p33qWTCRf3IP0kbWFR8hZ1IFqjryeK3gNFKTvPiztQv&__tn__=-R

«Η ιστορική απόφαση που τοποθετεί την Χρυσή Αυγή εκεί που της αρμόζει, ως εγκληματική οργάνωση, δικαιώνει πρώτα και κύρια την οικογένεια του Παύλου Φύσσα και τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας στο σύνολό του.

Δυστυχώς η απόφαση δεν άρεσε στην γνωστή μειοψηφία εντός της Αστυνομίας...» αναφέρει ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Κύριε Χρυσοχοΐδη, χρειαζόταν η χρήση χημικών ακόμη και σε αυτή τη συγκέντρωση, λίγα λεπτά μετά την συγκλονιστική δήλωση δικαίωσης της μητέρας του Παύλου Φύσσα, σε έναν απόλυτα προστατευμένο χώρο από 2.500 χιλιάδες αστυνομικούς και δεκάδες χιλιάδες κόσμου ειρηνικής στάσης και περιφρούρησης;

Για να αντιμετωπίσουν τι;» διερωτάται ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Όχι προφανώς τον βουλευτή και αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη που χτυπήθηκε από δακρυγόνο χωρίς κάποια αιτία.

Αναμένουμε δημόσιες εξηγήσεις και τις απαραίτητες ενέργειες της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» καταλήγει ο Χρ. Σπίρτζης.

Επίθεση και στον Γ. Βαρουφάκη

Στην καταγγελία ότι άνδρας των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από το Εφετείο, εξαπέλυσε χυδαίες εκφράσεις εναντίον του δήλωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, με ανάρτησή του στο Twitter

Σύμφωνα με την ανάρτησή του, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 βρέθηκε στο Εφετείο και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, μετά τη χρήση δακρυγόνων, από την αστυνομία, απευθύνθηκε σε έναν άνδρα των ΜΑΤ, ζητώντας του να σταματήσει η ρίψη δακρυγόνων που δυσκόλευε αρκετούς ανθρώπους.

«Αφού άρχισαν τα δακρυγόνα, περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν αποφάνθηκα σε άνδρα των ΜΑΤ: "Μην ρίχνετε άλλο, να απομακρυνθούν οι μεγαλύτεροι". "Άντε γ..." μου απαντά. Του είπα ότι είμαι βουλευτής. "Άλλος ένας λόγος να σε γ... αρχ...", μου απαντά», αναφέρει η ανάρτηση του Γ. Βαρουφάκη.

https://twitter.com/yanisvaroufakis/status/1313768848378736645?ref_src=twsrc%5Etfw

Αργότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, μετά τις καταγγελίες του Γ. Βαρουφάκη, διατάχθηκε ΕΔΕ.

Σημειώνεται ότι στη συνέχεια, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξαπέλυσε επίθεση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη αναφέροντας πως «η Χρυσή Αυγή ζει και βασιλεύει μέσα στα σώματα ασφαλείας τα οποία εσείς σπρώχνετε στον αυταρχισμό», ζητώντας την καθαίρεση όλων των αξιωματικών που ήταν υπεύθυνοι των ΜΑΤ στο σημείο, διαφορετικά, «θα είστε ηθικός αυτουργός της δήλωσης άνδρα των ΜΑΤ, σε εμένα προσωπικά, που ισοδυναμεί με στοχοποίηση βουλευτών από την Αστυνομία».

https://twitter.com/yanisvaroufakis/status/1313774326437556227?ref_src=twsrc%5Etfw

Η (μη) απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Από την πλευρά του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δε βρήκε ούτε μία κουβέντα να πει για την απρόκλητη αστυνομική βία και τα έριξε σε μερίδα διαδηλωτών που όπως υποστηρίζει έριξε μολότωφ.

«Σήμερα η Δημοκρατία ξόρκισε φαντάσματα, δεν είναι μέρα για να επικαλούμαστε τα ανύπαρκτα. Στον κ. Σπίρτζη που δεν άκουσε, δεν είδε αλλά παρ' όλα αυτά καταγγέλλει, απάντηση είναι οι εικόνες από τις  μολότωφ και τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα της αστυνομίας» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL