Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Πολιτισμός / Στον δρόμο ξανά οι καλλιτέχνες, διεκδικούν την επιβίωσή τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτισμός / Στον δρόμο ξανά οι καλλιτέχνες, διεκδικούν την επιβίωσή τους

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων με τη Γενική Γραμματέα Εργασίας Άννας Στρατινάκη, η οποία υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ενταχθεί το σύνολο των εργαζομένων στο μητρώο που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας ώστε να επιδοτηθούν όλοι.

Τη Δευτέρα σύμφωνα με την Γ.Γ Εργασίας αναμένεται να εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Όπως είπαν οι εργαζόμενοι στο avgi.gr θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του υπουργείου και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους ώστε να δικαιωθεί το σύνολο των  αιτημάτων τους, όπως η αναστολή πληρωμών σε ΔΕΚΟ και ρυθμίσεις για τα ενοίκια.

https://www.youtube.com/watch?v=gtqVXdjp0Qw&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3SaFAoFOGOaHP6IXR2PQrDHifpnFdGnYcqpLsfjEfvQBKYLUcZn-uojKM

Κοντά στους καλλιτέχνες βρέθηκε η Τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ , Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία με ανακοίνωσή της νωρίτερα είχε επιτεθεί στη Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας ότι «αυτοκαταργείται ως θεσμικός εγγυητής του Πολιτισμού αυτής της χώρας».

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

«Είμαστε μαζί και δυνατοί, της Τέχνης οι εργαζόμενοι υψώνουνε φωνή», «Δεν χωράμε πια στο σύστημα αυτό, θεό έχει το κέρδος την τέχνη μας εχθρό» και «θυσίες θέλει η τέχνη μα θέλει και φαί της τέχνης οι εργάτες παλεύουμε με μαζί», «Είμαστε μαζί, μαζί και δυνατοί, της Τέχνης οι εργαζόμενοι υψώνουνε φωνή», «Δεν χωράμε πια στο σύστημα αυτό, θεό έχει το κέρδος την τέχνη μας εχθρό» και «θυσίες θέλει η τέχνη μα θέλει και φαΐ - της τέχνης οι εργάτες παλεύουμε μαζί». μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι συγκεντρωμένοι.

https://www.youtube.com/watch?v=CRsNG1Yn7Xk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3utB48scN1hb_M81_0yznk4Spiek4uxRekFlrtjGWaLXgW_kGqxopPGMA

Την ενόχλησή τους για τη νέα επίθεση που δέχθηκαν από τη Λίνα Μενδώνη εκφράζουν οι καλλιτέχνες που για μια ακόμα φορά βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Δείτε το σχόλιο στο avgi.gr της Μαργαρίτας Συγγενιώτου από την ΠΟΘΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=L1wgLrR3_0I&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3dMLVFQO1dQGQZAXE9eymv1TIHKy2WuNbLGqikDtq3dV_EPzYdGQBpkS8

 

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα νέα κινητοποίηση των εργαζόμενων στην Τέχνη έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου. Οι άνθρωποι του Πολιτισμού έχουν κατέβει και πάλι στον δρόμο, επιμένοντας ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων τους, έστω και τώρα, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διάσωση του κλάδου και στην εξασφάλιση του βιοπορισμού τους.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΠΟΡΕΙΑ

Παρόντες στον χώρο και οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ, οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στον πλειστηριασμό του οικοπέδου που βρίσκεται το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο.

ΒΙΟΜΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Άλλωστε, όπως λένε, η κυβέρνηση δεν έχει ν’ αντιπαρατάξει τίποτα περισσότερο από αποσπασματικά μέτρα μ’ ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων ν’ αποκλείεται από τα μέτρα, αλλά και αντιφατικούς χειρισμούς που ανοιγοκλείνουν θέατρα και συναυλιακούς χώρους χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση, αλλά και αποζημιώσεις στη συνέχεια για τις ματαιωμένες παραστάσεις και συναυλίες.

Την ίδια ώρα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με νέα προκλητική δήλωσή της επιτέθηκε στους ανθρώπους του Πολιτισμού, στιγματίζοντάς τους και κατηγορώντας ότι δεν μπορούν να αποζημιωθούν όλοι γιατί πληρώνονται με «μαύρα».

Η κινητοποίηση έρχεται λίγες μέρες μετά τη μεγάλη διαδήλωση που είχαν πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι τη Δευτέρα και είχε υποχρεώσει το υπουργείο να κανονίσει συνάντηση με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας, των σωματείων και συλλόγων τους. Ωστόσο ένα κρούσμα κορωνοϊού στο κτήριο του υπουργείου την Τρίτη, ημέρα που θα γινόταν η συνάντηση, οδήγησε στην ακύρωσή της κι έκτοτε το υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα για τον ορισμό ενός νέου ραντεβού.

Τη στάση αυτή καταγγέλλουν όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζόμενων στον Πολιτισμό.

Ειδικότερα ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος κάνει λόγο για δικαιολογίες και προσχήματα από την πλευρά του υπουργείου «που δεν πείθουν κανέναν». «Προφανώς αρνούνται να καταλάβουν την κρισιμότητα του προβλήματος της επιβίωσης των καλλιτεχνών που έχει ξεπεράσει κάθε όριο», τονίζει ο Σύλλογος και διαμηνύει: «Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε με κάθε τρόπο να ακουστούν και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας που εκφράζουν τις πιο άμεσες βιοτικές μας ανάγκες εδώ και τώρα!

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση στην κυβέρνηση αυτή την προσβλητική συμπεριφορά αδιαφορίας που υποτιμά  όχι μόνο τη δουλειά μας αλλά και την ίδια τη ζωή μας και τις ανάγκες μας.»

Στο δικό του κάλεσμα το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αναφέρει ότι δόθηκε στο υπουργείο διορία μέχρι την Τετάρτη για τον καθορισμό νέου ραντεβού, παρά ις συνεχείς πιέσεις όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση. «Επειδή, πλέον, μετά και την χθεσινή ανακοίνωση αναστολής ΚΑΙ των θεατρικών παραστάσεων, τα πολλά λόγια περισσεύουν σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά σωματεία καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος:

Μετά την επιτυχημένη παράσταση διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών, έξω από το Υπουργείο Εργασίας την περασμένη Δευτέρα, ορίστηκε ραντεβού με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου για την επόμενη μέρα, το οποίο, όμως, ακυρώθηκε λόγω κρούσματος κορονοϊού που βρέθηκε στο Υπουργείο.

Έκτοτε το Υπουργείο αρνείται να ορίσει νέο ραντεβού, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των πρωτοβάθμιων σωματείων ΠΜΣ και ΣΕΗ και την επικουρική παρέμβαση της ΠΟΘΑ. Η ολιγωρία του Υπουργείου δεν μας αφήνει άλλη επιλογή, δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο.

Ο κλάδος του Πολιτισμού είναι πλέον στην εντατική.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι χτες τη δυσαρέσκειά του όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνηση διαχειρίζεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξέφρασε και ο Φοίβος Δεληβοριάς, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι αναβάλλονται γι΄ άλλη μια φορά οι προγραμματισμένες παραστάσεις στην «Ταράτσα» του.

«Ο Πολιτισμός γίνεται η πρώτη «Ιφιγένεια», ακριβώς επειδή όλο το καλοκαίρι δεν έγινε τίποτα για να ενδυναμωθεί το σύστημα Υγείας, η Παιδεία και τα ΜΜΜ, ώστε να μην συμβαίνει τώρα αυτό που συμβαίνει», σημείωνε χτες ο Φοίβος Δεληβοριάς στην ανάρτησή του και καλούσε την κυβέρνηση ν’ αλλάξει πλεύση έστω την ύστατη ώρα:

«Τα μέτρα στην Υγεία, στην Παιδεία και στις Συγκοινωνίες δεν πρέπει να αργήσουν άλλο. Το ίδιο και τα μέτρα που έχουν καταθέσει τα σωματεία των επαγγελματιών. Η εξαθλίωσή μας δεν είναι ζήτημα κλαδικό. Είναι αρχή μεγάλων δεινών για τον τόπο. Aς την προλάβουμε».

Σε ό,τι αφορά τέλος τα αιτήματά τους οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό διεκδικούν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Πλήρη αποζημίωση όλων των καλλιτεχνών και των εργαζομένων που θα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν.

- Πλαίσιο λειτουργίας των χειμερινών χώρων που εξασφαλίζει την δημόσια υγεία, αλλά και τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων.

- Επέκταση των μέτρων στήριξης (του έκτακτου βοηθήματος) για όλους τους εργαζομένους που υφίστανται απαγόρευση ή αναστολή ή περιορισμό της εργασίας τους λόγω υγειονομικών μέτρων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

- Επιδότηση όλων των ανέργων.

- Στήριξη του κοινού με αύξηση του κονδυλίου της επιδότησης εισιτηρίων και επέκτασή τους στις μουσικές εκδηλώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL