Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.9°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.2°C
3 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.1°C19.4°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
19.0°C19.0°C
4 BF 48%
Ανδρέας Ξανθός / «Πρόβλημα αξιοπιστίας για την Επιστημονική Επιτροπή η παρουσία Μαγιορκίνη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Ξανθός / «Πρόβλημα αξιοπιστίας για την Επιστημονική Επιτροπή η παρουσία Μαγιορκίνη»

Ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ζήτημα κύρους και αξιοπιστίας της Επιστημονικής Επιτροπής θέτει ο Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή τόσο την υπόθεση Μαγιορκίνη, όσο και την στάση μελών της επιτροπής που – μιλώντας σε ΜΜΕ - συνηγορούν σε προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις. Κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι αρνείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. 

Ακούστε τη συνέντευξη:

https://soundcloud.com/user-899349255/23-9-2020a-1

Ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον Νίκο Ξυδάκη, στον 105,5 Στο Κόκκινο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφανή συνεργασία με τα ιδιωτικά εργαστήρια για τα μοριακά τεστ, τα οποία θα έπρεπε να συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΠΥ. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα, αντί να λοιδωρούνται τα αιτήματα των παιδιών που διαμαρτύρονται. 

Νομίζω ότι είμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος και η πρώτη μεγάλη πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας έχει δημιουργήσει συνθήκες οριακής κατάστασης στα μεγάλα νοσοκομεία. 

  • Απαιτείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα ενισχύσει στο έπακρο τον δημόσιο τομέα και θα επιστρατεύσει στις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα με όρους εθνικού συμφέροντος. Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την σκανδαλώδη ρύθμιση  που είχε κάνει για τις ΜΕΘ των ιδιωτικών. Να δοθεί ένα σήμα διαφάνειας, αμεροληψίας και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. 
  • Να παραιτηθεί ο Γκ. Μαγιορκίνης για να προστατευθεί η Επιτροπή 
  • Είναι επίσης απαράδεκτο να συνεχίζεται να συνεργάζεται το κράτος με ιδιωτικά εργαστήρια αδιαφανώς. Η διοχέτευση τεστ σε συγκεκριμένο ιδιωτικό εργαστήριο του οποίου επιστημονικός συνεργάτης ήταν ο Γκίκας Μαγιορκίνης προσέβαλε το κύρος της επιστημονικής επιτροπής. Και έχουμε πει ότι πρέπει να θωρακιστεί η επιτροπή για το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφερόντων. Αυτοί που προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία δεν επιτρέπεται να βαρύνονται με την υπόνοια ότι οι παρεμβάσεις τους υποκρύπτουν ιδιωτικά συμφέροντα. Ετσι επιδεινώνεται ένα κλίμα κοινωνικής αμφισβήτησης, καχυποψίας, απέναντι στα μέτρα. 
  • Υπάρχει επίσης η εντύπωση ότι κάποια μέλη της επιτροπής έχουν την τάση να παρέχουν επιστημονική συνηγορία σε προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις. Π.χ. στο άνοιγμα των σχολείων υπήρξε προσπάθεια δικαιολόγησης ανοίξουν τα σχολεία χωρίς να διασφαλίσουν λιγότερους μαθητές, ωράρια κλπ. 
  • Ο κ. Μαγιορκίνης παραμένει μέλος της Επιτροπής και αυτό δημιουργεί ηθικό και πολιτικό θέμα. Αν θέλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος της να δοθεί καθαρό μήνυμα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL