Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
Προσφυγικό / Δρέπουν τους καρπούς των ξενοφοβικών πολιτικών υποσχέσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Δρέπουν τους καρπούς των ξενοφοβικών πολιτικών υποσχέσεων

Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στα Καμμένα Βούρλα, με τον ξεσηκωμό για την φιλοξενία 39 ασυνόδευτων, πυροδοτούμενο και από τον «γαλάζιο» δήμαρχο της περιοχής, συνεχίζουν ως φαίνεται να παράγουν γεγονότα στην περιοχή της Φθιώτιδας, αποκαλύπτοντας όμως το αδιέξοδο των “γαλάζιων» υποσχέσεων για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Το επόμενο επεισόδιο είναι η κόντρα μεταξύ υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και των επίσης «γαλάζιων» περιφερειάρχη Φάνη Σπανού και δημάρχου Λαμιέων Ευθυμίου Καραΐσκου για την επέκταση της δομής των Θερμοπυλών, ζήτημα το οποίο ανακινήθηκε δημοσίως μετά τα Καμμένα Βούρλα και τις ανάλογες δημοσιεύσεις σε τοπικά ΜΜΕ.

Η επέκταση της δομής, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ήταν η αντιπρόταση του δημάρχου Λαμιέων στην πρόταση του Ν. Μηταράκη να φτιαχτεί νέα δομή στη θέση Μαυρομαντήλα κατά τη συνάντηση που είχαν στις 10 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου, υπήρξε συμφωνία και ενημέρωση και του περιφερειάρχη και τελικά κατέληξαν στην έκδοση του σχετικού ΦΕΚ χωροθέτησης και αδειοδότησης τον περασμένο Μάιο. Εντύπωση προκαλεί η αποστροφή πηγών του υπουργείου που χρεώνουν τις παρούσες αντιδράσεις στην πρόσφατη επικαιρότητα υπονοώντας τα Καμμένα Βούρλα.

"Διάλογος" μέσω τηλεοράσεων

Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Καμμένων Βούρλων ο δήμαρχος Γ. Συκιώτης προέβαλε ως λόγο αντίδρασης τη μη ενημέρωσή του, μετά την αρνητική δημοσιότητα που έλαβε η περιοχή, όμως η ανακοίνωσή του και το ότι ζητούσε τηλεοπτικά δεσμεύσεις από τον υπουργό ότι δεν θα έρθει ξανά άλλος πρόσφυγας ή αιτών άσυλο στην περιοχή μάλλον συνηγορούν ότι δεν ήταν πρόβλημα η μη έγκαιρη ενημέρωση για την φιλοξενία λίγων εβδομάδων 39 παιδιών που πρόκειται να μετεγκατασταθούν σε χώρες της Ε.Ε.

Στην περίπτωση των Θερμοπυλών η δομή λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια καθώς ήταν από τις πρώτες που είχαν στηθεί μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, όταν ήταν περιφερειάρχης ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Χθες ο νυν δήμαρχος Λαμίας και πρώην αντιπεριφερειάρχης του Κ. Μπακογιάννη Ευ. Καραΐσκος απαντώντας στο υπουργείο έκανε λόγο για επικοινωνιακά τερτίπια του υπουργού Μετανάστευσης εμμένοντας ότι το υπουργείο σχεδίαζε στα κρυφά, χωρίς να ενημερωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ συμπλήρωσε ότι οι θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αποτυπωθεί από την πρώτη στιγμή γραπτά και έχουν κατατεθεί. Σε αυτές ωστόσο δεν αναφέρεται, αλλά ζητά την ανάκληση της απόφασης.

Άδειασμα και από τον "γαλάζιο" περιφερειάρχη

Παράλληλα ο περιφερειάρχης Φ. Σπανός διαψεύδει και αυτός ότι συμφωνήθηκε νέα δομή 1.500 ατόμων στις Θερμοπύλες. Επικαλούμενος επικοινωνία με τον Ν. Μηταράκη τις ημέρες της κρίσης στον  Έβρο, παραδέχθηκε ότι δέχθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο προσωρινής υποδοχής ακόμη 200-300 ανθρώπων στις Θερμοπύλες παρότι η Στερεά Ελλάδα είναι ήδη κορεσμένη.

Επιπλέον ο περιφερειάρχης καρφώνει τον Ν. Μηταράκη, καθώς αναρωτιέται πώς προτίθεται να κατασκευάσει τη δομή σε αναδασωτέα έκταση, αλλά και πώς συνάδει ο σχεδιασμός του με την προ μόλις τριών ημερών δημόσια δήλωσή του περί αποκλιμάκωσης της προσφυγικής κρίσης, που οδηγεί σε «κλείσιμο δομών ανά την επικράτεια».

Θυμίζουμε ότι και πριν από έναν χρόνο είχαν ξεσηκωθεί αντιδράσεις στο ενδεχόμενο να στηθεί ένα κέντρο φιλοξενίας για την αποσυμφόρηση των νησιών σε πρώην στρατόπεδο στη Στυλίδα. Τότε περιφερειάρχης, δήμαρχοι αλλά και ο τοπικός βουλευτής της Ν.Δ. και υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είχαν συναντήσει τον τότε αρμόδιο υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη για να ακυρωθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο όντως δεν προχώρησε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL