Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Έλενα Κουντουρά / Η λύση δεν είναι άλλη μια Μόρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έλενα Κουντουρά / Η λύση δεν είναι άλλη μια Μόρια

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
ΑΜΠΕ

Να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την επίλυση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Μόρια, ζήτησε με παρέμβασή της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Έλενα Κουντουρά μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ίδια δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι το νέο «Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση», που αναμένεται να παρουσιαστεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου, πρέπει να περιλαμβάνει την υποχρεωτική και αυτόματη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς επίσης και ένα σταθερό και προκαθορισμένο ποσοστό καταμερισμού των προσφύγων».

https://www.youtube.com/watch?v=hgoen2Nh4pM&feature=youtu.be

Άξιο αναφοράς, αποτελεί η δήλωση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες Μόριες, σημειώνοντας ότι στο νέο Σύμφωνο θα προβλέπεται υποχρεωτική αλληλεγγύη.

Απευθυνόμενη προς την Ευρωπαία Επίτροπο και τη Γερμανική Προεδρία, η κα Κουντουρά υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό έχει αποτύχει και οι ευθύνες αυτής της αδιέξοδης πολιτικής μετατοπίζονται από την ΕΕ των «27» στις χώρες υποδοχής.

«Η μέριμνα για τους αιτούντες άσυλο δεν είναι ευθύνη της Ελλάδας ή της Ιταλίας. Είναι ευθύνη Ευρωπαϊκή. Και η ΕΕ πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Ως πότε θα δεχόμαστε να σηκώνουν το βάρος της ευθύνης για το προσφυγικό τα ελληνικά νησιά;»

Η ίδια, αναφερόμενη στη Μόρια, εγκάλεσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές ότι δημιούργησαν μία μορφή άτυπων φυλακών, παραβιάζοντας κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο των προσφύγων. «Η λύση σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση δεν είναι άλλη μια Μόρια. Χρειάζεται απάντηση ευρωπαϊκή στη βάση μιας αληθινής αλληλεγγύης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL