Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Προϋπολογισμός / 85 εκατομμύρια λιγότερα φέτος στο ΕΣΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προϋπολογισμός / 85 εκατομμύρια λιγότερα φέτος στο ΕΣΥ

Μειωμένη κατά 85 εκατομμύρια ευρώ είναι η κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Εκτέλεσης Προϋπολογισμού, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση υποδαυλίζει, παρά την αδιαμφισβήτητη αξία του, τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και μεροληπτεί για περισσότερα κέρδη στους επιχειρηματίες της Υγείας, καθώς, την ίδια ώρα, κατευθύνει τεράστια ποσά για εξοπλισμούς και στους επιχειρηματίες της Υγείας και των media.

Μπορεί η κυβέρνηση να αυτοθαυμάζεται για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία, όμως οι αριθμοί και τα στοιχεία από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών τη διαψεύδουν κατηγορηματικά, αναδεικνύοντας ότι όχι μόνο δεν έκανε, ως όφειλε, τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, την ανάπτυξη υπαρχουσών ΜΕΘ και το άνοιγμα νέων κλινών, όπως επαίρεται,  αλλά ότι, αντίθετα, εφαρμόζει ακάθεκτη τους νεοφιλελεύθερους στόχους της, για υλοποίηση ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, την προκλητική ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και την απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας μέσω της γνωστής συνταγής της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, ακόμα και εν μέσω πανδημίας και παρά τις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε σε όλα τα επίπεδα και τις βαθμίδες του κοινωνικού κράτους και πρόνοιας.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε ένα χρόνο το υγειονομικό προσωπικό που καλείται να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας μειώθηκε κατά 5% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό εργαζομένων πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών και από την απογραφή των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Προυπολογισμού,  προκύπτει ότι η χρηματοδότηση από το κράτος των νοσοκομείων για λειτουργικά έξοδα το πρώτο οκτάμηνο του 2020 περιορίζεται στα 585 εκατομμύρια, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά τα 151.000.000 για τη μισθοδοσία δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών, των νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων, από 670.000.000 που ήταν το αντίστοιχο ποσό, χωρίς την πανδημία και τις νέες ανάγκες που αυτή δημιούργησε.

Τα πιο πάνω επιβεβαιώνουν πλήρως τις καταγγελίες των εργαζομένων και των σωματείων στην Υγεία, για την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης από τη μία να προχωρήσει ακόμα και με συνθήκες πανδημίας στον στόχο της συστηματικής υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ και από την άλλη ενισχύοντας τον ιδιωτικό τομέα, με «δωράκια» ύψους 30.000.000 ευρώ, για τις κλίνες ΜΕΘ. Η πανδημία ήταν ένα τυχαίο γεγονός, η διαχείρισή της όμως, προκειμένου να πλουτίσουν κάποιοι, είναι επιλογή.

Τιμωρητική απομάκρυνση προϊσταμένου ΜΕΘ

Η διοίκηση του νοσοκομείου Παπανικολάου αντικαθιστά τον ενοχλητικό για την ίδια προϊστάμενο της Α’ ΜΕΘ, που υποδέχεται ασθενείς Covid-19, επειδή δεν αντέχει τις συνεχείς οχλήσεις του για την ανάγκη ενίσχυσής της με προσωπικό.

Με το που έμαθαν την εξέλιξη οι συνάδελφοί του, εξοργίστηκαν και απαιτούν από τη διοίκηση του νοσοκομείου να μην προχωρήσει τα επικίνδυνα και εκδικητικά της σχέδια και μάλιστα σε μια περίοδο με αυξημένες ανάγκες. Όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων, η επικείμενη αντικατάσταση του προϊσταμένου της Α’ ΜΕΘ αποτελεί τιμωρία εξαιτίας του γεγονότος ότι ο συνάδελφος ζητούσε προσωπικό για να αντέξει το τμήμα την αυξημένη ζήτηση και οι συνάδελφοι της μονάδας γινόντουσαν ενοχλητικοί γιατί έκαναν συνέχεια προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της μονάδας. Δηλώνει ότι η αντικατάσταση αυτή βρίσκει αντίθετους όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι επαινούν τη συστηματική δουλειά του διωκόμενου συναδέλφου τους και τονίζουν πως τέτοιου τύπου μεθοδεύσεις της διοίκησης του νοσοκομείου στοχεύουν στο να κλείσουν τα στόματα για τα κακώς κείμενα. Ζητούν, τέλος, να τους αφήσει ήσυχους να συνεχίσουν το πετυχημένο έργο τους στην Α’ ΜΕΘ.

Μπούμερανγκ γύρισε το άνοιγμα της κρουαζιέρας

Όταν ο ίδιος ο κόσμος της κρουαζιέρας προβληματιζόταν αν έπρεπε να λειτουργήσει φέτος, όταν ελληνικές εταιρείες του χώρου ανακοίνωναν ραντεβού το 2021, παρά το κόστος σε τζίρο και απασχόληση, και όταν υγειονομικοί διεθνώς προειδοποιούσαν για τον τεράστιο κίνδυνο από τυχόν άνοιγμα του κλάδου, η κυβέρνηση επέτρεπε να ανοίξει πριν από ακριβώς 15 ημέρες η κρουαζιέρα.

Με τα κρουαζιερόπλοια δεμένα παγκοσμίως στα λιμάνια, η επανεκκίνηση στην Ελλάδα επιβεβαίωσε τους φόβους. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου της TUI, Mein Schieff 6, που εγκαινίασε τη φετινή σαιζόν κρουαζιέρας στην χώρα έδειξαν 12 κρούσματα Covid-19, κατά την τρίτη διαδοχική σειρά κρουαζιέρας με λιμάνι επιβίβασης / αποβίβασης (home port) Ηράκλειο και προσέγγιση σε Πειραιά και Κέρκυρα. Οι φορείς τέθηκαν σε καραντίνα. Το κρουαζιερόπλοιο μεταφέρει 1.588 επιβαίνοντες (922 επιβάτες και 666 μέλη πληρώματος) και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναληφθούν στον Πειραιά όσα τεστ βγήκαν θετικά και με νέα στο υπόλοιπο πλήρωμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL